Ingrijirea pielii prin metode naturale
Generalitati
SusMetodele naturiste reprezinta o tendinta de intoarcere la conceptele de baza in ingrijirea pielii, pe fondul faptului ca tot mai multe femei se conving de efectele nocive pe care substantele chimice din produsele cosmetice le pot avea asupra pielii.
Majoritatea produselor cosmetice disponibile pe piata sunt mult prea agresive pentru ten si in loc sa rezolve aspectele pielii carora le sunt dedicate - cum ar fi ridurile sau acneea - mai degraba lasa tenul iritat si rosu. Din aceasta cauza s-a nascut dorinta femeilor de a opta pentru o abordare naturista a ingrijirii pielii.
Cuprins articol
Alternativa ingrijirii naturiste a pielii
SusIngrijirea pielii cu produse care nu contin chimicale, ci doar ingrediente naturale pare sa fie ultima moda in cosmetica. Componentele acestor produse sunt blande si in acelasi timp eficiente, natura oferindu-ne o bogatie incomensurabila de ingrediente.
Daca luati un produs cosmetic natural de pe raft si va uitati pe eticheta veti vedea inscriptionate numele ingredientelor principale, cum ar fi ceaiul verde, aloe vera sau cafeina. Ceaiul verde este un antioxidant puternic si apara pielea de agresiunile mediului inconjurator. Cafeina reduce edemul tesuturilor si calmeaza pielea. Dar acestea sunt doar cateva din lunga lista de noi componente intrate in atentia producatorilor de cosmetice!
Nu trebuie sa va fie frica sa cereti lamuriri vanzatorului legat de aspectele care va sunt neclare privitor la variatele ingrediente sau referitoare la efectele pe care acestea le pot avea asupra pielii dumneavoastra.
Avantajele ingrijirii naturale a pielii
SusEste momentul sa afli care ingrediente sunt cele mai bune pentru pielea ta si care sunt substantele din cosmeticele sintetice de care trebuie sa te feresti pentru ca pot dauna tenului tau - si in acelasi timp si mediului inconjurator.
Pielea este cel mai mare organ, din punct de vedere medical, si substantele care vin in contact cu pielea sunt la fel de importante ca si cele care sunt introduse in organism prin alimentatie. Substantele naturale sunt acelea care nu au fost prelucrate din punct de vedere chimic, sau au fost prelucrate intr-o foarte mica masura. Ele nu contin adaosuri de chimicale sau ingrediente sintetice, si din acest motiv sunt blande pentru piele si in acelasi timp si eficiente, fara a avea efecte secundare notabile. Cosmeticele naturale sunt biodegradabile, lipsite de toxicitate imediata sau cumulativa si nu dauneaza mediului inconjurator.
Sunt obtinute din diverse plante sau fructe, cum ar fi avocado, strugure, jojoba, floarea-soarelui si germeni de grau - ingrediente sanatoase atat in alimentatie dar si pentru piele. Specialistii sustin ca sanatatea pielii depinde de mai multi factori, cum ar fi stilul de viata sanatos, dieta bogata in nutrienti, exercitiul fizic regulat, ingrijirea corespunzatoare a tenului si protectia pielii. De exemplu, lotiunile naturale ce contin jojoba, floarea-soarelui si ulei de limba mielului sunt usoare, reconfortante si in acelasi timp ofera pielii o cantitate suficienta de nutrienti.
Ingrijirea zilnica a pielii
SusIngrijirea zilnica a pielii depinde de tipul de ten al fiecarei persoane in parte; acesta, la randul sau, este determinat genetic.
Exista cinci tipuri de ten:
1. Normal: pielea nu este nici uscata si nici grasa, hidratarea si continutul de grasime fiind perfect echilibrate.
2. Gras: pielea are un aspect gras, stralucitor in anumite incidente ale luminii. Porii sunt dilatati, cu puncte negre si exista tendinta de a face acnee. Se intalneste mai frecvent la adolescenti, acestia avand o secretie sebacee mai dezvoltata.
