Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Pericolele verii pentru piele

Actualizat la data de: 27 Iulie 2012

Generalitati

Sus
Pericolele verii pentru piele

Multi oameni isi petrec majoritatea zilelor din timpul verii in aer liber. Vara este timpul vacantelor cu familia, a intalnirilor la gratar, sportului in aer liber, precum si a excursiilor la mare sau la munte. Indiferent unde va aflati, soarele va poate afecta pielea.

Iata cateva dintre cele mai des intalnite pericole pe timp de vara si ce puteti face pentru a le preveni si trata.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Eruptiile cutanate rezultate in urma caldurii
  3. Arsuri solare
  4. Muscaturi de insecte
  5. Otravirea cu plante
  6. Melasma
  7. Acnee
  8. Citeste pe aceeasi tema

Eruptiile cutanate rezultate in urma caldurii

Sus

Rezultatul blocarii glandelor sudoripare, iritatia cauzata de caldura sau sudamina are aspectul unor bubite de mici dimensiuni care se gasesc, de obicei, in zonele corpului acoperite de haine. Aceste eruptii cutanate afecteaza cel mai des copiii dar si adultii, mai ales in climatele calde si umede.

Deseori manifestarile dispar de la sine. Pentru atenuarea simptomelor se vor pune pe piele comprese reci sau se vor face bai reci, se vor usca la aer si se va evita aplicarea oricarei lotiuni. Daca pielea copilului este iritabila la atingere, se va face tratament cu calamina sau se va aplica o crema cu hidrocortizon.

Arsuri solare

Sus

In cazul arsurilor pielea este rosie, dureroasa si apar veziculele, iar pielea se poate descuama. Arsurile solare pot provoca imbatranire prematura si pot duce la cancer de piele. Cea mai buna protectie impotriva arsurilor solare este de a limita timpul in care pielea este expusa la soare. Iata cateva modalitati de a proteja pielea de arsurile solare:

  • aplicati crema cu generozitate in toate zonele in care pielea este expusa la soare, cu aproximativ 30 de minute inainte de a merge in aer liber. Alegeti o crema cu factor de protectie solara de cel putin 30
  • reaplicati crema de protectie solara la fiecare doua ore, in timp ce va aflati la soare, dupa ce inotati sau daca transpirati
  • purtati o palarie cu boruri largi si ochelari de soare
  • folositi un balsam de buze cu factor de protectie 30 sau mai mare
  • limitati expunerea la soare intre orele 11-14
  • daca suferiti o arsura cauzata de soare, pentru ameliorarea disconfortului, aplicati o crema hidratanta sau o crema cu cortizon.

Muscaturi de insecte

Sus

De la tantari la paianjeni, insectele din timpul verii pot provoca mancarime, inflamatie si durere. Tantarii nu sunt doar enervanti: scarpinarea zonei muscate poate duce la infectia locala a pielii. Tantarii pot transporta si virusul west nile, febra dengue si alte boli.

Pentru a va proteja de tantari, folositi plase pentru insecte la usi si ferestre, iar cand stati in aer liber, folositi repelenti sub forma de solutii sau creme. Evitati sa stati cu picioarele in apa din curte.

Iata si alte modalitati prin care puteti impiedica insectele sa va strice distractia in aer liber:

  • evitati zonele cu tufisuri si iarba inalta. Daca trebuie sa mergeti printr-o astfel de zona, purtati pantaloni, bluze cu maneca lunga
  • evitati sa purtati haine de culori luminoase sau sa utilizati parfumuri, atunci cand mergeti in aer liber
  • folositi spray-uri antiinsecte cand mergeti in zone impadurite. Ingredientele active din acestea ofera protectie cateva ore impotriva insectelor
  • faceti-va un obicei din a va controla daca nu aveti pe corp capuse sau muscaturi ale acestora dupa ce ati fost in aer liber
  • daca ati fost muscati de insecte, tratati-va imediat pentru a usura disconfortul. O compresa cu apa rece sau gheata va ajuta la reducerea umflaturii
  • pentru ameliorarea muscaturilor de insecte, folositi lotiuni calmante, creme eliberate fara prescriptie medicala cu cortizon sau antihistaminice.

Otravirea cu plante

Sus

Pasiti cu stangul in natura, pe timp de vara si veti plati un pret nemeritat. Daca va veti intoxica sau otravi cu iedera, stejar sau sumac, simptomele vor fi aceleasi: mancarimi ale pielii, o eruptie rosie si vezicule. Reactia va aparea in momentul in care uleiurile acestor plante intra in contact cu pielea.

Cel mai bun mod de a preveni o eruptie de acest gen este de a sti cum arata aceste plante si de a le evita. Daca intrati in contact cu o planta otravitoare spalati-va piela cu apa rece imediat. Asigurati-va ca va curatati si unghiile cu atentie, pentru a nu raspandi uleiurile in alte parti ale corpului si spalati-va hainele cu apa fierbinte, pentru a elimina uleiul.

Cand masurile preventive nu functioneaza, utilizati urmatoarele sfaturi pentru ameliorarea mancarimii pielii cauzata de plantele otravitoare:

  • aplicati comprese reci pe piele
  • faceti o baie calduta in care folositi un produs cu fulgi de ovaz sau acetat de aluminiu
  • folositi lotiuni calmante, creme cu cortizon eliberate fara prescriptie medicala sau antihistaminice
  • consultati medicul daca aveti febra, eruptii cutanate care par infectate, eruptii cutanate severe sau daca eruptia apare la nivelul buzelor, ochilor, fetei sau zonei genitale

Melasma

Sus

Caracteristic melasmei sunt portiunile decolorate ale pielii, de culoare maronie, a caror aparitie este influentata de nivelul de hormoni (progesteron si estrogen). De aceea, sarcina si pilulele de contraceptie pot declansa melasma, iar expunerea la soare o va agrava.

De obicei aceasta conditie a pielii apare pe obraji, buze, nas, frunte sau buzele superioare, pe ambele parti ale fetei. Stati departe de soare atunci cand razele acestuia sunt puternice, intre orele 11-14. Estompati zonele specifice melasmei, utilizand produse care ajuta la albirea pielii, eliberate fara prescriptie medicala, care pot contine lemn dulce, vitamina C, acid kojic, soia sau retinol. Prin exfolierea celulelor moarte ale pielii puteti elimina pigmentarea si chiar puteti sa modificati culoarea pielii.

Acnee

Sus

Transpiratia poate aduce bacterii pe piele, iar porii se pot infunda, fapt ce va determina acneea din zona spatelui, pieptului si bratelor. Folositi solutii pentru curatarea pielii cu acid salicilic, pentru a desfunda porii si a distruge bacteriile. Evitati sa folositi cremele pentru peeling sau exfoliantii cu aspect granulat, care pot irita pielea si care vor agrava acneea.

Cremele cu acid salicilic sunt indicate pentru tratarea locala a acneei usoare. Peroxidul de benzoil functioneaza destul de bine, dar poate decolora tesaturile.

Nu va spalati excesiv. Eruptiile de la nivelul corpului nu echivaleaza cu pielea murdara si curatarea excesiva nu ajuta la uscarea acestora. Ca raspuns, glandele sebacee produc mai multe substante uleioase care pot infunda si mai tare porii.

Nu va stoarceti cosurile si nici nu le atingeti, pentru a diminua riscul de infectie si cicatrizare.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate