4 solutii pentru un somn lung si odihnitor
Generalitati
SusMulti oameni sunt chinuiti de insomnii, de faptul ca indiferent de ora din noapte nu pot sa adoarma. Iata cateva solutii la cele mai frecvent intalnite tulburari de somn.
Cuprins articol
Va treziti in mijlocul noptii, fara nici un motiv
SusMulti oameni de toate varstele se confrunta cu frustrarea si ingrijorarea ca somnul dispare brusc desi este mijlocul noptii.
Desi oricine stie ca relaxarea ofera sanse mari ca somnul sa apara, anxietatea si nerabdarea prezente in aceste momente mentin starea de vigilenta.
Ce este de facut:
- Intuneric in camera - cand o persoana se trezeste din somn, va mentine intuneric in camera. Langa pat ar putea pastra o sursa mica de lumina. Orice ar face, nu trebuie sa aprinda lumina in camera.
- Mutarea ceasului din apropierea locului de dormit - verificarea in mod constant a ceasului si calcularea timpului cat o persoana a stat treaza, nu face altceva decat sa-i hraneasca anxietatea.
Este suficient sa-i seteze alarma pentru dimineata si sa il aseze intr-un loc in care nu-l poate vedea sau verifica.
- Respiratia profunda - unii specialisti recomanda o abordare in trei etape pentru insomnie: respiratia abdominala care presupune destinderea muschilor abdominali, ca urmare a unei inspiratii profunde in urma careia diafragma se ridica si coboara.
Apoi, izolat, se va relaxa fiecare parte a corpului prin contractare si decontractare.
In cele din urma, persoana in cauza isi va imagina ca se afla intr-un loc preferat, care ii va face placere, cum ar fi, de exemplu la plaja.
Va utiliza toate simturile: isi va imagina ca asculta valurile si aerul miroase a soare.
Chiar daca acest procedeu nu functioneaza imediat, cele trei etape vor fi reluate in aceeasi ordine.
Dificultatea de a adormi dupa trezirea in timpul noptii pentru utilizarea toaletei
SusV-ati trezit pentru a utiliza toaleta si somnul nu mai revine - fie ca este vorba despre o singura incursiune pe noapte sau mai multe, folosirea baii poate perturba ciclul de somn si a somnului odihnitor.
Cea mai buna solutie a acestei probleme numita nicturie este prevenirea vizitelor la toaleta.
Ce este de facut:
- Lichidele vor fi consumate in timpul zilei dar nu in timpul noptii - daca persoana este hidratata pe parcurusul zilei nu va simti nevoa sa se hidrateze inainte de culcare.
Expertii in nicturie recomanda evitarea lichidelor dupa ora 19.
Ceaiul negru, verde sau alb sunt diuretice, nu vor fi consumate dupa-amiaza tarziu, iar cele din plante medicinale pot fi baute fara probleme pana la ora 20 dar se va verifica lista ingredientelor acestora: papadia, de exemplu, are efect diuretic.
- Problemele vezicii urinare - daca o persoana sufera de vezica urinara hiperactiva, dorinta de a merge brusc la toaleta poate sa apara oricand, trezind-o din somn.
Urologul poate recomanda pacientului metode pentru reeducarea actiunii vezicii urinare, terapie fizica pentru consolidarea muschilor pelvini si alte tratamente.
- Prostata marita care blocheaza fluxul urinar - acest inconvenient determina nevoia de a merge la toaleta si a elimina cantitati mici de urina. Aceasta conditie, denumita hiperplazie benigna de prostata poate fi tratata cu succes daca este instituit tratamentul inca din faza de inceput a bolii.
- Evitarea lichidelor ascunse - nu se vor consuma alimente cu un continut ridicat de lichid, cum ar fi supa sau fructe, cu trei ore inainte de culcare. Daca supa este inclusa in meniul pentru cina, masa va fi luata mai devreme.
- Reteta medicala de la medic - daca urinarea in timpul noptii este singura problema care sta la baza insomniilor, iar alte strategii care includ modificarea stilului de viata nu functioneaza pentru tratarea acesteia, o reteta medicala prescrisa de specialist ar putea fi solutia potrivita.
Durerea care tulbura somnul
SusDurerea cronica de toate tipurile este unul din principalii factori perturbatori ai somnului. Intre 60-90% dintre oameni sufera de un anumit tip de durere care scade calitatea somnului.
Ce este de facut:
- Controlul proactiv al durerii - durerea cronica si lipsa de somn pot forma un cerc vicios, agravandu-se una pe alta. Durerea, o data ce este suficient de puternica pentru a trezi o persoana din somn, este mai greu de tratat.
Specialistii in managementul durerii subliniaza importanta tratarii durerii prin administrarea preventiva de medicamente.
- Nu se va dormi in timpul zilei - pentru ca nu pot dormi din cauza durerii, multe persoane se vor simti obosite in timpul zilei si vor dormi. Somnul din timpul zilei trebuie evitat.
Expertii sugereaza sa nu se doarma in timpul zilei sau somnul sa dureze intre 15-30 minute, inainte de ora 15.
Functia sistemului digestiv este cauza insomniilor
SusNeplacerile stomacale, arsurile gastrice sau balonarea pot avea efecte negative asupra somnului.
Boala de reflux gastroesofagian poate perturba somnul fara ca persoana in cauza sa stie ce se intampla (semnul principal este gust acru in gura, la trezire).
Ce este de facut:
- Mese mici si dese - acesta este un remediu general pentru preintampinarea arsurilor stomacale si care face minuni in cazul celor mai multe dintre problemele digestive care tulbura somnul.
Nu se va manca cu doua-trei ore inainte de culcare.
- Consumul de alimente usoare - mesele consistente vor fi rezervate pranzului, iar cele usoare cinei.
Condimentele picante posibil sa determine arsuri stomacale, ca si alimentele acide.
Se vor evita alimentele grase, care pot opune presiune asupra valvei de la capatul inferior al esofagului. Se vor consuma multe legume si cereale bogate in fibre pentru o digestie normala.
- Consolidarea digestiei - probioticele pot fi utile in cazul unui stomac deranjat prin stimularea dezvoltarii de bacterii bune in intestin.
Enzimele digestive sunt recomandate in cazul celor care au tulburari gastrointestinale cronice, adesea cauzate de iritarea mucoasei stomacale.
- Se va dormi pe o parte cu o perna sub corp - pozitia de somn, intins pe spate, este o alternativa pentru cei care sufera de probleme gastrointestinale.
Daca o persoana nu poate dormi cu usurinta intr-o parte, o perna sub corp poate ajuta la gasirea unei pozitii mai confortabile.
In cazul in care boala de refluxgastroesofagian este prezenta, se va dormi pe partea stanga pentru a se usura presiunea asupra esofagului.
- Din dulapiorul cu medicamente nu vor lipsi antiacidele - acestea pot fi utilizate in cazul crizelor ocazionale de arsuri stomacale, ca si medicamentele anticolinerice pentru calmarea gazelor si crampelor dureroase.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Privarea de somn
- Remedii naturiste pentru tulburarile de somn
- Adevarul despre somnul de frumusete
- Zece pasi pentru a scapa de fumat
- Tulburari de somn periculoase
- Somnul si tulburarile de alimentatie
- Alimente recomandate pentru un somn linistit
- Vorbitul in timpul somnului sau somnilocvia
- Beneficiile somnului din timpul zilei
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente
- Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top