Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Tot ce trebuie sa stiti despre folosirea corecta a lotiunii solare

Actualizat la data de: 04 Iunie 2014

Generalitati

Sus
Tot ce trebuie sa stiti despre folosirea corecta a lotiunii solare

Folosirea corecta a lotiunii solare este singura cale prin care va puteti proteja de pericolul imbatranirii premature a pielii si de riscul dezvoltarii cancerului cutanat.

Medicii dermatologi spun ca exista numerosi pacienti care nu stiu cum sa utilizeze corespunzator acest produs de ingrijire, diminuandu-i din eficacitate si punandu-si astfel in pericol sanatatea pielii.

Pana si cea mai calitativa lotiune de protectie solara poate sa nu isi serveasca scopul, atunci cand este aplicata intamplator.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cand si de cate ori trebuie sa fie aplicata lotiunea solara
  3. Cum trebuie sa fie aplicata lotiunea solara
  4. Zone corporale pe care le puteti neglija in aplicarea lotiunii solare
  5. Citeste pe aceeasi tema

Cand si de cate ori trebuie sa fie aplicata lotiunea solara

Sus

Una dintre cele mai frecvente intrebari adresate de pacienti medicilor dermatologi este daca lotiunea solara aplicata dimineata continua sa isi mai faca efectul pe tot parcursul zilei. Specialistii spun ca numerosii compusi activi din aceste formule protectoare se descompun sub efectul expunerii directe la razele soarelui, nu odata cu trecerea timpului.

Astfel, intr-o zi obisnuita, daca ati folosit o cantitate suficienta de lotiune solara dimineata si va petreceti o buna parte din timp la birou sau intr-un alt spatiu inchis, protectia se va mentine pana seara, cand reveniti acasa.

Lucrurile se schimba radical daca petreceti mai multe ore in mediul exterior. In aceasta situatie, este necesar sa reaplicati produsul o data la doua ore, cu atat mai mult daca transpirati sau inotati. In cazul in care lotiunea prezinta o rezistenta superioara la apa, va puteti bucura de 80 de minute de protectie chiar daca pielea se uda, iar daca formula este doar rezistenta la apa, timpul se reduce la 40 de minute.

Cat despre cantitatea suficienta de lotiune pentru intreaga suprafata a trupului, medicii dermatologi sustin ca trebuie sa folositi aproximativ 30 de grame de crema la fiecare aplicare (cat ar putea sa umple un pahar mic de bauturi alcoolice tari). Aceasta regula este valabila pentru momentele in care purtati tinute sumare, precum cele potrivite pentru plaja sau picnic. Cu cat este corpului mai mult acoperit de haine, cu atat mai putina lotiune trebuie sa utilizati.

Pentru a acoperi perfect chipul si gatul, aveti nevoie de aproximativ un sfert de lingurita de lotiune solara. Acelasi lucru este valabil si pentru acoperirea pieptului.

Reperele cantitatii produselor de protectie solara ce trebuie sa fie utilizata la fiecare aplicare se pot schimba si in functie de textura formulei (o crema mai densa acopera portiuni mai extinse de piele, decat o lotiune fluida).

Cum trebuie sa fie aplicata lotiunea solara

Sus

Expertii medicali si cercetatorii confirma ideea ca lotiunea solara este o parte foarte importanta a ritualului zilnic de ingrijire a pielii si ca eficacitatea sa creste, daca este folosita impreuna cu un ser hidratant bogat in antioxidanti.

- Ordinea aplicarii. Lotiunea de protectie solara trebuie sa fie aplicata imediat dupa crema hidratanta, dar inainte de machiaj. Asteptati circa 20-30 de minute inainte sa utilizati fardurile, astfel incat lotiunea sa fie absorbita complet in piele, iar produsele cosmetice sa nu interfereze cu compusii activi din formula de protectie solara.

- Metoda de aplicare. Incercati sa aplicati lotiunea solara prin tamponare, nu prin frecare. Miscarile din prima categorie asigura o distribuire uniforma a produsului si previn iritatiile pielii. In plus, tamponarile faciliteaza absorbtia completa a formulei.

- Perioada de asteptare inaintea expunerii. Daca utilizati o lotiune solara cu ingrediente chimice, este de preferat sa asteptati 20-30 de minute dupa aplicare, inainte sa va expuneti razelor UV. Formulele pe baza de dioxid de titan si oxid de zinc formeaza imediat un strat protector pe suprafata tesutului cutanat, astfel ca perioada de asteptare nu mai este necesara. In cazul lotiunilor solare care contin atat ingrediente chimice, cat si cei doi compusi activi speciali, asteptati aproximativ 15 minute inainte de expunere.

- Aplicarea zilnica. Medicii dermatologi spun ca utilizarea zilnica a lotiunii solare trebuie sa se transforme intr-un obicei, chiar si in zilele innorate sau daca nu parasiti locuinta, deoarece razele ultraviolete pot penetra norii si geamurile cu usurinta. Razele UV sunt prezente si in perioadele in care soarele nu este vizibil pe cer. Daca folositi produse de exfoliere cu retinoizi sau acid glicolic sau urmati un tratament cu antibiotice, aplicarea lotiunii solare este cu atat mai importanta, deoarece substantele mentionate pot cauza fotosensibilitate.

- Curatarea pielii inainte de culcare. Asa cum indepartarea machiajului este obligatorie inainte de culcare, curatarea pielii de lotiunea solara aplicata peste zi este si ea necesara. In acest mod, preveniti iritatiile si blocarea porilor, doua probleme pe care le poate cauza crema protectoare ramasa pe suprafata pielii la finalul zilei. Pentru a elimina lotiunea solara eficient, aveti nevoie de un demachiant pe baza de ulei (toti agentii care filtreaza razele ultraviolete sunt solubili in ulei).

Zone corporale pe care le puteti neglija in aplicarea lotiunii solare

Sus

Daca umerii, bratele, mainile sau gatul sunt in general portiuni corporale pe care majoritatea persoanelor le acopera cu lotiune solara, exista si zone sensibile neglijate de cele mai multe ori.

Portiunea din spatele genunchiului este un exemplu bun in acest sens. O puteti trece cu vederea, mai ales daca aplicati lotiunea solara tinand picioarele indoite. Aceasta neglijenta va poate expune riscului arsurilor solare si altor complicatii, de vreme ce pielea este mai sensibila in aceasta regiune.

Partea exterioara a labei piciorului trebuie sa fie si ea protejata impotriva razelor ultraviolete, prezentand acelasi risc de dezvoltare a cancerului de piele, precum orice alta zona a corpului. Lobul urechii are nevoie si el de protectie, fiind susceptibil instalarii melanomului in orice punct de poe suprafata sa. Urechea are o structura complicata, insa merita sa dedicati cateva minute in plus aplicarii corecte a lotiunii solare.

Scalpul (in cazul persoanelor cu calvitie), partea superioara a palmelor sau pielea de pe coate sunt alte zone anatomice care au nevoie de protectie impotriva efectelor nocive ale razelor UV.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate