Medicamentele si alcoolul - inamicii somnului linistit
Generalitati
SusTulburarile de somn sunt destul de frecvente. Toti ajungem sa ne confruntam, la un moment dat, cu un episod de insomnie, cu somn nelinistit sau cu somnolenta diurna. Un studiu efectuat de cercetatorii americani a demonstrat ca peste 95% din adulti au probleme cu somnul.
La 30% dintre acestia insomniile si parasomniile ajung sa afecteze semnificativ calitatea vietii, uneori atat de mult incat persoana respectiva are probleme la locul de munca, este irascibila si agitata tot timpul si are un comportment profund modificat, atat in relatiile profesionale cat si personale.
Cuprins articol
Cauzele tulburarilor de somn
Sus
Tulburarile de somn recunosc foate multe cauze de aparitie.
Specialistii considera ca cele mai frecvente sunt:
1. Inaintarea in varsta - pe masura ce inaintam in varsta, se pare ca dormim mai putin si ne trezim mult mai des in timpul noptii. In ansamblu, aceasta problema nu este grava, dar cu timpul poate ajunge sa influenteze starea de veghe diurna. Ne simtim obositi tot timpul si simtim nevoia sa dormim in timpul zilei;
2. Stresul, anxietatile cotidiene pot sa interfere foarte frecvent cu calitatea somnului;
3. Depresia si tonusul psihic scazut - este destul de des intalnita situatia in care o persoana deprimata are insomnii, se trezeste spre dimineata si nu mai poate adormi la loc;
4. Atmosfera neprielnica somnului - poate incaperea este prea incalzita, prea luminata sau prea zgomotoasa si de aceea nu ne putem odihni;
5. Afectiuni medicale, in special cele care evolueaza cu poliurie si care obliga pacientul sa se trezeasca frecvent in timpul noptii. Se pare ca peste 60% dintre femei si 70% dintre barbatii cu varsta peste 65 de ani se trezesc cel putin o data pe noapte pentu a merge la toaleta. Durerea este un alt motiv care nu permite pacientilor sa se bucure de un somn linistitor;
6. Medicamentele sunt printre cele mai frecvente cauze de afectare a somnului nocturn. Daca le combinam si cu alcool, efectul nu este sedativ, pe cum am crede si nu vor dormi mai bine, ci dimpotriva, vom fi nelinistiti, vom avea senzatia de sufocare si nu ne vom gasi linistea;
7. Abuzul de droguri si stupefiante poate sa afecteze negativ somnul, mai ales cand este vorba de sindromul de sevraj.
Medicamente ce influenteaza somnul
SusSomnul poate fi afectat prin administrarea de numeroase medicamente, atat din clasa celor eliberate doar pe baza de prescriptie medicala, cat si din clasa OTC (over the counter) care se elibereaza din farmacie fara o reteta medicala. Intensitatea afectarii calitatii si cantitatii somnului depinde foarte mult de la persoana la persoana.
Factorii de care trebuie sa se tina cont in aprecierea modului in care un anumit medicament afecteaza somnul sunt: conditiile de igiena a somnului (incaperea, temperatura ambientala, gradul de confort personal), cat obisnuia sa doarma persoana anterior administrarii respectivului compus farmaceutic, asocierea unor afectiuni somatice sau psihologice.
Cele mai frecvente medicamente care pot determina insomnii sunt:
- Antihipertensive;
- Hormonii, cum ar fi anticonceptionalele orale;
- Steroizi, de exemplu prednisonul;
- Medicatie inhalatorie;
- Pilule pentru slabit;
- Antidepresive;
- Medicamente ce trateaza tulburarea de atentie;
- Pseudoefedrina;
- Medicamentele care contin cafeina, precum si anumite medicamente ce pot fi indicate in tratarea simptomelor racelii;
- Amfetamine, metamfetamine, cocaina;
- Nicotina care poate sa reduca somnul total- se pare ca fumatorii, mai ales cei tineri, dorm mai putin comparativ cu persoanele care nu fumeaza. Uneori, chiar si medicamentele care pot induce somnul si care sunt indicate pacientilor cu insomnii pot avea efecte negative, mai ales daca sunt administrate o perioada lunga de timp. De aceea, ele trebuie administrate doar pe o perioada scurta de timp.
Alcoolul si influentarea somnului
SusParerea generala este ca alcoolul actioneaza ca un sedativ si ca, daca vrem sa dormim mai bine, trebuie sa consumam putin vin rosu inainte de culcare. Desi aceasta parere nu este complet eronata, consumul de alcool in cantitati crescute si, mai ales, pe o perioada cronica de timp nu are deloc efecte benefice asupra calitatii somnului. Alcoolul in sine poate influenta negativ insa somnul este afectat si de sindromul de abstinenta al pacientilor care consuma cronic alcool.
Alcoolul este capabil, prin sedarea pe care o determina, sa induca somnul, insa acesta este adesea fragmentat, mai ales in a doua parte a noptii, cand efectul sedativ - hipnotic al alcoolului se epuizeaza. De asemenea, alcoolul poate sa reduca latenta de instalare a somnului (adica putem adormi mai rapid), insa ne face sa ne trezim mai frecvent decat de obicei in timpul noptii. Se pare ca dozele foarte mici de alcool slab (de exemplu bere) pot stimula somnul, insa la doze chiar moderat mai crescute acest efect dispare.
Alcoolul poate fi corelat cu aparitia apneei in somn deoarece influenteaza frecventa si patternurile de respiratie nocturna atat prin efecte centrale (la nivelul bulbului si creierului) cat si prin efectele locale, de relaxare exagerata a muschilor respiratori.
Ca urmare, trebuie sa retinem ca somnul indus de consumul de alcool nu este odihnitor, si ne putem trezi chiar mai obositi decat atunci cand ne-am culcat. Specialistii recomanda sa evitam sa consumam cantitati mari de alcool inainte de a ne culca, in special daca deja avem o problema cu somnul.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Ce sa nu faceti cand va confruntati cu insomnia
- Insomnia rebela
- Motivele din spatele insomniei copiilor
- 11 mituri si adevaruri despre insomnie
- Iata care sunt cauzele insomniei
- Insomnia si afectarea calitatii vietii
- Tratamentul homeopat, ajutor in insomnii
- Aveti insomnii? Iata ce trebuie sa faceti pentru un somn linistit
- Care sunt cauzele ce pot duce la somnolenta excesiva?
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata
- Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate
- Imunitatea copiilor, provocarea parintilor. Cum facem fata acestei provocari?