Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cum sa va protejati pielea iarna

Actualizat la data de: 19 Decembrie 2012

Generalitati

Sus
Cum sa va protejati pielea iarna

Temperaturile scazute pot afecta starea de sanatate a pielii. Aerul uscat si vantul aspru pot reduce umiditatea din piele, cauzand crapaturi si iritatii. In plus, chiar daca soarele nu este puternic in timpul iernii, pielea este inca vulnerabila la razele ultraviolete.

In anotimpul rece are loc o scadere a umiditatii in atmosfera. Aceasta scadere a umiditatii poate cauza uscaciunea si asprimea pielii. Din fericire puteti lua masuri simple pentru a preveni daunele asupra pielii. Iata cateva sfaturi pentru a mentine sanatatea pielii.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Masuri pentru a va pastra frumusetea si sanatatea pielii
  3. Citeste pe aceeasi tema

Masuri pentru a va pastra frumusetea si sanatatea pielii

Sus

- Nu faceti dusuri lungi si fierbinti. Dusurile fierbinti sunt relaxante, dar ele indeparteaza lipidele naturale care hidrateaza piela. Pentru a evita acest lucru faceti dusuri scurte si nu foarte fierbinti. Uscati-va pielea prin tamponare si aplicati o crema emolienta pe maini, calcaie sau alte locuri unde aveti pielea crapata sau uscata.

- Protejati-va pielea mainilor. Pentru ca sunt printre cele mai expuse parti ale corpului, acestea au nevoie de o ingrijire aparte. Spalarea frecventa a mainilor reduce considerabil umiditatea locala a pielii. Pentru a mentine umiditatea pielii mainilor in cote normale, ar trebui sa aplicati o crema hidratanta dupa spalare si sa evitati utilizarea apei foarte fierbinti pentru spalarea mainilor.

De asemenea, nu uitati sa purtati manusi cand iesiti in aer liber, pentru a reduce contactul aerului uscat cu pielea mainilor. Asigurati-va ca manusile sunt fabricate din materiale care nu irita pielea.

- Utilizati un umidificator. Daca locuiti intr-o zona cu atmosfera foarte uscata, un umidificator este o investitie buna pentru casa dumneavoastra. Folosirea aparatelor sau a sistemelor de incalzire ale casei pe timp de iarna, poate reduce umiditatea naturala a aerului din interior. Un umidificator poate ajuta la mentinerea in cote normale a umiditatii din casa si previne astfel, uscarea pielii.

- Continuati sa va protejati impotriva arsurilor solare. Pe timp de iarna va veti imbraca mai gros si astfel, mai putina piele va fi expusa la lumina, nu veti avea nevoie de protectie solara pe toata pielea. Totusi, pe fata si piele puteti aplica o crema care protejeaza impotriva razelor ultraviolete si pe timp de iarna. Nu uitati de buze! Utilizati un balsam de buze sau un ruj care ofera si protectie solara.

- Dieta echilibrata. Un regim bine echilibrat este un alt pas important pentru o piele sanatoasa. Asigurati-va ca mancati o multime de legume (in special cele cu frunze verzi) si fructe proaspete. Aceste alimente hranesc in mod natural cu vitamine si nutrienti.

De asemenea, includeti in planul dumneavoastra alimentar peste, dar si alte alimente care contin acizi grasi Omega 3. Alimentele bogate in Omega 3 sunt esentiale pentru mentinerea unui nivel optim de umiditate in piele.

Printre alimentele care contin acizi grasi Omega 3 se numara: nucile, uleiul de masline, verdeturile si pestii grasi, cum ar fi somonul si heringul. Alternativ, luati in considerare utilizarea pe timp de iarna a unor suplimente care contin Omega 3.

Vitamina E este ingredientul de top din compozitia cremelor de piele, dar cel mai bun mod de a obtine aceasta vitamina este de a consuma alimentele care o contin. Fructele/legumele de culoare galbena si portocalie, precum morcovii, cartofii dulci si ardeiul gras contin carotenoide, antioxidanti pe care organismul le transforma in vitamina E. Aceasta hraneste straturile de piele profunde.

- Hidratati-va frecvent pielea. Dupa ce iesiti de sub dus, ar trebui sa aplicati o crema hidratanta pentru regenerarea pielii. Puteti aplica ulei pentru copii pe piele, inainte ca aceasta sa se usuce complet. Pentru o mai buna hidratare a pielii puteti sa:

  • utilizati unt de shea. Untul de shea este extras din nucile unui arbore numit shea-karite si care se gaseste in padurile tropicale din Africa. Untul de shea hraneste pielea cu vitaminele A si E. Untul de shea penetreaza si hidrateaza pielea fara a infunda porii.
  • ulei de jojoba. Uleiul de jojoba provine din semintele arborelui de jojoba, un arbust peren din Mexic si America. Acest ulei este de fapt un ester de ceara, care este foarte similar cu sebumul natural produs de piele. Uleiul de jojoba ajuta la mentinerea nivelului optim de sebum din piele si pastreaza umiditatea din interiorul acesteia.

- Exfoliati pielea o data pe saptamana. Gasiti un exfoliant pe baza de sare sau zahar. In timp ce sunteti la dus, aplicati exfoliantul si frecati usor pielea, apoi clatiti. In acest fel veti indeparta pielea moarta de pe corp. Dupa ce uscati pielea prin tamponare, aplicati o crema hidratanta.

- Modificati rutina de ingrijire a pielii de pe fata. Evitati tonerele si astringentele pe care le utilizati de regula in anotimpul cald. Acestea contin alcool si usuca pielea. Cremele faciale hidratante pentru curatare sunt o optiune mai buna. Asigurati-va ca utilizati un machiaj hidratant pentru fata dumneavoastra in timpul zilei si aplicati o crema hidratanta de noapte inainte sa mergeti la culcare.

- Imbracati-va corespunzator. Purtati imbracaminte adecvata pentru temperaturi scazute. Pentru hainele care vin in contact direct cu pielea, alegeti materiale moi, care lasa pielea sa respire. Nu este indicat sa purtati o singura haina foarte groasa. Alegeti mai bine sa purtati mai multe straturi de haine mai subtiri. Acest lucru previne supraincalzirea, care poate declansa iritatii si mancarimi. Persoanele predispuse la eczeme ale pielii trebuie sa evite contactul direct cu lana.

- Acordati o atentie mai mare la pete, puncte de pe piele. Pentru a detecta arsurile provocate de soare, analizati-va pielea pentru a identifica zonele in care aceasta este aspra, rosie sau prezinta vase sparte de sange. De asemenea, trebuie sa fiti atenti la orice fel de contuzii si taieturi pe piele care nu par a se vindeca, deoarece acestea pot fi un semn precoce al cancerului de piele.

- Daca aveti pielea foarte uscata, aveti eczeme sau mancarimi de iarna, trebuie sa mergeti la medicul dermatolog. Acesta va poate prescrie o crema cu steroizi sau un alt tratament pentru restabilirea si mentinerea sanatatii pielii.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate