Infectia cu norovirus: simptome, raspandire, preventie, tratament
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati
SusNorovirusul, care provoaca diaree si varsaturi, este unul dintre cele mai frecvente virusuri colonizate in stomac din Marea Britanie. Este numit si virusul varsaturilor de iarna, pentru ca este cel mai frecvent in timpul iernii, desi il puteti contracta in orice moment al anului.
Norovirusul poate fi foarte neplacut, dar, de obicei, se vindeca de la sine in cateva zile. In mod normal, puteti avea grija de dumneavoastra sau de copilul dumneavoastra acasa. Incercati sa evitati sa mergeti la medicul dumneavoastra de familie, daca aveti simptome usoare, deoarece norovirusul se poate raspandi usor la ceilalti.
Cuprins articol
Simptome
SusEste posibil sa aveti norovirus daca:
- va simtiti rau brusc;
- aveti varsaturi spontane;
- aveti diaree apoasa.
Unele persoane prezinta, de asemenea, o usoara febra, dureri de cap, crampe dureroase la nivelul stomacului si dureri la nivelul membrelor.
Simptomele apar la una sau doua zile dupa ce ati fost infectat si de obicei dureaza pana la 2 sau 3 zile.
Ce trebuie sa faceti daca aveti norovirus
SusDaca intampinati diaree si varsaturi bruste, cel mai bine este sa ramaneti acasa pana cand va simtiti mai bine. Nu exista niciun tratament pentru norovirus, deci trebuie sa-l lasati sa-si urmeze cursul. De obicei nu trebuie sa obtineti sfatul medicului daca nu exista riscul unei probleme mai grave. Pentru a va ajuta sa va usurati propriile simptome sau simptomele copilului:
- Consumati multe lichide pentru a evita deshidratarea. Trebuie sa beti mai mult decat de obicei pentru a inlocui lichidele pierdute din varsaturi si diaree - adultii ar putea incerca sa bea pe langa apa, suc de fructe si supa. Evitati sa oferiti bauturi carbogazoase sau sucuri de fructe copiilor, deoarece poate duce la agravarea diareei. Bebelusii ar trebui sa continue sa fie hraniti ca de obicei, fie cu lapte matern sau cu alti substituenti.
- Odihniti-va cat de mult posibil.
- Daca va simtiti infometat, mancati alimente simple, cum ar fi supa, orez, paste sau paine.
- Consumati bauturi speciale de rehidratare, obtinute din pliculete cumparate de la farmacii daca aveti semne de deshidratare, cum ar fi uscaciune a gurii sau urina de culoare inchisa.
- Adultii pot lua medicamente anti-diuretice si anti-emetice (anti-varsaturi) - acestea nu sunt potrivite pentru toata lumea, deci ar trebui sa verificati prospectul medicamentelor sau sa consultati farmacistul sau medicul de familie pentru a va sfatui inainte de a le incerca.
- Bebelusii si copiii mici, mai ales daca au mai putin de un an, au un risc crescut e de a deveni deshidratati. Norovirusul se poate raspandi foarte usor, asa ca trebuie sa va spalati mainile in mod regulat in timp ce sunteti bolnav si sa ramaneti in afara locului de munca sau scoala pana la cel putin 48 de ore dupa ce simptomele au fost eliminate, pentru a reduce riscul de transmitere a acesteia.
Cand sa apelati la sfatul medicului
SusIn mod normal, nu trebuie sa mergeti la medicul dumneavoastra daca credeti ca aveti sau copilul dumneavoastra are norovirus, deoarece nu exista tratament special pentru acesta.
Antibioticele nu vor ajuta, pentru ca afectiunea este cauzata de un virus.
Apelati la sfatul medicului daca:
- copilul dumneavoastra a avut sase sau mai multe scaune apoase in ultimele 24 de ore sau au varsat de mai mult de trei ori in ultimele 24 de ore;
- copilul dumneavoastra. este mai putin receptiv, febril, are piele palida sau patata;
- dumneavoastra sau copilul dumneavoastra aveti simptome de deshidratare severa, cum ar fi ameteli persistente, cantitati mici de urina sau lipsa completa a acesteia, constiinta redusa. Bebelusii si varstnicii prezinta un risc mai mare de a deveni deshidratati;
- aveti diaree sangeroasa;
- simptomele nu au inceput sa se imbunatateasca dupa cateva zile;
- aveti o afectiune grava, cum ar fi o boala renala, si aveti diaree si varsaturi.
Medicul de familie va poate sugera trimiterea unei probe de scaun la un laborator pentru a confirma daca aveti norovirus sau alta infectie.
Cum se raspandeste norovirusul
SusNorovirusul se raspandeste foarte usor in locurile publice, cum ar fi spitalele, casele de ingrijire medicala si scolile. Norovirusul poate fi raspandit in urmatoarele situatii:
- contactul apropiat cu cineva cu norovirus - pot respira particule mici care contin virusul pe care il puteti inhala;
- atingerea suprafetelor contaminate sau a obiectelor - virusul poate supravietui in afara corpului timp de cateva zile;
- consumul alimentelor contaminate - acest lucru se poate intampla daca o persoana infectata nu isi spala mainile inainte de manipularea alimentelor.
O persoana cu norovirus este cea mai contagioasa in perioada de cand simptomele sale incep pana la 48 de ore dupa ce toate simptomele au trecut, desi poate fi contagioasa si pentru un timp scurt inainte si dupa aceastea. Puteti contacta norovirusul de mai multe ori, deoarece virusul se schimba constant, astfel incat corpul dumneavoastra nu este in masura sa-si construiasca rezistenta pe termen lung la acesta.
Prevenire
SusNu este intotdeauna posibil sa evitati contactul cu norovirusul, dar urmand sfaturile de mai jos puteti ajuta la stoparea raspandirii virusului:
- Nu va intoarceti la munca sau la scoala pana la cel putin 48 de ore de la incetarea simptomelor. De asemenea, ar trebui sa evitati sa vizitati pe cineva in spital in aceasta perioada.
- Spalati-va frecvent si cu atentie mainile cu sapun si apa, in special dupa ce ati folosit toaleta si inainte de a pregati mancarea. Nu va bazati pe geluri de mana cu alcool, deoarece acestea nu ucid virusul.
- Dezinfectati orice suprafete sau obiecte care ar putea fi contaminate. Este mai bine sa utilizati un detergent de uz casnic pe baza de clor. Spalati orice articole de imbracaminte sau asternut care ar fi putut fi contaminate separat, la o temperatura ridicata, pentru a va asigura ca virusul este ucis.
- Nu impartiti prosoapele cu alte persoane.
- Indepartati din toaleta orice scaun infectat sau voma si curatati zona inconjuratoare.
- Evitati consumul de produse brute si nespalate. De asemenea, este indicat sa mancati doar stridii dintr-o sursa sigura, deoarece stridiile pot purta norovirus.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Infectioase
- Dr. Adriana Motoc - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Gabriel Coltan - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Mariana Mardarescu - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Cleo-Nicoleta Rosculet - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Laura Maria Albu -
Articole recomandate
- Cum facem diferenta dintre intoxicatia alimentara si indigestie?
- Cat timp rezista microbii in spatiile comune?
- Afectiuni si boli in timpul iernii
- Germenii si microbii din baie
- Alimente care va pot imbolnavi
- De ce apar si cum previi toxiinfectiile alimentare
- Cum sa scapi de durerea de stomac: 5 solutii rapide
- Sexul oral poate raspandi bolile cu transmitere sexuala (BTS)
- 8 cele mai raspandite mituri despre metabolism