3. Uscat: pielea este uscata, ca urmare a lipsei sebumului si a hidratarii. Celulele epidermului nu mentin in mod adecvat umiditatea, fapt ce determina aparitia prematura a ridurilor.
4. Tenul mixt: este cel mai des intalnit tip de ten, o parte gras, o parte uscat. Zona T (frunte, nas si barbie) este grasa, in timp ce in restul fetei tenul este normal sau uscat.
5. Tenul imbatranit: incepe sa apara dupa varsta de 25 de ani, prin scaderea secretiei de sebum, a gradului de hidratare, a tonusului muscular si a circulatiei sangvine. Toate aceste aspecte se cumuleaza ducand la aparitia ridurilor si a aspectului de piele zbarcita.
Pasii ingrijirii zilnice a pielii:
Curatarea
• Presupune inlaturarea prafului, a sebumului, a transpiratiei, a celulelor moarte, a bacteriilor si a diverselor produse cosmetice aplicate;
• Pielea normala si uscata necesita curatare de doua ori pe zi, in timp ce tenul gras necesita curatare de cel putin 4-5 ori in fiecare zi;
• Un agent ideal de curatare trebuie sa aiba un pH neutru sau similar celui al pielii normale, intre 5.5 si 6.5.
• Agentii de curatare a tenului cel mai des utilizati sunt sapunurile, care au un pH intre 11 si 14, ceea ce le face perfecte pentru pielea grasa, dar improprii pentru ingrijirea tenului normal sau mixt; din acest motiv, trebuie evitata utilizarea lor in cazul tenului uscat sau imbatranit;
• Ca alternativa la spalatul cu apa si sapun au aparut numerosi agenti de curatare sub forma de lotiuni, geluri, spume sau uleiuri;
• Toate aceste formule au trei ingredienti principali: ulei, ceara si apa, in proportii variabile de la produs la produs, in functie de tipul de ten pentru a carui ingrijire sunt destinate fiecare in parte;
• Uleiurile pentru copii pot fi folosite ca si agenti de curatare pentru pielea uscata;
• Aplicarea unui exfoliant usor pentru 1-2 minute la nivelul fetei o singura data pe saptamana (si de doua ori in cazul tenului gras) are efecte benefice, prin indepartarea celulelor moarte de la suprafata pielii si prin stimularea circulatiei sangelui;
• Toate tipurile de curatare sunt urmate de spalare cu apa din abundenta.
Tonifierea
• Tonifierea urmeaza de obicei curatarii pentru indepartarea prafului si a urmelor de lipide, si ajuta la restaurarea pH-ului natural al pielii, alterat in urma procesului de curatare;
• Ingredientele active sunt alcoolul si apa;
• Tonerul are actiune astringenta si poate fi procurat de cele mai multe ori sub forma de solutii alcoolice de diverse concentratii;
• Tonifierea este un pas optional intre curatare si hidratare;
Hidratarea
• Pielea este rezervorul a 30% din apa intregului organism;
• Apa din piele asigura supletea si elasticitatea pielii;
• In conditii atmosferice normale, pielea retine apa din organism prin mai multe mecanisme, dintre care cele mai importante sunt:
- productia de sebum care reduce pierderea de apa din piele;
- productia de NMF - factorul natural de hidratare - care retine apa in celulele epidermului;
- lipidele structurale, cele care unesc si leaga intre ele celulele pielii, printr-o actiune de bariera in fata pierderilor transcutanate de apa.
• Continutul natural de apa este adeseori alterat de diversi factori din mediul inconjurator, si din acest motiv este nevoie sa utilizam agenti hidratanti.
• Agentii hidratanti actioneaza ca o bariera dubla prevenind evaporarea apei dar in acealasi timp si refacand cantitatea de apa pierduta. Ei sunt utilizati dupa curatarea pielii.
Produsele de hidratare intra in doua mari categorii:
1. Umectanti – emulsii ulei in apa – apar ca si lotiuni;
2. Ocluzive – emulsii apa in ulei – utilizati ca si creme.
• Lotiunile ar trebui sa fie preferate pentru aplicare in timpul zilei, cu precadere pe pielea uscata si mixta, si doar rareori aplicate pe tenul gras;
• Cremele pot fi folosite fara mari precautii de 2-3 ori pe zi. Pot fi utilizate ca si creme de noapte pentru tenul normal si cel mixt;
• Agentii de hidratare se absorb in structurile pielii, conducand la aspectul de piele intinerita, cu riduri partial ameliorate;
• Cele mai multe produse hidratante contin factor de protectie solara si protejeaza pielea de actiunea razelor ultraviolete, in plus fata de actiunea principala de umezire.
Ingrijirea faciala
• Produsele de ingrijire faciala au drept scop relaxarea, curatarea, tonifierea si rejuvenarea tenului; exista si numeroase adjuvante corectoare, pentru asigurarea sanatatii pielii.
• O ingrijire faciala presupune urmatorii pasi:
1. Analiza tipului de ten, pentru o selectionare cat mai optima a liniilor de produse care urmeaza sa fie utilizate;
2. Curatarea;
3. Baia de abur;
4. Extragerea punctelor negre;
5. Tonifierea;
6. Masajul - stimuleaza circulatia sangelui in vasele din piele, stimuleaza terminatiile nervoase si tonifica muschii fetei;
7. Mastile faciale - reprezinta de obicei pasul final al unui tratament facial, dar la cererea clientului se poate incheia cu aplicarea de cosmetice faciale.
Ingrijirea fetei
SusIngrijirea fetei trebie sa fie o parte integranta a rutinei zilnice in vederea obtinerii sanatatii pielii. Ingrijirea fetei include spalarea, hidratarea, exfolierea si tratamentele faciale. Trebuie alese acele produse care se pot folosi cu usurinta si care sunt dedicate fiecarui tip de ten in parte. Alegerea produselor de catre utilizatorii de produse cosmetice se bazeaza din ce in ce mai mult pe educatia lor medicala.
Ingredientele din cosmeticele naturale:
Nu te poti uita intr-o revista fara sa vezi produse ce contin vitamina C. Vitamina C lumineaza tenul si ii ofera o aparenta de claritate. Extractul de strugure este similar vitaminei C ca si mecanism de actiune, in timp ce uleiul de morcov reduce ridurile si intinereste pielea fetei.
Cand vine vorba despre hidratare, natura nu dezamageste. Printre cei mai des utilizati agenti de hidratare se afla untul de shea si glicerina. Ei ajuta in atragerea umiditatii din atmosfera la nivelul pielii. Uleiul de migdale, ceara de albine si uleiul de avocado sunt agenti emolienti care asigura o hidratare profunda a pielii.
Uleiul de caolin poate fi utilizat in fabricarea mastilor faciale, in timp ce uleiul de chamomile si radacina de lemn dulce au efecte in cazul tenului cu tenta rosie. Multe ingrediente au si o intensa activitate anti-oxidanta, cum ar fi extractul de ceai verde si vitamina E: acestea apara pielea de agresiunile zilnice pe care le sufera din partea mediului inconjurator (agresiuni chimice, raze ultraviolete s.a.)
Ingrijirea corporala
SusIngrijirea naturista este si ingrijirea cea mai sanatoasa pentru pielea noastra. Ea utilizeaza doar uleiuri si lotiuni naturale, mult mai sanatoase comparativ cu unguentele derivate din chimicale sintetice. Ingrijirea naturala a pielii este de fapt cea mai sanatoasa metoda de ingrijire.
Odata inceputa cura cu cosmetice naturale, organismul tau iti va multumi si te vei simti mult mai bine. Cosmeticele naturale contin extracte de fructe, vitamine si minerale de provenienta strict naturala.
Pielea raspunde foarte bine la cosmeticele naturale. Si este si de asteptat sa fie asa, intrucat in definitiv ingredientele din cosmeticele naturale sunt si cele intalnite in alimentatia sanatoasa zilnica. Cosmeticele naturale pot fi procurate din multe magazine, multe dintre ele avand si reprezentante virtuale care pot fi accesate cu ajutorul internetului.
Produsele cosmetice naturale destinate ingrijirii pielii
SusDe ce cosmetice naturale?
• Pielea este prima bariera in fata agresiunilor substantelor si toxinelor din mediul inconjurator;
• Praful, murdaria, poluantii si alti agenti nocivi patrund in corp prin piele mult mai usor decat pe cale alimentara;
• Sute de chimicale si toxine gasite in cele mai multe dintre produsele cosmetice standard au si efecte negative asupra mediului inconjurator; acest efect este inca in studii.
• Cercetatorii americani au stabilit ca multe dintre chimicalele din produsele de igiena personala sunt printre cele mai importante cauze ale poluarii apei din Statele Unite.
De ce sa otravesti atat mediul inconjurator cat si propriul organism cu poluanti si chimicale?
Cosmeticele naturale sunt mai sanatoase pentru organismul tau, pentru pielea ta si chiar si pentru mediu. Dar pentru ca in continuare multe produse afiseaza eticheta de „natural”, este recomandat sa studiati cu atentie etichetele produselor pentru a va asigura daca un produs este sau nu cu adevarat un produs cosmetic natural.
Etichetele produselor cosmetice
SusUn aspect foarte important atunci cand alegem un produs cosmetic este sa ne uitam cu mare atentie pe eticheta acestuia. Administratia Americana a Medicamentelor a clasificat cosmeticele in 13 categorii, fara a stabili insa si reguli foarte stricte in ceea ce le priveste. Actualmente se sustine ideea coform careia orice producator poate adauga ingredientele pe care le doreste, fara aprobare din partea guvenului american. Chiar daca 7 toxine au fost respinse categoric, multe dintre cele utilizate in prezent, chiar cu toate avizele, contin si ele substante toxice sau carcinogenice. Bugetul Agentiei Nationale Americane a Medicamentelor (FDA) are prevazut pentru verificarea produselor cosmetice mai putin de un singur procent din total.
Multe produse comerciale de ingrijire a pielii contin substante cancerigene si toxice; in mod surprinzator, nici angajatii firmelor care produc aceste cosmetice si care lucreaza zilnic cu aceste substante nu sunt supusi unor testari medicale regulate. Multe substante sunt considerate ca fiind inofensive, dar ele se pot acumula in organism si ar putea crea probleme de sanatate la distanta de zeci de ani.
Acesta este motivul pentru care exista multe dezbateri si confuzii privitoare la cosmeticele naturale. Daca un produs se lauda cu continutul lui bogat in ingrediente naturale, acestea ar trebui sa apara inscriptionate ca atare pe eticheta. Mai mult, ar trebui ca ordinea de listare a ingredientelor pe eticheta produsului sa fie ordonata in sensul scaderii ponderii compusilor utilizati in preparare.
Daca vreunul dintre ingredienti nu vi se pare in regula sau daca nu cunoasteti actiunea sa, puteti cauta informatii legate de acesta online, utilizand motoarele de cautare. Ingredientele nesanatoase trebuie eliminate si evitate pe cat posibil. Dupa cum este bine sa eliminati chimicalele din alimentatie, acelasi lucru trebuie facut si in cazul toxinelor care ne pot afecta pielea.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- Cum sa castigati lupta impotriva pielii uscate
- Cum apar buzele crapate si cum le puteti ingriji
- Armele secrete ale hidratarii intense a pielii
- 8 moduri simple si naturale de purificare a aerului din interior
- Cum sa tratezi eficient psoriazisul si sa ai o piele frumoasa si sanatoasa
- Mituri despre ingrijrea pielii, desfiintate
- Cum sa va protejati pielea si parul in sezonul rece
- Sanatatea pielii pe timpul iernii
- Alergiile la produsele cosmetice