Sanatatea pielii pe timpul iernii
Generalitati
SusAerul rece si uscat din timpul iernii poate produce mancarimi, roseata si iritatii la nivelul pielii. Vremea rece poate duce la craparea buzelor, la strangerea porilor si la reducerea circulatiei sangvine.
Cu toate acestea, chiar si incercarile de incalzire a pielii pot avea efecte secundare. De exemplu, incalzirea langa un foc sau cu ajutorul unui dus fierbinte reprezinta modalitati prin care pielea se poate usca sau poate pierde din uleiurile sale naturale.
Cu toate acestea, exista multe modalitati simple prin care efectele nedorite ale iernii pot fi combatute, iar pielea sa fie mentinuta in parametri normali.
Metode de protectie a pielii
SusFolosirea unui umidificator
Este cunoscut faptul ca aerul iernii este foarte uscat. Folosirea unui umidificator in casa sau la locul de munca ajuta la mentinerea unui nivel optim de umezeala in aerul din incapere, astfel incat pielea sa ramana hidratata.
Umidificatoarele pot fi montante si in camerele in care se petrece mai mult timp, de exemplu in dormitor.
Mentinerea unei temperaturi optime
Cand temperaturile de afara sunt scazute, marea majoritate a oamenilor pornesc caldura. Cu toate acestea, caldura produsa de calorifere, aeroterme sau radiatoare poate contribui la uscarea aerului, mai ales atunci cand este setata o temperatura foarte crescuta.
Pentru a evita acest lucru si pentru a mentine pielea sanatoasa, se recomanda ca temperatura din incapere sa fie situata in intervalul de 20-22 de grade Celsius.
Limitarea duratei si a temperaturii dusului
Pe timpul iernii este foarte tentant pentru orice persoana sa faca dusuri lungi si fierbinti. Cu toate acestea, pielea se va simti mult mai bine daca dusul este facut cu apa calduta, timp de 5-10 minute.
Chiar si pentru spalatul pe maini ar trebui sa se evite excesul de apa calda. Daca apa produce inrosirea pielii, atunci este prea fierbinte.
Multe persoane folosesc apa fierbinte pentru a elimina germenii, dar trebuie stiut ca si apa mai rece este la fel de eficienta si irita mai putin pielea.
De asemenea, uscatoarele cu aer din toalete trebuie folosite doar pana cand mainile sunt umede, nu pana cand sunt perfect uscate. In caz contrar, pielea se va usca destul de rapid.
Alegerea produselor de curatare optime
Sapunul gresit poate agrava starea de sanatate a pielii, mai atunci cand este uscata. De exemplu, sapunurile obisnuite contin ingrediente ce pot irita pielea. Ca alternativa, se recomanda spalarea pielii cu produse hidratante fara parfum.
De asemenea, excesul utilizarii sapunurilor nu este indicat. Sapunurile trebuie folosite doar la nevoie, mai ales pentru protectia impotriva germenilor.
Iarna nu se recomanda aplicarea de sapunuri pe tot corpul, ci doar in zonele necesare, adica la nivelul mainilor, axilelor, organelor genitale si picioarelor.
Ingrijirea pielii fetei
Produsele pentru ingrijirea fetei trebuie utilizate cu prudenta. Se recomanda evitarea produselor ce contin alcool, deoarece pot contribui la uscarea pielii. Acelasi lucru este valabil si pentru produsele ce contin parfum.
Intreruperea utilizarii acestor substante poate ajuta pielea fetei sa isi pastreze uleiurile naturale. De asemenea, pe timpul noptii se recomanda utilizarea unei creme hidratante pentru fata.
Nici buzele nu trebuie uitate. Balsamul de buze poate ajuta la vindecarea buzelor uscate si crapate. Totusi, daca produsul utilizat provoaca senzatii neplacute sau furnicaturi, acesta trebuie schimbat.
Hidratarea frecventa, mai ales a mainilor
Pielea isi mentine starea de sanatate atunci cand este hidratata optim. Pentru a face acest lucru se recomanda spalarea mainilor sau utilizarea unor creme si unguente.
De asemenea, este indicata purtarea manusilor atunci cand se iese din casa, iar vremea este rece si uscata. Manusile impermeabile reprezinta o solutie atunci cand trebuie spalate vasele, deoarece detergentii pot irita pielea.
Aplicarea de protectie solara
Conform cercetatorilor, in zilele luminoase de iarna, razele solare sunt reflectate de zapada in proportie de pana la 80%. In acest fel, indiferent de activitatea desfasurata, este extrem de importanta aplicarea de protectie solara pe timpul iernii.
De asemenea, nici zilele intunecate nu trebuie omise. Razele ultraviolete daunatoare ale soarelui pot patrunde prin nori si pot provoca diferite daune.
Inainte de a iesi afara, orice persoana ar trebui sa aplice o crema de protectie solara cu spectru larg, cu un factor de protectie mai mare de 15. Crema trebuie aplicata pe absolut toate zonele corpului ce sunt expuse la soare.
Purtarea de imbracaminte adecvata, confortabila, neiritanta
Multe tesaturi inadecvate pot produce iritatia pielii si o pot usca mai tare. De asemenea, anumite materiale pot provoca mancarimi insuportabile. Se recomanda purtarea mai multor straturi de haine, realizate din materiale moi si respirabile.
Acestea trebuie sa intre in contact cu pielea, iar mai apoi pot fi purtate hainele mai groase si care pot provoca mancarimi.
De asemenea, picioarele trebuie protejate cu sosete si incaltaminte de calitate, evitand patrunderea apei si a zapezii. Manusile pot ajuta mainile sa nu intre in contact cu aerul rece si cu zapada. Ca si in celelalte cazuri, manusile trebuie sa fie din materiale neiritante si impermeabile.
Urmarea unui plan alimentar potrivit si mentinerea unei stari optime de hidratare
Uneori, atunci cand pielea este foarte uscata, aceasta poate fi ajutata prin aport de alimente sau suplimente care contin acizi grasi omega-3 sau omega-6, cum ar fi uleiul de peste si uleiul de in. Aportul de lichide este extrem de important, mare parte din lichide ajungand si in piele.
Vitamina C promoveaza formarea colagenului si ajuta la repararea daunelor produse de frig. Vitamina C poate fi regasita in cantitati crescute in citrice.
Schimbarea hainelor atunci cand devin umede
Purtarea de haine umede poate irita pielea si poate provoca mancarimi. Daca pantalonii, manusile sau sosetele se uda, acestea trebuie sa fie indepartate cat mai rapid. De asemenea, purtarea hainelor ude favorizeaza si aparitia bolilor pulmonare.
Imbunatatirea imunitatii
Bacteriile, virusurile si fungii pot profita de vremea rea si de portitele de intrare prin piele. Acesti germeni patogeni pot provoca infectii extrem de neplacute, dar daca imunitatea este puternica, organismul ii poate respinge.
Imunitatea poate fi imbunatatita printr-o igiena riguroasa si regulata, urmarea unei diete sanatoase si a unui plan de odihna optim.
De asemenea, exercitiile fizice pot stimula extrem de eficient sistemul imunitar.
Medicamentele
In unele cazuri, medicul poate recomanda creme speciale pe baza de hidrocortizon. Acestea pot ajuta la diminuarea uscaciunii, a disconfortului si a iritatiei.
De asemenea, daca nu exista imbunatatiri ale simptomatologiei, medicul poate oferi un hidratant special pe baza de prescriptie medicala.
Concluzii
SusPe masura ce temperaturile de iarna scad si aerul devine mai uscat, pielea poate avea de suferit.
Suferinta pielii include pierderea hidratarii, uscaciunea, inflamarea si iritatia. Cu toate acestea, chiar daca iarna reprezinta un anotimp dur, exista numeroase metode prin care pielea poate fi protejata si mentinuta catifelata.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- Afectiuni si boli in timpul iernii
- Sanatatea ochilor pe timp de vara
- 6 trucuri pentru ingrijirea pielii cu psoriazis in timpul iernii
- Cum sa previi aparitia pielii uscate pe timp de iarna
- Cum sa va protejati pielea iarna
- Sfaturi pentru sanatate iarna
- Cum sa va pregatiti pielea pentru iarna
- Cum sa va protejati pielea si parul in sezonul rece
- De ce este importanta hidratarea pielii?
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Toxina Botulinica – mai mult decat estetica: utilizari medicale in migrene, transpiratie excesiva si contracturi musculare
- Laserul CO2 – procedura de ultima generatie pentru reducerea ridurilor si a cicatricilor pielii
- Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara