Excesul de sebum
Generalitati
SusExcesul de sebum se refera la productia prea mare de uleiuri naturale protectoare de catre glandele sebacee, fenomen care conduce la ingrasarea rapida a parului si la aparitia porilor dilatati, punctelor negre si a acneei la nivel cutanat.
Multe persoane se confrunta cu aceasta problema frecventa, care poate fi tinuta sub control cu ajutorul catorva masuri de ingrijire specifice.
Cuprins articol
Cauze
SusCauza principala a excesului de sebum este hiperactivitatea glandelor sebacee, care produc mai mult sebum decat este normal. La fel ca in cazul celorlalte afectiuni cutanate, productia excesiva de sebum este cauzata de un dezechilibru fiziologic, de regula de ordin hormonal.
Glandele sebacee se regasesc pe toata suprafata pielii, cu exceptia palmelor si a talpilor. Numarul acestor glande variaza in functie de regiunea corpului. Spatele, fruntea si barbia detin aproximativ 2.600 - 5.800 de glande sebacee in total.
Sebumul este o substanta constituita din trigliceride, monoesteri de ceara, celule moarte si metaboliti ai celulelor care produc grasimi. Rolul sebumului este de a mentine pielea si parul sanatoase, nu are miros decat in contact cu bacteriile si produce afectiunea cutanata numita seboree, atunci cand este secretat in exces prin foliculii de par.
Alti factori care pot determina pielea sa produca prea mult sebum sunt
- dezechilibrele hormonale;
- dieta necorespunzatoare;
- umiditatea excesiva;
- temperaturile ridicate;
- anumite produse cosmetice;
- pilulele anticonceptionale;
- sarcina;
Multi adolescenti se confrunta cu efectele sebumului in exces, din pricina transformarilor hormonale firesti in perioada de pubertate. Chiar daca inaintarea in varsta aduce o productie scazuta de sebum, deci uscarea progresiva a pielii, exista numerosi adulti care continua sa lupte cu aceasta problema pana la etatea mijlocie. De pilda, schimbarile hormonale care se petrec in perioada de graviditate si menopauza pot stimula glandele sebacee sa secrete prea mult sebum.
Simptome
SusLa nivelul scalpului, secretia de sebum excesiva este recunoscuta in functie de aspectul podoabei capilare cand parul se ingrasa in a doua sau a treia zi de la samponare, poate fi vorba despre seboree. Se poate vorbi si despre hiperseboree, cand parul devine uleios inca din prima zi dupa spalarea parului.
In prima faza, sebumul excesiv face ca parul sa fie mai greu si mai dificil de pieptanat. Daca problema este accentuata, poate sa apara matreata uleioasa, care adera la sebumul de pe scalp si favorizeaza dezvoltarea bacteriilor si a pruritului (mancarimilor).
In hiperseboree, este posibil sa apara si caderea parului. Daca aveti o predispozitie catre aceasta problema, cantitatea mare de sebum secretata de foliculi poate sa contribuie masiv la rarirea podoabei capilare. Intrucat substanta uleioasa stagneaza in stratul superficial al scalpului, in loc sa fie fie evacuata in mediul exterior, foliculii de par ajung sa fie obturati, tocmai in regiunea in care celulele de reproducere sunt localizate.
Toxinele si impuritatile care se cumuleaza la acest nivel impiedica circulatia normala a fluxului sanguin, ceea ce determina radacinile sa produca fire de par mai subtiri si mai fragile.
La nivelul pielii, excesul de sebum este usor de recunoscut tenul este in permanenta lucios, machiajul rezista mai putin pe chip, porii din zona T (frunte, nas si barbie) sunt dilatati si exista o predispozitie catre instalarea punctelor negre si a acneei (pe chip, pe umeri, spate, fese si coapse).
Tratament
SusExcesul de sebum poate fi tinut sub control cu ajutorul catorva metode de ingrijire speciale, care sa previna problemele asociate cu aceasta problema dermatologica.
- Spalati-va pielea cu apa caldura sau calie si folositi o lotiune de curatare fara aditivi sau alcool. Rezumati-va la trei spalari maximum pe zi, altfel glandele sebacee pot reactiona prin secretarea unei cantitati si mai mari de sebum.
- Folositi creme si lotiuni solare care sa nu aiba in compozitie ulei sau alte substante grase, astfel incat sa preveniti aparitia aspectului lucios al pielii.
- Utilizati un exfoliant cu actiune profunda, pentru indepartarea celulelor moarte si a urmelor grase de pe suprafata pielii, cel putin o data la 2-3 zile. Aplicati apoi o crema hidratanta pe baza de apa.
- Consumati multa apa in fiecare zi, astfel incat sa va mentineti pielea bine hidratata si sa eliminati mai usor toxinele.
- Reduceti aportul zilnic de zahar, sare, cofeina si alimente prajite (evitati folosirea uleiului cand gatiti).
- Consumati cat mai multe alimente degresate si bogate in proteine, cereale integrale, fructe proaspete si legume verzi.
- Renuntati la fumat, deoarece acest viciu declanseaza dilatarea porilor si irita pielea., agravand seboreea.
- Urmati un tratament cu multivitamine recomandat de medic (adaptat varstei, sexului si starii de sanatate), astfel incat sa va asigurati ca nu aveti o deficienta in fier, vitamina B si alti nutrienti esentiali pentru mentinerea sanatatii pielii.
- Utilizati exclusiv produse cosmetice si de ingrijire care sunt create special pentru pielea grasa.
- Cand va samponati parul, evitati masajul viguros al scalpului, apa fierbinte si clatitul insuficient toti acesti factori stimuleaza intens glandele sebacee si conduc la secretia unei cantitati si mai mari de sebum.
- Nu folositi uscatorul de par pozitionat prea aproape de scalp, intrucat temperatura ridicata va usca agresiv pielea si va determina suplimentarea productiei de sebum.
- Evitati produsele antiseboreice care au in compozitie alcool, deoarece acestea dezechilibreaza nivelul pH-ului normal al pielii.
- Renuntati la obiceiul de a va plimba mainile prin par, intrucat sebumul se extinde mai usor catre celelalte radacini ale firelor de par.
- Daca va spalati parul foarte des, rezumati-va la o singura samponare, astfel incat podoaba capilara sa poata fi clatita corespunzator.
- Ultima clatire a parului este bine sa fie realizata cu apa calie (rece pe cat posibil), astfel incat sa fie inhibate glandele sebacee.
- Masati-va scalpul de doua ori pe saptamana cat parul este inca uscat (intotdeauna inainte de spalare), pentru evacuarea sebumului din foliculii de par si eliminarea lui completa prin samponare si clatire.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- Acneea la adolescenti si adulti - cum o tratam corect
- Acidul salicilic : cum il utilizezi corect
- Machiajul zilnic iti poate afecta tenul?
- Ce ar trebui sa stii despre matreata?
- Ingrijirea tenului gras, cu tendinta acneica
- Punctele negre sau comedoanele
- Acromegalia
- 10 sfaturi pentru prevenirea acneei
- Cat de des trebuie spalat parul?