Cauze si remedii ale sforaitului
Generalitati
SusSforaitul este un zgomot ragusit care se produce cand respiratia este partial impiedicata in timpul somnului.
Cand dormim, muschii gatului se destind si limba se lasa pe spate, devenind mai mare si mai grea.
In timpul somnului, cand inspiram si expiram, peretii gatului incep sa vibreze si produc sunetul sforaitului. Nasul nu este cauza directa care sta la baza sforaitului, insa permeabilitatea nazala poate diminua intensitatea.
Sforaitul este prezent la 60% dintre barbatii peste 50 de ani si 40% dintre femeile trecute de 60 de ani. Este asociat cu apnee in timpul somnului.
Femeilor nu le place gandul ca sforaie in timpul somnului, insa este o cifra importanta. Aceasta este evaluata in functie de cererile de consult in cadrul clinicilor care trateaza sforaitul.
Timp de 2 ani, au existat de 2 ori mai multe paciente care au cerut ajutor specializat in ceea ce priveste aceasta problema. Din ce in ce mai multe femei cauta o solutie medicala sau chirurgicala pentru a scapa de sforaitul atribuit barbatilor supraponderali.
La o clinica privata, femeile paciente reprezinta un sfert din numarul total de persoane care sforaie.
Factorii care explica aceasta schimbare ar fi ca femeile din ziua de azi au din ce in ce mai multe comportamente masculine. Consuma mai mult alcool, fumeaza mai mult si mananca mai putin sanatos decat inainte. Toate aceste modificari de obisnuinte pot duce la aparitia si inrautatirea sforaitului.
In plus, femeile marturisesc mai usor ca au aceasta problema, ceea ce este o veste buna, pentru ca sforaitul nu este doar o problema sonora. El poate implica tulburari medicale mai grave, cum ar fi apneea in timpul somnului, rinosinuzitele cronice, supraponderalitatea sau obezitatea.
Cuprins articol
Solutii pentru un somn linistit
SusDaca sforaitul nu il impiedica pe cel care sforaie sa se odihneasca, nu acelasi lucru se poate spune despre partener sau partenera cu care imparte patul.
Daca nu puteti dormi din cauza zgomotelor produse de persoana de langa dumneavoastra, exista cateva solutii prin care sa aveti un somn mai linistit:
Adormiti inaintea persoanei care sforaie: daca traiti cu o persoana care sforaie regulat, ati face mai bine sa va culcati inaintea ei.
Aceasta o sa va permita sa evitati dificultatile de a adormi. Solutia aceasta nu reduce de tot riscul de a va trezi in timpul noptii, insa somnul profund o sa va faca mai putin sensibil/a la sforaitul sotului/sotiei.
Schimbati-i pozitia de somn, insa nu pe spate: dormitul pe spate produce sforaitul. Aceasta pozitie aduce limba in spatele palatului, reducand spatiul prin care aerul sa treaca si provoaca sforaitul.
Dormind intr-o parte, sau chiar si pe burta, deoarece gura este clar mult mai jos decat ceafa, va permite aerului sa treaca prin valul palatin. Aceasta metoda nu face fata intotdeauna sforaitului, insa are destul de mare eficacitate.
Cumparati-i o perna antisforait: folositi o astfel de perna, asezandu-o pentru a ridica ceafa si capul si poate avea un efect pozitiv pentru cel care sforaie. Pentru a evita sforaitul, gura trebuie sa fie mai sus decat ceafa.
Gatul nu trebuie sa fie prea sucit, iar umerii trebuie sa ramana flexibili. Exista pentru aceasta perne special prevazute cu un gol in mijloc care sa ajute la mentinerea acestei pozitii.
Ajutati-l sa tina regim si sa renunte la bauturi alcoolice: persoanele supraponderale au de 3 ori sanse mai mari decat altele sa sforaie. Din cauza tesuturilor adipoase in exces si congestionate la nivelul gatului, ele comprima caile respiratorii. De aceea, slabitul este propus pentru a reduce sau a scapa complet de sforait.
Reducerea volumului de la baza limbii si de la faringe amelioreaza intotdeauna trecerea aerului. De asemenea, consumul de alcool este de condamnat. El antreneaza congestia cailor respiratorii si o relaxare excesiva a valului palatin care creeaza mai apoi sforaitul.
Este dormitul in camere separate o solutie?
Daca nicio metoda nu se dovedeste a fi potrivita, este mai degraba preferabil sa dormiti separat pentru a evita ca sforaitul sa devina o sursa de conflicte care sa degenereze.
Proteza dentara: exista mai multe feluri de aparate antisforait:
-Clips-urile pentru nari: este vorba despre niste arcuri mici din plastic care se prind de orificiile nazale sau care se lipesc de pielea nasului. Sunt destinate de a mari si de a deschide volumul foselor nazale. Se pot purta cat doriti.
-Orteza dentara antisforait: este un instrument din plastic moale, care permite relaxarea limbii in asa fel incat sa nu interfereze cu aerul. Un sistem eficient, insa cu probleme de a fi tolerat pe termen lung.
-Spray-urile: acestea au rolul de a rigidiza, chiar de a retonifia temporar peretii gatului si ai valului palatin in timpul noptii. Este vorba despre un ajutor temporar in cazul sforaitului putin evoluat.
Solutii impotriva sforaitului
SusAveti in vedere greutatea: supraponderalitatea este principala cauza a sforaitului. Prezenta tesutului adipos in peretii gatului este importanta pentru rezistenta aerului. Dupa un studiu efectuat pe 850 de barbati intre 22 si 66 de ani, cei care sforaie sunt mai plinuti.
Atentie, exista persoane cu apnee in timpul somnului (in acest caz, consultati un medic). Daca aveti exces de grasime, incercati sa slabiti cateva kilograme si sa consultati un medic nutritionist.
Dormiti pe burta: ati face mai bine sa nu dormiti cu fata in sus si incercati sa va intindeti pe burta. In acest mod, limba se pozitioneaza automat in fata si lasa loc necesar patrunderii aerului. Evident, aceasta nu este suficient sa opreasca o persoana care sforaie puternic (95 dB), insa ar putea macar sa micsoreze intensitatea (pana la 60 dB).
Evitati consumul de alcool seara: sforaitul se manifesta in timpul somnului, in momentul inspiratiei, atunci cand tesutul palatului si omusorul vibreaza la patrunderea aerului.
Cu cat aceste tesuturi se destind mai mult sub efectul alcoolului (insa si din cauza oboselii sau a imbatranirii), cu atat riscul de a emite aceste sunete creste (un sforait moderat se incadreaza intre 45-60 dB si poate ajunge pana la 95 dB – echivalentul trecerii unui camion sau al unui mixer care functioneaza). Trebuie, deci, sa limitati consumul de alcool la cina pentru a micsora aceste probleme.
Limitati somniferele: ca alcoolul, folosirea somniferelor actioneaza asupra tonicitatii tesuturilor moi ale gatului. Ca rezultat, aceste medicamente destinate sa amelioreze somnul pot provoca sforait ocazional ce poate perturba calitatea somnului.
Trebuie sa discutati cu medicul si sa limitati tulburarile de somn prin a nu mai folosi somnifere, dormind si trezindu-va la ore regulate. Ati face mai bine daca v-ati forma o obisnuinta din a citi, a asculta muzica relaxanta si a nu mai privi atat de mult la televizor inainte de a va culca. Stresul este dusmanul somnului bun.
Ridicati-va capul: dupa un studiu realizat in Statele Unite ale Americii, pozitia capului si a gatului ar putea influenta sofraitul si episoadele de apnee in timpul somnului, totusi, eficienta pernei impotriva sforaitului este inca nedescoperita pe deplin. Cereti un sfat medicului inainte de a cumpara o astfel de perna.
Decongestionati-va nasul: exista si sforaitul pasager. Congestia nazala care survine in timpul unei raceli obisnuite sau al unei rinite alergice reduce trecerea aerului prin caile respiratorii.
Folosirile repetate ale unui umidificator, inhalatori pe baza de plante, prescierea medicamentelor pentru decongestionare sau antihistaminice se pot dovedi salvatoare. In fata unei congestii cronice, medicii pot prescie un spray nazal pe baza de corticoizi. Se recomanda evitarea ventilarii pe gura.
Incercati proteza dentara: aceasta permite avansul limbii si al maxilarului inferior in timpul somnului. Rezultatul: caile respiratorii superioare se largesc si lasa aerul sa treaca fara a provoca zgomote. Mai multe studii au concluzionat ca eficienta acestor tipuri de proteze este destul de mare, cu conditia de a o putea suporta, aceste proteze sunt realizate de un medic dentist pe masura dumneavoastra, apoi pot fi purtate in fiecare noapte.
Apelati la chirurgia clasica: aceasta este mai ales recomandata dupa un esec al tratamentelor medicale, in caz de sforait cronic legat de o deviatie de sept, de o deschidere a valvei nazale, de prezenta polipilor. Sub anestezie generala, chirurgul largeste spatiul aerian, mai ales pentru indepartarea tesuturilor obstructive.
Este o interventie ce dureaza in jur de 30 de minute, necesita 48 de ore de spitalizare si 8-10 zile de pauza de la serviciu. Este destul de dureroasa, dar eficienta. Rezultatele sunt evaluate la o luna dupa intreventie.
Apelati la chirurgia cu laser: faringoplastia cu laser se adreseaza celor ce sforaie, insa care au probleme cu apneea in somn. Indicatiile sunt aceleasi cu cele ale chirurgiei clasice. Este mai ales utilizata pentru a reduce valul palatin.
Se practica 20 de minute sub anestezie locala in ambulatoriu si se cer mai multe sedinte (intre 2 si 5). Necesita luarea analgezicelor pentru 8 ore, deoarece este dureros. Rezultatele se evalueaza dupa o luna de la interventie.
Utilizati radiofrecventa: se mai numeste si somnoplastie si se adreseaza persoanelor care sforaie fara probleme cu apneea in somn, doar daca au valul palatin fin si moale. Aceasta metoda consta in rigidizarea muschiului valului palatin. Se efectueaza sub anestezie locala, in ambulatoriu, necesita 2-3 sedinte la un interval de 8 saptamani. Atentie, pot exista recidive cu aceasta tehnica.
Consumati menta: menta este un produs natural eficient pentru stoparea sforaitului, mai ales daca este vorba despre cel provocat de problemele respiratorii ca raceala sau gripa. In aceste cazuri, este suficient sa adaugati o picatura de extract de menta intr-un pahar cu apa rece si sa faceti gargara. Gatul se va improspata si va permite trecerea aerului.
Consumati ceai de urzica: urzica este un alt produs eficient pentru incetarea sforaitului. Pentru aceasta, este preferabil sa preparati un ceai de urzica si sa il lasati timp de 20 de minute sa infuzeze. Se strecoara si se bea acest lichid.
Renuntati la fumat: la fel ca obezitatea, fumatul este o cauza majora a sforaitului. Dupa cum se stie deja, acesta este un obicei extrem de periculos pentru corp. De fapt, fumatul poate provoca probleme grave ca emfizem pulmonar sau chiar cancer. Daca renuntati la fumat, nu numai ca veti fi mai sanatos, insa si sforaitul se va diminua considerabil.
Vindecati arsurile la stomac: unii experti recomanda sa aveti grija la arsurile la stomac. Acestea pot fi cauza sforaitului. Pentru a rezolva aceasta problema, exista multe remedii si multe sunt naturale. Trebuie sa fiti atent la sforaitul unei persoane. Se poate detecta daca este vorba despre o boala, ca spre exemplu apneea in somn.
Evitati alimentele iritante: consumul de alimente grele si dificil de digerat inainte de culcare, ca produsele lactate, graul, grasimile, printre altele, gerereaza refluxul stomacal care irita peretii narinelor si ai faringelui si care provoaca sforaitul.
Beti o ceasca de cafea: daca nu exagerati cu consumul, cofeina va poate ajuta sa scapati de sforait. Va face sa dormiti mai profund, va amelioreaza functionarea sistemului ORL si va scapa de sforait.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti ORL
- Dr. Adina Zamfir - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Bogdan Mocanu - Institutul de fono-audiologie si chirurgie functionala o.r.l. prof. dr. DORIN HOCIOTA
- Dr. Miorita Toader - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Andaluzia Oancea - Spitalul clinic COLTEA
- Dr. Lucian David - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
Articole recomandate
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Conf. Dr. Gabriela Musat, medic primar ORL: 90% din infectiile de tract respirator sunt virale si nu necesita antibiotic
- Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu
- Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara