Riscuri la care te expui daca nu te demachiezi
Generalitati
SusCate dintre femei, daca ar fi efectuat un studiu, ar raspunde la un set de intrebari simple legate de produsele de machiaj si la cele de demachiere in modul corect din punct de vedere al sanatatii.
Desi pare o problema minora, efectul faptului ca nu va demachiati seara este mai nociv decat pare.
Cuprins articol
Statistica
SusMomentan, cel mai amplu studiu a fost efectuat in perioada recenta in Regatul Unit al Marii Britanii. Acolo, peste 90% dintre femei au raspuns ca au cel putin doua seri in decursul unei saptamani in care nu se demachiaza.
Insa daca ar fi efectuat la o scala corespunzatoare in Romania un astfel de studiu, conform datelor culese de pana acum de studii pe loturi mai mici demonstreaza ca in cazul femeilor din Romania, exista cel putin 4 seri pe saptamana in care femeile nu se demachieaza.
Motivatia acestui fapt ca femeile in general, nu doar in Romania nu se demachieaza este foarte simpla. Principalul motiv enuntat de femei in studiile restranse anterioare arata ca este comoditatea.
Un alt procent arata ca nu stiu care ar fi cele mai bune creme pentru o demachiere eficienta. Alt grup enunta costul ridicat al acestor creme. Iar un al esantion recunosc ca nu stiu care este cel mai eficient mod sau solutii ce trebuiesc folosite pentru demachiere.
Insa majoritatea femeilor au recunoscut, recunosc sau ar recunoaste ca nu cunosc care sunt riscurile si cat de grave ar fi aceste riscuri ale nedemachierii seara, sau dupa o zi de activitate.
Pielea fetei
SusIn primul rand trebuie sa precizam ca toate substantele folosite pentru machiaj desi pot fi enuntate a avea un continut bogat natural (adica din produse naturale si asadar nu atat de nocive), totusi aceasta informatie poate sa aiba un substrat adevarat dar in fundament este falsa.
Aceasta inseamna ca desi toate aceste machiaje pot sa aiba o componenta mai mica sau mai mare din produse naturale, marea majoritate sunt alcatuite din substante chimice.
Asta nu inseamna ca toate substantele chimice sunt nocive. Tot organismul uman este alcatuit dintr-o imbinare de substante chimice si orice ingeram sub forma de alimente, lichide, sau chiar medicamente au o componenta chimica.
Insa tocmai acest balans de substante chimice este esential. Dar acest balans de chimie si biochimie este dereglat in chestiuni ce tin de pH (acid sau bazic).
Ph-ul tegumentului este esential si este foarte important sa il mentinem asa. Pe de alta parte intreaga suprafata a epidermului este plina de pori prin care se asigura respiratia si transpiratia la nivelul pielii, practic intregul proces de schimb de gaze si de mentinere a unei temperaturi constante a organismului.
In afara acestor pori tegumentul este plin de glande sebacee, si de pilozitati de par dar si de o serie de receptori pentru tactilitate, pentru finete si pentru presiunea grosiera, dar si pentru receptori ai variatiilor termice.
Acesti receptori de variatii termice, adica receptori pentru frig si caldura dar si receptori pentru durere toti sunt regasiti in stratul superficial si mediu al pielii.
Pielea este cea mai fina, adica are un nivel de straturi redus tocmai la nivelul fetei unde se regaseste si cel mai mare numar de astfel de terminatii nervoase senzoriale Tot aici sunt si restul receptorilor, adica buzele, fosele nazale si globii oculari.
Machiajul
SusAcum sa ne gandim ca la nivelul acestui tegument atat de sensibil si plin de receptori necesari noua pentru intregul cumul de simturi este acoperit constant de o serie de substante chimice cu rol strict estetic.
Iar dupa ce incarcam tegumentul cu aceste substante nu il mai indepartam prin demachierea zilnica.
In primul rand, sa analizam putin varietatea de machiaj pe care il folosesc in general femeile. Adica creioane de contur, machiaj pentru pleoape, machiaj pentru gene si sprancene (vecinatatea globilor oculari), machiaj pentru contur de buze si ruj.
Cat si tenul in sine care poate fi acoperit de fond de ten, blush sau pudre ori creme cu diferite roluri estetice.
Aceasta nu inseamna ca nu ar trebui sa mai fie folosit machiajul, deoarece inceperea folosirii de retusuri prin machiaj a debutat inca din secolul 17,18 in Franta cu substante chiar mai toxice decat acestea cotidiene (arsenic, picaturi de lamaie in ochi pentru stralucire, etc.).
Acest machiaj isi are rolul sau estetic si este de prisos de a desfasura motivele si efectele benefice estetice pentru care sunt folosite acestea.
Insa exista doua componente majore care trebuiesc avute in minte si urmate pentru ca acest machiaj sa nu devina un factor nociv pentru sanatatea organismului uman.
In primul rand, la fel ca in orice alt aspect ce tine de sanatatea umana, trebuie sa avem in minte moderatia si cumpatarea.
Adica machiajul sa nu inceapa a fi folosit de la o varsta prea frageda (chiar daca mai nou au aparut fel si fel de produse de machiaj care se precizeaza a fi fara grad de nocivitate sau care sunt dedicate si copiilor).
Al doilea aspect este moderatia. Adica nu este benefic a se folosi machiaj zilnic, in special daca si necesitatea unui aspect estetic impecabil nu se impune, este mai bine a nu se folosi cu recurenta zilnica machiajul.
Totodata este recomandat ca atunci cand se foloseste machiajul, acesta nu trebuie sa acopere complet naturaletea tenului sau sa devina atat de gros precum o "masca de tencuiala", sigur termenul este mai dur si folosit la extremis pentru a formula ideea ca acest machiaj sa nu fie folosit mai mult decat un simplu adjuvant sau corector al unor mici imperfectiuni.
Un machiaj de bun gust (estetic) este acel machiaj care nu se observa in mod strident a fi macar prezent.
Demachierea
SusDemachierea corecta trebuie sa fie efectuata in fiecare seara inainte de culcare. Adica dupa o activitate cotidiana zilnica este bine a fi eliminate oricare din acele substante de pe fata si a nu omite sau a amana pentru urmatoarea zi a acestei demachieri.
Principalul loc de pe fata unde trebuie produsa demachierea este reprezentat de ochi sau zona de tegument din jurul ochilor.
Demachierea in aceasta zona trebuie sa fie facuta cu mare precautie pentru a nu accentua si mai mult efectele de iritare ale globilor oculari produse deja de catre substantele de machiaj.
Aceasta igiena din jurul globilor oculari trebuie facuta cu substante care sa nu contina nici un fel de iritanti.
Procesul de demachiere daca este efectuat corect si cu putin antrenament va dura intre 3,4 minute si 10 minute, deci infim in comparatie cu beneficiile pe care le poate aduce aceasta demachiere.
La inceputul oricarei demachieri corecte trebuie stearsa intreaga suprafata a tegumentului cu discuri de demachiere sau cu un tifon steril ori cu un material igienic.
Aceasta suprafata a tegumentului trebuie stearsa corect intr-o singura directie pentru a nu imprastia si a intinde tot praful si microbii cumulati si stocati peste zi in produsele de machiaj.
Ulterior acesteia se pot folosi fie laptisor demachiant sau creme de demachiere.
Alte produse de demachiere indicate si care sunt int-radevar naturale sunt acele uleiuri de masline. Ori cremele sau uleiurile din comert pe baza de ulei de masline.
Dupa intregul procedeu de curatare cu tifon/discuri curate si pasul ulterior de creme, trebuie trecut la curatarea completa a tenului care se poate face printr-o igienizare rapida a fetei.
Aceasta igienizare a fetei cu apa si sapun trebuie sa tina seama de doi factori. Ph-ul sapunului sa nu fie puternic bazic ori puternic acid ci cat mai apropiat de cel al pielii, iar apa sa nu fie la o temperatura prea ridicata.
Se prefera o apa calduta si nu una extrem de fierbinte dar nicidecum o apa rece (ca cea de baut). Prin aceasta igienizare cu apa si sapun se vor elimina si intregul continut bacteriologic cumulat nevoit pe parcursul zilei si stocat in densitatea machiajului.
Ulterior acestuia tenul nu trebuie pastrat ud ci sters (sau mai precis tamponat) cu un prosop curat folosit doar pentru fata.
Dupa aceea, pot fi aplicate acele creme sau uleiuri hidratante pentru a incerca sa ii reconferim tenului acea hidratare care nu a mai fost obtinuta prin aplicarea machiajului, care are tendinta de a usca si de a deshidrata tenul.
Este indicat in alegerea atat a machiajului dar mai ales a produselor de demachiere cele pe care tenul dvs. le suporta cel mai bine si nu cele care sunt cel mai bine mediatizate pe internet, tv sau reclame.
Astfel ca este mai bine sa fie folosite cremele pe care dvs. le suportati cel mai bine si nu cremele indicate de alte surse de informare.
Riscurile si efectele nocive ale nedemachierii
SusDupa cum am aratat, perioada de demachiere este de cateva minute, nu este dificil de realizat si nici foarte costistoare, insa riscurile si efectele nocive pe care le poate produce aceasta absenta a celor 5-10 minute esentiale sunt multiple, dupa cum urmeaza:
- Sensibilitatea, iritarea si infectarea globilor oculari.
Ochii sunt un organ de simt vital, insa pe cat de importanti pe atat de sensibili. Chiar si fara machiaj pe parcursul zilei se vor cumula constant pe suprafata globilor sau in intersectia dintre acestia si pleoape a multiple sedimente de praf, microbi sau alte componente nocive din machiaj.
Pe parcursul zilei prin clipire in mod constant se curata suprafata globilor oculari.
Insa daca machiajul nu este indepartat seara inainte de culcare, iar datorita faptului ca pe parcursul noptii persoana nu clipeste, exista riscul ca toate acele fragmente si reziduuri de machiaj sa ramana pe suprafata globilor, iritandu-i si producandu-le o serie de infectii ori lezari la nivel de suprafata.
- Iritarea pielii si uscarea acestuia.
In general toate aceste machiaje au un pH care va mentine pielea uscata si la un pH mai bazic decat cel al pielii tegumentul este supus practic la o conditie biochimica anormala.
Aceasta schimbare de pH va duce la o predispozitie a cantonarii si dezvoltarii unor bacterii care pot produce multiple infectii.
Mai mult, multe din substantele componente ale machiajului s-a observat a fi favorizante pentru dezvoltarea anumitor tipuri de bacterii.
Altfel spus tenul si porii acestuia sunt supusi unui stres permanent datorat unei posibilitati de infectare mai usoare, porii sunt incarcati si sufocati nereusind sa mai realizeze o respiratie tegumentara adecvata iar ph-ul pielii are de suferit permanent.
- Schimbarea pH-ului pielii cu predispunerea la dermatite frecvente.
Aceste dermatite fie de contact, fie infectioase sau bacteriene nu sunt obligatoriu cele mai problematice sau mai complexe patologii.
Insa dermatitele repetate pot sa lase scarificari (urmari) pe toata viata tocmai in aspectul inestetic. Pot sa predispuna la acnee. Iar suplimentar un pH va da acel aspect al pielii de iritare.
- Instalarea prematura a ridurilor. Ultimul din efectele nocive al nedemachierii asupra pielii de pe fata este tocmai cel scontat cand se foloseste machiajul, aspectul estetic.
Prin machiaj se doreste un ten mai tanar lipsit de imperfectiuni si mascarea cearcanelor si a ridurilor. Prin deteriorarea pielii se scade si elasticitatea sa.
Tocmai aceste fibre de elastina si un ten bine hidratat nu permit un ten ridat. Insa un ten uscat caruia nu ii se da macar pe perioada noptii posibilitatea de a se "relaxa" va cauza mult mai repede riduri si cearcane.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- Ingrijirea tenului
- 9 ponturi pentru purtarea corecta a lentilelor de contact
- 11 pasi de ingrijire pentru o piele perfecta
- 9 dintre cele mai eficiente obiceiuri de infrumusetare
- 8 sfaturi de la profesionisti pentru imbunatatirea aspectului pielii
- 6 moduri prin care va puteti mentine pielea mereu tanara
- Obiceiuri nepotrivite care duc la aparitia ridurilor
- Elemente esentiale pentru ingrijirea aspectului fizic
- Ingrijirea tenului gras, cu tendinta acneica