Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Remedii naturale pentru calcaiele uscate

Actualizat la data de: 12 August 2015

Generalitati

Sus
Remedii naturale pentru calcaiele uscate

Sa aveti calcaiele uscate si crapate poate fi de cele mai multe ori inconfortabil si inestetic. Acest fenomen se petrece mai des la femei decat la barbati.

Aceasta se intampla din cauza frecarilor si a presiunilor repetate la care sunt supuse calcaiele.

De altfel, purtarea pantofilor cu toc si statul in picioare o lunga perioada de timp poate cauza uscarea pielii.

Pentru a remedia aceasta problema, unele persoane folosesc diverse creme de ingrijire.

Totusi, puteti opta pentru trucuri naturale care va vor hidrata picioarele pentru mai mult timp.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. De ce se usuca calcaiele
  3. Crapaturile si calozitatile
  4. Cum sa aveti grija de picioarele dumneavoastra si sa le vindecati
  5. Remedii naturale de a ingriji picioarele uscate si crapate
  6. Picioarele si diabetul
  7. Citeste pe aceeasi tema

De ce se usuca calcaiele

Sus

Exista diferiti factori care favorizeaza uscaciunea picioarelor: expunerea la temperaturi puternice, bai sau dusuri repetate sau chiar unele boli ca eczemele, micozele sau diabetul.

Trebuie sa stiti ca picioarele uscate reprezinta o problema destul de frecventa mai ales la persoanele in varsta a caror piele este mai putin hidratata. Totusi, o piele putin hidratata este expusa la riscul unor fisuri, crapaturi sau calozitati. Pe langa faptul ca sunt inestetice, aceste probleme se transforma in suferinta daca nu sunt tratate cu grija.

Crapaturile si calozitatile

Sus

Crapaturile si fisurile sunt rezultatul unei pieli deshidratate. Uscata, ea isi pierde elasticitatea si se crapa. Iar daca epiderma nu este rehidratata, aceste mici fisuri se transforma in crapaturi profunde care sunt dureroase, de cele mai multe ori inconfortabile la mersul pe jos.

Acestea apar deseori vara, perioada in care picioarele nu sunt protejate, expuse direct la agresiunile exterioare: sandale, curele, soare, nisip, apa de mare etc.

Calozitatile reprezinta un raspuns de aparare la frecarea repetata a pielii. Invelisul superior se ingroasa pentru a proteja piciorul, creand mai intai o crusta inainte de a se forma calozitatile inestetice. Acestea sunt mai frecvente iarna, atunci cand picioarele sunt in permanenta stranse in pantofi, ghete, de cele mai multe ori inadaptate sau prea stranse.

Cum sa aveti grija de picioarele dumneavoastra si sa le vindecati

Sus

Pentru a preveni uscaciunea picioarelor, trebuie mai inainte de toate sa rehidratati pielea. Aceasta se face prin utlizarea zilnica a unui sapun de calitate.
De asemenea, este recomandat sa recurgeti la un gomaj de 3 ori pe saptamana pentru a elimina pielea moarta.

Pielea va ramane astfel neteda si fina. Este important sa insistati asupra zonelor mai dure pentru a impiedica formarea calozitatilor. Pentru hidratare, aplicati zilnic o crema care sa impiedice uscarea picioarelor, totodata facandu-le fine si elastice. In cazul crapaturilor si a calozitatilor, ar fi mai bine sa folositi o crema speciala pentru ingrijirea picioarelor.

Aceasta ajuta la repararea ranilor. O data rezolvate problemele, trebuie sa le ingrijiti in fiecare zi cu aceeasi crema, ramanand o solutie usoara si eficienta care sa evite reaparitia uscaciunii.

O alta metoda pentru ingrijirea pielii picioarelor o reprezinta folosirea pietrei Ponce. Aceasta este destul de ieftina, foarte utila si de obicei dureaza o perioada indelungata.

Sub dus, frecati-va picioarele intr-o maniera sensibila, in mod circular, insistand asupra partilor cele mai dure, cum ar fi calcaiele. Clatiti-va bine, apoi uscati cu grija zona. Dupa folosirea pietrei Ponce, puteti sa efectuati un gomaj adaptat. Iarna mai mult decat vara este recomandat, aceasta facandu-se pe baza de uleiuri (migdale, masline) sau pe baza de unt de shea.

Remedii naturale de a ingriji picioarele uscate si crapate

Sus

De cele mai multe ori, oamenii uita sa aiba grija de picioare, dar si acestea sunt la fel de importante pentru frumusetea unei femei, mai ales atunci cand vine vorba despre perechile de sandale favorite pe care vi le-ati cumparat.

Picioarele uscate si crapate nu sunt deloc estetice si sterg cu totul aspectul incaltarilor preferate.

Din fericire, exista cateva remedii naturale pe care le puteti folosi cu incredere:

Masca de lamaie si apa de trandafiri

Pentru a avea picioare frumoase, este esential sa le vindecati inainte de a le crea un aspect placut. Acest remediu care poate fi facut acasa ingrijeste picioarele in profunzime.

Pentru acesta, adaugati intr-un vas sare, suc de lamaie, glicerina si apa de trandafiri. Cufundati picioarele in respectivul recipient timp de 15-20 de minute. Cu ajutorul unei pietre Ponce, frecati-va cu grija calcaiele.

Luati o lingurita de glicerina nediluata, o lingurita de apa de trandafiri si o lingurita de suc de lamaie si amestecti totul. Aplicati amestecul pe picioare si acoperiti cu o soseta pentru a lasa produsul sa actioneze. Va puteti petrece noaptea cu aceasta masca, iar dimineata spalati-va picioarele cu apa calduta. Puteti folosi acest amestec oricat doriti, pana ce picioarele se vor netezi.

Masca de vaselina si de lamaie

Incepeti prin a curata si usca picioarele. O data curatate picioarele, introduceti-le in apa calda in jur de 15-20 de minute.

Luati o lingurita de vaselina pe care sa o amestecati cu suc de lamaie. Frecati produsul obtinut pe calcaie si pe alte parti fisurate ale picioarelor. Continuati sa frecati pana cand amestecul este absorbit complet de picioare. Aplicati acelasi continut inainte de a adormi si lasati sa actioneze toata noaptea, purtand o pereche de sosete.

Aceasta tesatura impiedica iesirea caldurii din corp si mareste eficienta amestecului. Spalati-va picioarele a doua zi de dimineata cu apa calduta.

Masca din ceara de parafina

Aceasta este o masca eficienta mai ales in tratamentul picioarelor crapate, la momentul cand devin dureroase.

Luati ceara de parafina si amestecati-o cu ulei de cocos. Incalziti amestecul intr-un recipient pana cand ceara se topeste complet. Lasati ceara sa se raceasca pana ce ajunge la temperatura camerei, apoi cufundati-va picioarele in el.

Pentru cele mai bune rezultate, aplicati aceasta masca inainte de a adormi si lasati sa actioneze toata noaptea, acoperindu-va picioarele cu sosete. Clatiti picioarele cu grija dimineata.

Picioarele si diabetul

Sus

Pe termen lung, diabetul poate antrena unele complicatii, printre ele fiind si una destul de importanta: piciorul diabetic. Aceasta problema de sanatate, destul de necunoscuta, este mai raspandita decat se crede.

Trebuie sa stiti ca excesul de zahar din sange este toxic si deterioreaza, printre altele, arterele. Este motivul pentru care piciorul constituie la diabetici o parte a corpului fragila si foarte vulnerabila, care trebuie supravegheata indeaproape.

Se observa, in general, o uscaciune crescuta a epidermei, ceea ce poate dezvolta fisuri si crapaturi. In plus, in urma deteriorarii nervilor (numita si neuropatie), piciorul diabeticilor poate deveni mai putin sensibil, pacientul poate sa se raneasca fara sa-si dea seama.

Caldura si frigul sunt, de asemenea, mai putin resimtite. Esential este faptul ca picioarele atinse de boala se cicatrizeaza dificil. Este deci fundamental pentru persoana diabetica sa isi controleze zilnic starea picioarelor sale si sa aiba mai multa grija de ele.

O leziune minima, de cele mai multe ori nevinovata pentru o persoana sanatoasa, poate avea consecinte grave pentru o persoana diabetica: infectii, ulcer, abces, in unele cazuri amputarea este, din pacate, singura solutie. Acesta este un fenomen destul de frecvent pe care multa lume nu il cunoaste, este o problema majora de sanatate. In lume, unui diabetic la 30 de secunde ii este amputat un membru inferior.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate