Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ghid complet pentru gestionarea eficienta a infectiilor fungice ale unghiilor

Actualizat la data de: 30 Mai 2024

Ce sunt infectiile unghiale fungice

Sus
Ghid complet pentru gestionarea eficienta a infectiilor fungice ale unghiilor

Infectiile unghiale de natura fungica sunt infectii frecvente, deseori asimptomatice pentru perioade lungi. Fungii sunt prezenti pretutindeni in mediul din jurul nostru si pot patrunde in organism prin diverse rani superficiale sau profunde, cauzand infectii ale unghiilor sau tegumentului.

Aceste infectii numite si onicomicoza pot fi uneori dificil de gestionat din cauza variabilitatii tabloului clinic: in timp ce unii pacienti au simptome evidente ce alerteaza pacientul sa inceapa tratamentul, altii au simptome nespecifice ce pot fi cu usurinta trecute cu vederea si astfel infectia se agraveaza progresiv.

Modul in care pacientii isi evalueaza starea unghiilor si sunt atenti sau nu la modificari influenteaza de asemenea rata de vindecare, perioada de tratament si aparitia complicatiilor.

Cuprins articol

  1. Ce sunt infectiile unghiale fungice
  2. Factori de risc
  3. Semne si simptome
  4. Stadiile infectiei
  5. Tratament
  6. Preventie
  7. Prognostic
  8. Concluzie
  9. Citeste pe aceeasi tema

Factori de risc

Sus

Pentru a invata sa gestionati infectia fungica a unghiei este necesar in primul rand sa cunoasteti bine si sa intelegeti cum si de ce apare aceasta. Exista numerosi factori ce predispun un pacient la acest tip de infectii.

Astfel ar trebui sa acordati o atentie suplimentara sanatatii unghiilor daca:
- Aveti diabet zaharat
- Aveti o patologie vasculara ce scade fluxul sanguin in teritoriul periferic
- Aveti varsta peste 65 de ani
- Purtati unghii false
- Inotati frecvent in piscine publice, bazine de inot sau alte medii cu apa potential contaminata
- Aveti o leziune activa la nvielul unei unghii sau tegumentului periunghial
- Obisnuiti sa va expuneti frecvent degetele in medii umede sau calde, transpiratiei, imobilizarii
- Aveti un sistem imunitar scazut

Din motive inca necunoscute infectiile unghiale fungice apar mai frecvent in randul barbatilor decat a femeilor.

Semne si simptome

Sus

Infectia fungica poate da simptome specifice ce apar brusc si sunt evidente pentru majoritatea pacientilor sau poate debuta prin semne si simptome usoare, nesemnificative. Astfel pentru a usura gestionarea afectiunii este esentiala o atentie continua, de rutina, asupra sanatatii si starii unghiilor mainilor si picioarelor.

Semnele unei astfel de infectii includ:
- O unghie deformata, cu un contur neregulat, boselat
- Prezenta unui miros neplacut
- Modificari de culoare ale unghiei de orice tip
- Tendinta de ridicare de pe planseul unghial

Semnele pot afecta intreaga unghie in mod uniform sau doar o portiune a acesteia, cea mai frecventa fiind afectarea distala, spre capatul liber al unghiei.

In cazul in care aveti dubii asupra diagnosticului, singura metoda prin care puteti stii sigur daca aveti o infectie fungica este printr-un consult medical. Medicul de familie si medicul dermatolog sunt cei in masura de a stabili acest diagnostic.

Stadiile infectiei

Sus

Tratamentul infectiilor fungice ar trebui initiat cat mai devreme posibil, pentru a scadea sansele de complicatii si necesitatea unei interventii chirurgicale.

Pentru a intelege de ce este acest lucru atat de important, iata care sunt stadiile progresiei unei infectii fungice:
- Stadiul precoce: in primele 4-6 saptamani de la momentul infectiei
- Stadiul mediu: in primele 2-3 luni
- Stadiul avansat: infectia persista de 6 luni
- Stadiul cronic: infectia persista de 12 luni

Daca tratamentul este inceput oricand inafara stadiului precoce, exista mari sanse ca unghia sa fie pierduta si sa fie nevoie de interventie chirurgicala de rezectie a acestei unghii moarte.

Tratament

Sus

Intrucat este o infectie atat de comuna, pentru a incepe tratamentul nu aveti neaparat nevoie de un aviz medical. Exista numeroase surse de informare asupra celor mai bune optiuni de tratament antifungic, insa o discutie cu un farmacist va poate usura mult planul de tratament.

Acesta va poate recomanda una sau mai multe solutii locale antifungice, sub forma pe care o preferati: gel, crema, lac de unghii.

Tratamentul sistemic sub forma de comprimate este de asemenea o optiune buna, fiind recomandat in special in cazurile severe.

Asa cum va va spune si medicul, eficienta tratamentului depinde in mare masura si de dumneavoastra. Gestionarea eficienta a infectiei necesita rabdare si consecventa, dar si un debut cat mai precoce al tratamentului. Astfel ar fi ideal sa nu va faceti asteptari nerealiste intrucat rezultatele nu pot aparea niciodata peste noapte, in cazul infectiilor fungice.

Durata tratamentului recomandata este de cel putin cateva luni, chiar daca semnele si simptomele se pot ameliora incepand cu prima luna. De asemenea, ingrijirea atenta a unghiilor si aplicarea tratamentelor cu scop profilactic ar trebui sa devina parte din rutina zilnica pentru toti pacientii ce au trecut printr-o infectie fungica.

Multe produse, inclusiv lacul de unghii antifungic, pot fi aplicate fara probleme si dupa vindecarea infectiei primare, favorizand sanatatea unghiilor si evitarea recidivelor.

Preventie

Sus

Dupa vindecarea unei infectii primare exista un risc crescut de recidive a infectiei fungice, fie la unghia anterior bolnava fie la unghii sanatoase.

Din fericire exista cateva modificari simple pe care le puteti face pentru a preveni pe cat posibil reinfectarea. Aceste obiceiuri va vor imbunatati sanatatea unghiilor, integritatea tesuturilor si capacitatea sistemului imun de a lupta cu agentii infectiosi ulteriori.

Specialistii recomanda sa:
- Evitati pe cat posibil leziunile directe a tegumentului periunghial. Nu va rupeti de unul singur besicile, pielitele sau alte mici defecte, intrucat acestea pot produce un loc perfect de intrare a agentului infectios
- Purtati manusi de protectie sau incaltaminte speciala, impermeabila, in situatiile in care stiti ca urmeaza sa va expuneti degetele in medii umede pentru timp indelungat
- Spalati-va intotdeauna pe maini dupa ce va atingeti unghia bolnava
- Mentineti degetele mainilor si picioarelor uscate si aerisite cat mai mult timp
- Daca mergeti la manichiura si pedichiura in salon, incercati sa va aduceti propriul set de instrumente. Este mult mai sigur decat orice dezinfectie a instrumentelor intre clienti
- Evitati mersul descult in spatii publice, in special in cele ce includ apa: bazine, piscina publica, dusuri publice, pardosele ude
- Reduceti utilizarea unghiilor false sau a manichiurilor complicate continue; luati pauze periodice pentru a lasa unghia sa respire
- Aplicati pudre, spray-uri antifungice in incaltaminte pentru a opri cresterea sporilor fungici la acest nivel
- Nu neglijati pedichiura si manichiura: mentineti toate unghiile curate, uscate, taiate drept si scurt tot timpul

Prognostic

Sus

Desi infectia fungica unghiala nu este o infectie severa, aceasta poate fi indelungata si devine usor o povara pentru multi pacienti, acestia avand impresia ca nu mai pot scapa de infectie.

Prognosticul depinde insa exact de atitudinea pacientului in fata acestei infectii incapatanate: renuntarea la tratament nu este o optiune benefica. Schimbarea tratamentului si/sau adaugarea de noi metode, ingrijirea atenta a unghiilor si evitarea factorilor de risc sunt singurele metode prin care prognosticul poate fi imbunatatit si vindecarea grabita.

Atunci cand tratamentul este oprit precoce sau cand nu este aplicat consecvent chiar si dupa vindecare, pot aparea complicatii:
- Reinfectia unghiei
- Moartea unghiei si pierderea permanenta a acesteia, cu riscul ca o unghie noua sa nu creasca
- Discoloratii permanente
- Suprainfectia bacteriana
- Raspandirea infectiei catre tesuturile din jur si chiar sange

Concluzie

Sus

Infectiile fungice unghiale pot fi dificil de gestionat, insa pacientul poate schimba drastic prognosticul in favoarea sa prin respectarea unor recomandari relativ simple. In cazul in care aveti dificultati in gestionarea infectiei apelati la ajutorul unui medic specialist si la alte surse de incredere.

Bibliografie

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nail-fungus/diagnosis-treatment/drc-20353300
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/treat-toenail-fungus





Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate