Tratamentul modern al micozelor
Cum recuperam unghia afectata de micoza
SusAtunci cand o infectie fungica va afecteaza unghiile, mai devreme sau mai tarziu vor aparea semne specifice: discoloratii galbui-maronii, ingrosarea vizibila a unghiei, deformare, exfoliere si altele.
Unghiile degetelor de la picioare sunt afectate mai frecvent, iar diagnosticul este de cele mai multe ori usor de stabilit.
Problematica acestei infectii nu este severitatea ei, ci durata acesteia.
Infectia fungica sau micoza este o patologie persistenta si ,,incapatanata ce necesita tratament indelungat. Mai mult decat atat, chiar si dupa tratament unghia este inca fragila si necesita metode speciale de ingrijire si o atentie deosebita.
Cuprins articol
Tratamentul infectiei
SusAsa cum am mai mentionat, tratamentul infectiei se bazeaza pe 2 optiuni principale: tratament antifungic oral sub forma de comprimate si tratament antifungic local, sub forma de solutii topice diverse.
Combinarea celor doua si continuarea lor pe termen lung, alaturi de evitarea factorilor de risc, reprezinta cheia in tratatarea eficienta a onicomicozei.
Tratamentul de recuperare
SusOdata vindecata infectia fungica unghia poate ramane fragila, cu mici probleme, deformari sau deshidratare.
Desi onicomicoza nu mai este prezenta, unghia va necesita cel mai probabil tratament in continuare pentru a asigura recuperarea integritatii sale, dar si pentru a evita recidivele.
De regula, tratamentul local primeaza in aceasta etapa.
Solutiile sub forma de creme hidratante, creme antifungice si lac de unghii antifungic sunt importante pentru o buna gestionare a micozelor si pentru a preveni recidiva sau chiar reinfectia altor unghii.
Lacul de unghii antifungic este o formulare relativ moderna si deseori preferata de catre pacienti datorita modului usor de aplicare.
Lacurile cu putere mare de penetrare sunt semnificativ mai eficiente, intrucat sunt capabile sa avansele toate straturile de keratina din care este formata unghia.
Medicamentele antifungice cu administrare orala functioneaza de regula mai repede decat cele aplicate local. Acestea au eficienta mai mare, insa efectele adverse sunt de regula prezente.
Totusi poate fi nevoie de prelungirea acestui tratament chiar si pana la 12 luni si majoritatea se elibereaza cu prescriptie medicala.
Cele mai comune substante antifungice utilizate sunt: terbinafina, itraconazol, fluconazol, noxafil. Toate se gasesc sub forma de comprimate, dar noxafil-ul este un medicament mai nou ce se gaseste sub forma unui lichid ce se administreaza tot pe cale orala.
In ceea ce priveste tratamentul local, acesta este eficient in special cand este folosit pe termen lung si in combinatie cu alte terapii.
Lacul de unghii antifungic este cea mai recenta descoperire si contine terbinafina.
Alte substante farmacologice active impotriva fungilor ce se folosesc in aceste solutii topice sunt efinaconazol, tavaborol, ciclopirox. Efectele adverse sunt inexistente sau minore, precum o usoara senzatie de arsura in momentul aplicarii.
In ultimii ani au devenit din ce in ce mai populare remediile naturale pe care le puteti lua din farmacii sau magazine naturiste.
Desi acestea au sanse mici sa fie eficiente de unele singure, ele pot ajuta in lupta impotriva infectiei si pot imbunatati aspectul unghiei.
Uleiul de arbore de ceai, spirulina, propolis si probioticele sunt cele mai utilizate.
Un alt tratament recent instaurant si care are un mare potential sa devina un tratament cheie in infectiile fungice este terapia cu laser.
Tratamentul laser utilizeaza o lumina foarte concentrata ce va distruge fungii si va impiedica cresterea altor fungi ulteriori.
Exista mai multe tipuri de laser disponibile si pacientii raspund diferit la acestea.
Pacientii ce pot beneficia cel mai bine de pe urma terapiei cu laser pentru micoze sunt pacientii cu:
- Afectiuni renale sau hepatice ce nu permit administrarea medicatiei orale
- Pacientii cu diabet zaharat, la care orice infectie devine mai dificil de tratat
- Pacientii mai in varsta cu intolerante medicamentoase
Modul in care sedintele de laser se desfasoara si costurile acestora variaza in functie de factori precum clinica aleasa, echipamentul folosit, numarul de sedinte necesare, severitatea afectiunii.
Costurile nu sunt mici, insa pe masura ce tehnologia avanseaza acestea pot scadea sau pot fi acoperite de casa de asigurari.
Modul in care laserul trateaza fungii nu este pe deplin cunoscut, insa teoria cea mai acceptata este faptul ca lumina concentrata penetreaza in profunzime unghia si ajunge la locul in care este fungul.
Nu este nevoie de pregatire speciala pentru interventia de laser, insa unele clinici pot recomanda aplicarea anumitor creme premergatoare. O sedinta de laser dureaza in jur de 30 de minute pentru fiecare unghie afectata si se pot trata mai multe unghii in acelasi timp.
Recuperarea nu este necesara in urma sedintelor de laser, insa rezultatele incep sa apara dupa mai multe sedinte sau cel putin 2 luni de la prima terapie.
Concluzie
SusOricat de frustrant ar fi procesul de tratament si ingrijire al infectiei fungice unghiale, optiunile din ce in ce mai moderne de tratament ajuta la lupta impotriva patologiei si la recuperarea sanatatii unghiei.
Recuperarea nu poate fi insa grabita, rabdarea si perseverenta pacientului fiind foarte importante pentru succes.
Discutati cu medicul dumneavoastra daca nu apar imbunatatiri sau daca observati semne de deteriorare sau reinfectie a unghiei.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- Infectii ale degetelor
- Ghid complet pentru gestionarea eficienta a infectiilor fungice ale unghiilor
- Cum putem preveni recidiva infectiei fungice a unghiilor
- Cum putem vindeca infectiile fungice ale unghiilor
- Infectia micotica (micoza)
- Varicela - varsat de vant (infectie contagioasa)
- Rosul unghiilor
- Despre sanatatea pielii si dermatomicoze
- Modificarile patologice ale unghiilor