Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cosmarurile si teroarea nocturna

Actualizat la data de: 27 Septembrie 2018

Generalitati

Sus
Cosmarurile si teroarea nocturna

Cosmarul este un vis ce are loc in timpul somnului REM (perioada a somnului in care apare miscarea rapida a ochilor), care provoaca sentimente de teama intensa, de nedepasit, teroare, neplacere sau anxietate extrema care, de obicei, il trezeste pe cel care viseaza.

Este un vis veridic si inspaimantator care, de obicei, are ca rezultat trezirea celui care viseaza, cu rememorarea partiala sau totala a ceea ce a visat.

Teroarea nocturna este reprezentata de un episod de teama extrema in timpul somnului, fara a exista rememorarea visului in sine. Atat cosmarurile cat si terorile nocturne se intalnesc la copii mult mai des decat la adulti.

Cosmarurile, spre deosebire de terorile nocturne, pot fi rememorate si sunt insotite de mult mai putina anxietate si miscare. Aceste experiente terifiante, care au tendinta sa apara in perioade de nesiguranta, tulburari emotionale, depresie sau sentimente de vinovatie, pot aparea la orice varsta.

Cosmarurile apar exclusiv in timpul somnului REM. Fazele somnului REM dureaza mai mult in partea de sfarsit a ciclurilor somnului, iar majoritatea cosmarurilor apar de la mijlocul noptii spre dimineata. Spre deosebire de acestea, terorile nocturne se petrec in timpul somnului non-REM (somn fara vise). In timpul acestora, oamenii se trezesc din somn transpirati, cu pulsul rapid, inspaimantati.

Nu sunt constienti de mediul inconjurator si nu raspund la incercarile celorlalti de a-i calma. Criza poate dura pana la 10-15 minute, dar adorm imediat dupa ce criza a luat sfarsit. In general, nu-si amintesc ce i-a inspaimantat si, rareori, este retinuta o imagine fragmentara a ceea ce au visat. Unii copii si adulti pot deveni somnambuli in timpul acestor terori nocturne.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauze
  3. Tratament
  4. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Mai ales in randul adultilor, medicamente ca Levodopa, Rezerpina, beta blocante si antidepresive, ca si renuntarea la substantele psihoactive pot provoca cosmaruri. Alcoolismul e de asemenea asociat intr-o foarte mare masura cu cosmarurile.

Alte medicamente considerate a avea un determinism in provocarea cosmarurilor pot fi:

- medicamentele pentru afectiuni cardiace

- antibiotice, ca Ciprofloxacina

- antihistaminicele

- supresoare ale apetitului, ca Fenfluramina

- antidepresivele

- medicamente folosite in tratamentul bolii Parkinson, ca Levodopa

- medicamente antiulceroase, ca Cimetidina

Totusi, multe medicatii nu pot fi oprite brusc, fara efecte secundare majore. Este necesara consultarea medicului inaintea oricarei modificari in administrarea acestora.

Atat la adulti, cat si la copii, cosmarurile si terorile nocturne pot fi cauzate de evenimente traumatice sau conflicte psihologice nerezolvate. Sunt o trasatura destul de frecventa a sindromului de stress post-traumatic. Traumele emotionale care perturba somnul copiilor pot fi neluate in seama de adulti, cum ar fi de exemplu pierderea jucariei preferate sau auzirea unei certuri intre parinti.

Desi cosmarurile si terorile nocturne sunt considerate normale in dezvoltarea copiilor, disparand in timpul adolescentei, episoadele frecvente la orice varsta cer o evaluare psihiatrica. Tehnicile de interventie in criza pot fi foarte folositoare in rezolvarea traumelor.

Tratament

Sus

Unii oameni sufera de probleme psihologice importante care le cauzeaza cosmaruri. Psihoterapia e importanta pentru a evidentia stressurile majore din viata persoanei respective, evenimente traumatice trecute sau depresia care pot cauza cosmaruri.

In cazul administrarii unei medicatii, este important ca medicul sa informeze pacientul daca medicamentele prescrise pot fi cauza cosmarurilor.

Cosmarurile cronice au fost, de asemenea, tratate prin metoda desensibilizarii, care face uz de rememorarea unui cosmar si imaginarea unui sfarsit diferit.

In cadrul unui studiu, pacientii au fost instruiti sa selecteze un cosmar pe care sa-l scrie, sa schimbe cosmarul in orice mod si-ar dori, sa scrie si varianta transformata si sa repete cosmarul schimbat intr-o stare de imaginare relaxata. Pacientii au fost instruiti sa repete cosmarul schimbat o data pe zi, trei zile consecutive, dupa fiecare cosmar sau pana cand cosmarul disparea.

S-a tras concluzia ca folosirea tehnicii desensibilizarii si a repetitiei pot reduce frecventa cosmarurilor si pot scadea gradul de stres.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate