Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Proceduri cosmetice: tratamentul pielii imbatranite

Actualizat la data de: 02 August 2018

Generalitati

Sus
Proceduri cosmetice: tratamentul pielii imbatranite

In ultima perioada s-au dezvoltat o gama larga de tehnici, de la tratamente topicecosmetice (aplicare locala de substante), pana la interventii chirurgicale complicate, folosite pentru tratamentul pielii imbatranite.

Pacientul poate decide impreuna cu medicul specialist care este tipul de tratament adecvat, intelegand schimbarile ce survin la nivelul pielii odata cu inaintarea in varsta si modificarile care apar in cazul expunerii la soare.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cum poate fi mentinuta starea de sanatate a pielii?
  3. Care sunt alternativele terapeutice pentru tratarea pielii imbatranite?
  4. Citeste pe aceeasi tema

Cum poate fi mentinuta starea de sanatate a pielii?

Sus

Cea mai buna cale pentru mentinerea unei piele sanatoase este prin evitarea expunerii la soare de la o varsta cat mai tanara.

Alte sfaturi utile sunt:
- evitarea expunerii la soare sau la salonul de bronzat si mai ales evitarea expunerii intre orele 10:00-16:00;
- in cazul expunerii intre aceste ore, se recomanda purtarea de haine protectoare ca palarie, camasa cu maneca lunga si ochelari de soare;
- folosirea lotiunilor cu protectie solara inainte de expunerea la soare pentru protejarea de efectele radiatiilor ultraviolete; acestea trebuie aplicate din ora in ora in caz de expunere indelungata la soare pentru a fi eficiente; se recomanda folosirea de preparate cu factor de protectie solara (SPF) de cel putin 15. De asemenea, se recomanda folosirea preparatelor cu spectru larg, care ofera protectie atat pentru UVB, cat si pentru UVA;
- controlul periodic pentru depistarea precoce a semnelor de cancer cutanat (de piele). In cazul in care exista unele modificari suspecte, se recomanda consultul medicului specialist. Academia Americana de Dermatologie recomanda ca persoanele in varsta cu piele de culoare deschisa sa efectueze anual un examen complet cutanat, avand un risc mai mare comparativ cu cei care prezinta tegumente de culoare inchisa;
- evitarea aparitiei problemelor legate de pielea uscata prin folosirea de produse hidratante, evitarea folosirii frecvente a sapunului (care poate fi inlocuit un produs de spalare hidratant) si folosirea unei lotiuni hidratante.

Daca toate acestea nu dau rezultate, se recomanda consultarea medicului specialist.

Care sunt alternativele terapeutice pentru tratarea pielii imbatranite?

Sus

Optiunile terapeutice sunt variate. In cazul pacientilor cu semne de imbatranire aparute recent, se pot folosi metode de tratament nechirurgicale ca aplicarea de tretinoin, vitamina C sau alfa-hidroxi-acizi, cu rezultate satisfacatoare. Peeling-ul chimic, dermabraziunea si laserabraziunea pot fi folosite singure sau in asociere cu alte metode de tratament chirurgicale, pentru tratarea imbatranirii cutanate - in formele medii si severe.

Ridurile mai profunde pot fi tratate cu toxina botulinica sau intarirea tesutului moale cu substante pe baza de colagen, grasimi autologe si prin implanturi cu Goretex. Pacientii care prezinta exces de piele din cauza obezitatii pot beneficia de unele proceduri suplimentare ca lifting facial la nivelul sprancenelor sau blefaroplastie (reconstructia pe cale chirurgicala a pleoapelor). Tratamentul trebuie individualizat in functie de caracteristicile fiecarui pacient si in functie de o serie aspecte cosmetice.

Vom descrie mai jos unele dintre cele mai importante alternative terapeutice:

- peelingul chimic: peeling-ul chimic este folosit pentru tratarea ridurilor superficiale si pentru catifelarea (netezirea) pielii; prin acest procedeu se indeparteaza stratul superficial al pielii, in vederea expunerii altui strat nou si mai curat; dupa indepartarea unui strat de piele se dezvolta altul nou. Peeling-ul chimic poate fi folosit in arii ca cele din jurul ochilor sau gurii, zone care nu sunt influentate de lifting-ul facial. In functie de gradul afectarii cutanate al fiecarui pacient, se poate practica peeling superficial, mediu sau profund.

- dermabraziunea: indeparteaza ridurile si o serie de cicatrici si poate fi folosita pentru tratamentul afectarii medii spre severe a pielii; in cazul acestei proceduri se indeparteaza straturi mai profunde, astfel putand apare aceleasi complicatii ca si cele intalnite in peeling-ul mediu sau profound. Cu toate acestea, din cauza riscului sangerarii si tehnicilor variate, controlul leziunii produse nu este la fel de precis ca in cazul primei proceduri. Dermabraziunea nu poate fi aplicata pe tegumentele fine din jurul ochilor si de asemenea se recomanda prudenta in cazul aplicarii pe pielea din jurul gurii.

-reintinerirea cu ajutorul laserului: in ultimii ani, datorita dezvoltarii laserelor de energie inalta, a crescut abilitatea medicilor de a trata pielea imbatranita, diferite tipuri de cicatrici si alte afectiuni dermatologice.

Capacitatea de control precis si de a trata largi suprafete afectate intr-un timp foarte scurt au facut din aceste lasere instrumente de valoare. Inainte de efectuarea procedurii, medicul specialist va discuta cu pacientul alte alternative terapeutice existente, care va fi evolutia pe parcursul vindecarii, cum va trebui ingrijit tenul dupa acest tratament si va explica posibilele efecte adverse sau complicatii ce pot aparea. De asemenea, vor fi discutate modalitatile de estompare a leziunilor prin diverse tehnici de machiaj.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate