Te chinuie insomnia? Trucuri sa adormi mai repede si sa te odihnesti mai bine
Daca adormi greu si dimineata te trezesti parca mai obosit decat in momentul in care ai mers la culcare, trebuie sa stii ca nu esti singura persoana care se confrunta cu astfel de probleme.
Aproxmativ 40% din populatia statelor occidentale se confrunta cu probleme de somn.
Persoanele care nu se odihnesc suficient nu doar ca se concentreaza mai greu pe timpul zilei, dar sunt mai predispuse la depresie, raceala si gripa, diabet, accident vascular cerebral, infarct, hipertensiune arteriala, cat si la acumularea de kilograme in plus.
Vestea buna este ca tulburarile de somn apar din cauza unor obiceiuri proaste si din lipsa unui program de somn, ceea ce se poate corecta relativ usor.
Iata ce poti face:
1.Stabileste ora la care mergi la culcare, iar cu o ora inainte pregateste-te pentru asta: alege hainele pentru a doua zi, spala-te pe dinti, iar in ultimele 20 de minute fa ceva ce iti place: citeste sau asculta muzica, de exemplu.
2.Trezeste-te la aceeasi ora, chiar daca este weekend, astfel incat sa iti setezi "ceasul interior". Acest program este foarte important, iar in timp chiar vei ajunge sa te trezesti fara alarma de la ceas.
3. Dormi intr-o camera intunecata, fara nicio sursa de lumina. Asta va ajuta organismul sa produca melatonina, hormon care regleaza somnul.
4.Fa-ti din dormitor un sanctuar al somnului: de la alegerea saltelei pana la perna si pijamale, totul trebuie sa fie dupa bunul ta plac. Nu tine aproape de tine tableta sau telefonul mobil si nu te uita la televizor.
5. Ai grija ca temperatura din camera sa fie in jurul valorii de 20 de grade Celsius, ideala pentru un somn linistit, spun expertii.
6. Fara stres in dormitor: daca ai de terminat sarcini pentru serviciu, nu lucra in pat, pentru ca vei reintra in starea de lucru, de stres, agitatie si deadline-uri si iti va fi greu sa mai adormi.
7. Ia ultima masa cu doua ore inainte de culcare, ca organismul sa nu fie nevoit sa "lucreze" la digestia alimentelor pe timpul noptii.
8. Poti lua o gustare usoara, cu o ora inainte sa te bagi in pat, bazata pe alimente care contin triptofan, substanta pe care creierul o foloseste la producerea de serotonina. Poti manca o felie de paine cu unt de arahide, o banana sau cateva migdale.
9. Nu te culca atunci cand ai stomacul gol, risti sa te trezesti in timpul noptii, pentru ca ti se va face foame.
10. Un pic de meditatie sau de yoga inainte cu cateva zeci de minute inainte sa te bagi in pat te vor ajuta sa scapi de stres si sa te relaxezi.
11. Nu bea cafea si nici alte bauturi pe baza de cofeina dupa ora 14:00 deoarece te vor agita si iti vor sabota somnul.
12. Evita sa bei vin inainte de culcare; efecul sedativ trece dupa cateva ore si risti sa te trezesti in toiul noptii, fara sa mai poti adormi la loc.
13. Este bine sa renunti la orice fel de device cu o ora inainte de a merge la culcare, pentru a nu impiedica organismul sa secrete melatonina.
14. Fa exercitii fizice dimineata sau cu maximum trei ore inainte de culcare, iti vor da energie si nu vei putea adormi daca le faci inainte sa te bagi in pat.
15. Nu bea lapte cald, pentru ca poate favoriza productia de cortizol, hormon al stresului. Bea mai bine un smoothie de banane, are efect calmant datorita magneziului pe care il contin aceste fructe.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Gripa: e mai bine sa o previi, nu astepta sa o tratezi!
- Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie
- Cele mai bune sfaturi pentru a evita imbatranirea pielii
- Cel mai bun plan alimentar pentru diabetul de tip II
- Afla care sunt cele mai sigure metode contraceptive
- Cosmarurile si terorile nocturne la copii
- Insomnia fatala
- Remediile florale Bach pot combate insomnia
- Cum facem diferenta intre tulburarile ocazionale de somn si insomnie
Citeste pe aceeasi tema
- Afectiuni care raspund cel mai bine la tratamentul homeopat
- Cum sa te concentrezi mai bine, acasa si la serviciu
- Dispozitive tehnologice care va ajuta sa dormiti mai bine
- Anxietatea asociata COVID-19 poate produce insomnii. Iata cum te poti odihni mai bine in aceasta perioada
- Poti sa intrerupi antibioticele daca te simti mai bine?