Solutii pentru perioada cu temperaturi scazute
Confortul in conditii de frig
SusTemperaturile scazute pot produce dezastru asupra parului si organismului. Nu trebuie sa va ingrijorati-aceste sfaturi va vor ajuta sa va simtiti bine in propria piele.
Pielea este un lucru uimitor. Fiind cel mai mare organ al corpului ne protejeaza de caldura si de frig, pastrand elementele de care avem nevoie (de exemplu apa) si protejandu-ne de cele periculoase (radiatiile ultraviolete si germenii). Dar cand barometrul coboara, toate acestea se pot schimba. Vantul rece asociat caldurii uscate din interiorul locuintelor, dusurilor fierbinti si umiditatii scazute scad hidratarea, produc tegumente foarte sensibile, care se exfoliaza, par fragil, fara stralucire si buze uscate. Dar temperaturile scazute nu sunt singurele pe care trebuie sa dam vina. Potrivit lui Jeanine Downie, medic dermatolog in Mount Clair, New Jersey, si coautor al cartii Pielea Frumos Colorata, exista si alti factori care exacerbeaza uscaciunea cutanata.
- Genele: ai putea avea mai putine glande sebacee comparativ cu alte femei, sau ai putea suferi de eczema, o afectiune transmisa genetic
- Fumatul: inca un alt motiv pentru care ar trebui sa te lasi de fumat? Fumatul usuca suprafata tegumentului
- Secretia hormonala: pe masura ce imbatranesti si productia de estrogeni scade, tegumentul produce mai putin sebum si regenerarea celulara incetineste, producand exfolierea tegumentelor.
Cuprins articol
Protejati-va tegumentul
SusTegumentul este constituit din mai multe straturi, fiecare avand diferite functii. Rolul stratului extern al pielii, stratul cornos, consta in mentinerea apei si eliminarea iritantilor. Dermatologistii il denumesc bariera cutanata-echivalentul viu al invelisului de plastic, protejand straturile de sub el de la aparitia uscaciunii. “Bariera este reprezentata de cel mai superficial strat al pielii care protejeaza impotriva iritantilor externi ca ultravioletele, pierderea de caldura, si frigul.
Trebuie sa ramana sanatos si intact. Daca bariera cutanata nu functioneza adecvat, spunem ca este compromisa”, afirma Alex Kowcz, vicepresedinte in cercetarea Americana si cel care a descoperit Eucerinul. „ O bariera cutanata compromisa se afla la baza majoritatii complicatiilor cutanate, incluzand uscaciunea cutanata.” Mentinerea barierei cutanate se poate face prin cativa pasi simpli.
Reducerea duratei si a dusurilor cu presiune. Faceti dusuri de scurta durata (5 pana la 10 minute) si scaderea temperaturii de la fierbinte la caldut.
Schimbarea sapunurilor care usuca si a lotiunilor de curatare care formeaza spuma cu solutii de curatare fara sapun.
Nu masati excesiv tegumentele. Pentru a stimula regenerarea celulara, folositi un exfoliant cutanat mai bland.
Adaugati o solutie care hidrateaza in dormitor pentru a pastra hidratarea parului, a tegumentului si a buzelor.
Hidratati-va buzele cu un balsam pe baza de petrolatum, unt de .... si glicerina. Fiti atenti la fenol si alcool (ele usuca) si mentol, care va pot irita buzele.
Hidratati adecvat cu o lotiune care regenereaza bariera cutanata.
Folositi un hidratant cu:
Hidratanti pe baza de glicerina, acid hialuronic si dimeticone, care leaga apa de suprafata cutanata.
Emolientele includ trigliceridele, uleiuri (minerale, de avocado, castor si jojoba) si lanolina care reduce rugozitatea cutanata si inmoaie tegumentele.
Cremele ocluzive pe baza de alcooli grasi (incluzand cetil si cetearat), ceara si petrolatum, care produce o bariera prevenind pierderea apei de la nivelul tegumentelor.
Evitati ingredientele care usuca: etil si metil alcool si alte arome.
Pentru par
SusElectricitatea statica si lacul de par sunt inamicii principali din perioada rece; parul uscat este de asemenea mai predispus la afectare in perioada rece.
Hair stilistul Ted Gibson ne impartaseste cateva sfaturi pentru prevenirea caderii parului pe perioada iernii:
- Samponarea mai rara a parului. Spalarea zilnica a parului indeparteaza secretia naturala a sebumului. Incercati sa spalati parul la cateva zile.
- Hidratati parul cu un produs de curatare care hraneste firele de par fragile.
- Uscati parul cu feon cat mai rar sau folositi o temperatura mai scazuta.
- Limitati folosirea produselor de ingrijire a parului pe baza de alcool.
- Efectuati saptamanal o masca de par revigora firele de par afectate.
- Spatiati perioadele dintre sedintele de vopsire a parului (care il pot usca) folosind un sampon sau un balsam de ingrijire a parului vopsit.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- Terapie complexa pentru pielea uscata, iritata si atopica
- 5 tratamente surprinzatoare pentru acnee
- 10 solutii istete pentru ameliorarea durerilor din timpul verii
- Sfaturi pentru o toamna sanatoasa: imunitate, alimentatie, dieta
- Top 8 pericole pentru sanatate pe timpul verii
- Reumatismul abarticular: simptome, cauze si solutii de tratament
- Celulele STEM – solutia de viitor a unor boli din prezent
- 9 trucuri pentru o piele sanatoasa pe timpul iernii
- Cum sa va pregatiti pielea pentru iarna