Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Efectele nocive ale soarelui

Actualizat la data de: 28 August 2012

Generalitati

Sus
Efectele nocive ale soarelui

Persoanele care au un bronz accentuat, de multe ori considera ca au o stralucire sanatoasa. Chiar daca expunerea la soare poate ajuta la ameliorarea unora dintre simptomele anumitor afectiuni, cum ar fi artrita si astmul bronsic, pericolele expunerii excesive la soare pot depasi beneficiile oferite.

Razele soarelui nu numai ca pot face ca o persoana sa para mai in varsta, dar ii poate chiar pune viata in pericol. Viata pe pamant nu ar putea exista fara caldura si fara lumina oferita de soare.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Asptecte pozitive si negative ale expunerii la soare
  3. Nivelul de toleranta la soare al unei persoane
  4. Efectele nocive in urma expunerii la soare
  5. Imbatranirea
  6. Cancerul
  7. Semnele afectarii solare
  8. Protectia impotriva efectelor daunatoare ale soarelui
  9. Acoperiti-va pielea
  10. Remedii naturiste
  11. Citeste pe aceeasi tema

Asptecte pozitive si negative ale expunerii la soare

Sus

Desi razele soarelui pot avea o influenta pozitiva asupra sanatatii unei persoane, aceastea pot provoca si o serie de efecte negative. Un aspect benefic al expunerii la soare este ca soarele ajuta organismul uman sa produca vitamina D - un nutrient care sustine dezvoltarea sanatoasa a oaselor si a unui sistem imunitar puternic.

In general, sunt suficiente 10-15 minute de expunere la soare de doua ori in fiecare saptamana (fara protectie solara) pentru aportul de vitamina D, insa supraexpunerea la soare poate fi daunatoare. Razele invizibile ale soarelui numite raze ultraviolete sau UV, pot afecta pielea si ochii.

Doua tipuri de raze ultra violete UVA si UVB pot fi daunatoare pentru piele. Razele ultraviolete ale soarelui sunt mai puternice la altitudini mai mari si in locul unde clima este calda tot timpul anului, dar si in timpul verii intre orele 10-16.

Razele ultraviolete pot provoca arsuri si leziuni ale pielii chiar si in zilele innorate dar si atunci cand se reflecta in nisip, apa, zapada sau ciment. Chiar si lampile aparatelor pentru bronzat, de la solar emit raze ultraviolete nocive.

Expunerea la soare este cumulativa, ceea ce inseamna ca efectele soarelui se aduna de-a lungul timpului. Cu cat o persoana sta mai multa vreme la soare, cu atat creste riscul ca pielea sa se deterioreze si rezulta un risc mai mare de aparitie al cancerului de piele.

Expunerea la soare este mai accentuata mai ales in perioada copilariei. Expunerea la soare are atat efecte pe termen lung cat si pe temen scurt. Cel mai frecvent, printre efectele pe termen scurt ale expunerii la soare sunt bronzatul, arsurile solare, pistruii si accentuarea portiunilor in care pielea este decolorata.

Printre efectele pe termen lung ale expunerii la soare sunt ridurile, imbatranirea prematura a pielii si diferite tipuri de cancer de piele. Este important ca oamenii sa se protejeze de expunerea la razele ultraviolete ale soarelui.

Protectia solara aplicata in timpul copilariei si adolescentei este una dintre cele mai bune modalitati prin care se poate reduce riscul dezvoltarii cancerului de piele, mai tarziu in viata.

Nivelul de toleranta la soare al unei persoane

Sus

Specialistii dermatologi folosesc grila de clasificare Fitzpatrick pentru a stabili care este nivelul de toleranta la lumina soarelui al unei persoane in functie de tipul de ten.

Scala Fitzpatrick clasifica tipurile de piele de la I la VI, astfel:

- tipul I - pielea foarte alba sau pistruiata, care se va arde mereu in urma expunerii la soare (aceasta este intalnita mai ales in cazul persoanelor roscate sau blonde si cu ochi albastri).

- tipul II - pielea alba se va arde in urma expunerii la soare (intalnita deseori la persoanele cu par roscat sau blond si ochi, albastri, verzi sau caprui).

- tipul III - pielea alba sau maslinie se va arde uneori in urma expunerii la soare .

- tipul IV - pielea maslinie, inchisa la culoare, rareori este afectata de expunerea la soare (intalnita frecvent la persoanale de origine mediteraneana)

- tipul V - pielea de culoare maro inchis, sufera foarte rar arsuri in urma expunerii la soare (intalnita frecvent la persoanele din Orientul Mijlociu)

- tipul VI de piele - pielea de culoare neagra, nu au loc arsuri in urma expunerii la soare.

Efectele nocive in urma expunerii la soare

Sus

Principalul factor de risc pentru arsurile solare, imbatranirea prematura a pielii, leziunile pielii si a cancerului de piele este expunerea la lumina UV a soarelui. Peste 90% din cazurile de cancer de piele sunt cauzate de expunerea la soare.

Utilizarea solarului si a lamplilor de bronzare creste riscul deteriorarii pielii si aparitiei cancerului de piele. Urmatoarele caracteristici fizice pot amplifica posibilitatea aparitiei de arsuri solare, deteriorarii pielii si a cancerului de piele
- parul blond sau roscat
- ochii albastri sau verzi
- ten alb
- pistrui
- alunite (nevi).

Riscul deteriorarii pielii si declansarii cancerului de piele este cu atat mai ridicat la persoanele care au pielea deschisa la culoare. Totusi, chiar si cei care au pielea mai inchisa trebuie sa-si protejeze pielea de soare si sa reduca expunerea la razele UV, pentru a preveni deteriorarea pielii si a cancerului de piele.

Durata expunerii intense la soare este asociata cu risc crescut al aparitiei cancerului de piele si deseori este mai crescuta la barbati si la persoanele in varsta. Anumite medicamente (antibiotice, antidepresive, medicamente pentru tratarea acneei) pot mari sensibilitatea la soare.

Bolnavii ar trebui sa discute cu medicul despre medicamentele care le poate face pielea mai sensibila la soare. Daca in familie exista o persoana care are cancer de piele, creste riscul aparitiei bolii la adulti dar si la copii. Este important ca oricine sa isi verifice constant pielea pentru a observa daca sunt prezente anumite modificari semnificative (alunite asimetrice, rani care nu se vindeca normal).

Imbatranirea

Sus

Din cauza expunerii excesive la soare o persoana poate sa para mai in varsta. Razele soarelui modifica textura pielii, dar si elasticitatea acesteia, iar fermitatea i se va diminua.

Multe dintre persoanele care lucreaza zilnic in lumina soarelui pot sa para cu 10-20 de ani mai in varsta. Acesta nu este un efect imediat ci unul cumulativ, care se va agrava in timp.

Cancerul

Sus

Unul dintre efectele cele mai devastatoare ale soarelui asupra pielii este dezvotlarea cancerului de piele. Carcinomul cu celule scuamoase, carcinomul bazocelular si melanomul sunt forme de cancer de piele cauzate de razele ultraviolete.

Carcinomul cu celule scuamoase se caracterizeaza prin prezenta unor umflaturi acoperite de cruste solzoase, promeminente, care apar in diverse parti ale corpului.

Carcinomul bazocelular poate avea forma unei rani care nu se vindeca sau a unei anomalii la nivelul pielii rotunjite sau plate. Atat carcinomul cu celule scuamoase cat si cel cu celule bazare au sanse mari de vindecare (95%).
Melanomul
este forma mortala, care provoaca 80% dintre decesele cauzate de cancerul de piele. Melanomul are forma unei alunite mari si asimetrice.

Semnele afectarii solare

Sus

Primul simptom si cel mai evident al arsurilor solare este roseata pielii. Alte manifestari includ durere, intepatura, senzatie de caldura care radiaza de la suprafata pielii. Durerea si disconfortul se vor agrava de multe ori, la cateva ore de la expunerea la soare.

Se pot forma vezicule mici care ar putea sa nu fie observate si care ar putea duce la descuamarea pielii la cateva zile dupa expunere. Arsurile solare severe pot produce vezicule mari. Bolnavii nu ar trebui sa deschida sau sa sparga aceste vezicule pentru a nu creste riscul aparitiei infectiei.

Alte simptome mai putin frecvente de arsuri solare includ crampele ambdominale, slabiciune, simptome asemanatoare gripei, febra, frisoane, dureri de cap si puls rapid.

Aceste manifestari pot fi semn de stres de caldura sau accident vascular cerebral provocat de caldura. Infectia este o complicatie a arsurilor solare grave care necesita tramament medical imediat. Semnele infectiei includ inrosire accentuata, febra sau mirosul neplacut al pielii.

Alte manifestari care necesita tratament imediat la un copil care are arsuri solare includ:
- confuzie
- lesin
- durere de cap
- greata
- vezicule severe
- durere severa
- varsaturi.

Protectia impotriva efectelor daunatoare ale soarelui

Sus

Cel mai bun mod de a reduce riscul dezvoltarii cancerului de piele si pentru a preveni aparitia imbatranirii premature, a leziunillor pielii si a arsurilor solare este de a proteja pielea de razele ultraviolete nocive ale soarelui.

Urmatoarele sfaturi pot ajuta la limitarea consecintelor neplacute ale actiunii razelor ultraviolete:
- cautati umbra
- limitati-va activitatile in aer liber si desfasurati-le in zone umbroase in timpul lunilor de vara, mai ales in orele de varf ale soarelui intre 10-16. Faceti plaja in timpul diminetii si a orelor tarzii ale dupa-amiezii.
- invatati copiii mici ca atunci cand umbra este mai mica decat ei sa se joace in locuri cu umbra. Indicat ar fi ca cei mici sa se joace in parcuri umbroase.

Acoperiti-va pielea

Sus

Cand lumina soarelui este foarte puternica, in orele de varf, cea mai buna optiune este sa va acoperiti pielea cat mai mult posibil. De exemplu:

- purtati ochelari de soare si o palarie cu boruri largi. Alegeti ochelari de soare care sa va ofere protectie 100%.

- acoperiti-va pielea cat mai mult. Nu toate tipurile de materiale va vor proteja impotriva razelor UV. O modalitatea buna de a testa imbracamintea este de a tine materialul in lumina: cu cat patrunde mai putina lumina prin testura cu atat protectia este mai buna.

- utilizati o umbrela sau un parasolar.

- folositi creme cu ecran de protectie solara.

Urmatoarele recomandari pot fi aplicate pentru a creste eficienta protectiei solare:

- nu se vor folosi cremele de protectie solara pentru copii sub varsta de 6 luni

- se va testa din timp orice tip de produs pentru protectie solara. Produsele care contin parabeni pot provoca iritatii ale pielii la unele persoane. In ziua anterioara aplicarii unei creme cu rol de protectie solara, se va intinde o cantitate mica de crema pe incheietura mainii si se va observa daca apare iritatie sau roseata locala in decursul a 24 de ore.

- daca dvs sau copilul aveti o piele sensibila, folositi o crema de protectie solara care contine doar oxid de zinc si/sau dioxid de titan ca ingredient/e activ/e. Aceste produse de protectie solara nu pot patrunde in piele si exista posibilitati mai reduse de a provoca iritarea pielii.

- folositi crema cu SPF (factor de protectie solara) 15-30 care blocheaza atat razele UVA cat si UVB. In mod normal la o persoana fara protectie solara pot sa apara arsurile solare dupa doar 10 minute de expunere la soare, daca se va utiliza crema cu SPF 15 aceasta va oferi aproximativ 150 de minute de protectie (10X15 minute = 150 minute).

- adresati-va medicului pentru a va recomanda o crema cu factor corespunzator de protectie solara. Aplicati protectia solara cu 20-30 de minute inainte de a merge la soare. Reaplicati protectia solara la fiecare 2 ore, imediat dupa iesirea din apa si dupa activitate fizica.

- alegeti un balsam de buze care contine produse pentru protectie solara, sub forma de oxid de zinc sau de titan.

- verificati data de expirare a cremelor de protectie solara.

Remedii naturiste

Sus

Practic toti oamenii sunt sensibili intr-o anumita masura la razele soarelui. Daca din neatentie suferiti de arsuri solare, urmatoarele sfaturi vor ajuta la minimizarea durerilor si umflaturilor:

- tineti zona afectata timp de 15 minute in apa rece (sau aplicati comprese reci), dar nu gheata. Daca arsurile sunt foarte dureroase luati un analgezic cum ar fi aspirina, ibuprofen, acetaminofen. Aspirina si ibuprofenul vor calma durerea si vor contribui la reducerea inflamatiei.

- folositi lotiuni cu efect de racire. Produsele care contin mentol sau camfor pot oferi un ajutor temporar prin actiunea pe care o au asupra terminatiilor nervoase si constrictia vaselor de sange superficiale ale pielii. Atentie, acestea pot fi iritante si pot provoca reactii alergice mai ales la copii.

- nu se vor aplica creme sau lotiuni grase cum ar fi vaselina sau ulei pentru bebelusi. Aceste tipuri de produse actioneaza prin pastrarea caldurii la nivelul pielii.

- utilizati sprayuri contra arsurilor. Daca arsura este foarte dureroasa ar fi indicat sa utilizati un spray contra arsurilor care va contine benzocaina, un anestezic oral care va actiona asupra terminatiilor nervoase din piele. Atentie la folosirea acestuia intrucat poate sensibiliza pielea si poate declansa reactii alergice. Nu folositi alte anestezice pentru arsurile solare: acestea sunt rapid absorbite in fluxul sanguin in cazul in care pielea este crapata si pot provoca reactii toxice imediate sau alergii.

- daca intreg corpul dvs. a fost afectat de arsuri solare puteti incerca o baie in fulgi de ovaz care vor calma pielea si vor reduce inflamatia. In acest scop puteti macina o ceasca de fulgi de ovaz intr-un blander sau procesor de alimente. Imprastiati fulgii intr-o cada cu apa rece si scufundati-va cateva minute. Acelasi efect il are si amidonul de porumb.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate