Cum sa ascundeti cu succes imperfectiunile pielii
Generalitati
SusImperfectiunile pielii, precum petele cutanate, cosurile sau iritatiile poti fi ascunse cu succes prin cateva tehnici de machiaj eficiente. Aceste metode sunt temporare, dar foarte utile atunci cand doriti sa aveti o imagine fara cusur, in timp record.
Orice problema a pielii trebuie sa fie tratata sub supravegherea medicului specialist. Insa pana la urmarea unui tratament recomandat de un dermatolog, puteti apela rapid la cateva trucuri de mascare a imperfectiunilor.
Cuprins articol
Trucuri de machiaj pentru o piele cu aspect placut
SusMetodele prin care puteti acoperi discret semnele inestetice ale pielii, inflamatiile, iritatiile, cosurile sau petele cutanate trebuie sa fie adaptate tipului de ten si gravitatii leziunii. In fiecare caz, exista solutii compatibile cu necesitatile pielii, insa nu excludeti nici controlul dermatologic pentru un tratament corect.
Tratati inflamatia
Orice eruptie cutanata este insotita de o inflamatie, de aceea este necesar sa o reduceti pe cat posibil, inainte de aplicarea produselor de machiaj. Daca este vorba despre un cos, nu incercati niciodata sa il stoarceti, deoarece ii veti inrautati aspectul si veti facilita raspandirea bacteriilor si in alte zone ale tesutului cutanat.
Curatati zona afectata cu un demachiant sau o lotiune purificatoare pe baza de sulf sau acid glicolic, ambele substante avand proprietati antimicrobiene, antiinflamatorii si antibacteriene. Asteptati sa se usuce, apoi aplicati o crema hidratanta pentru a pregati tenul de machiaj.
Puteti sa aplicati si un cub de gheata pe zona inflamata timp de cateva minute (fara sa frecati), pentru reducerea umflaturii si facilitarea absorbtiei produsului de machiaj corector.
Folositi produsele de machiaj potrivite
In timp ce machiajul este cea mai rapida cale de a ascunde imperfectiunile pielii, efectuarea corecta acestuia face diferenta intre un rezultat satisfacator si unul dezastruos. Unele formule cosmetice contin uleiuri si alte ingrediente care agraveaza acneea, de aceea este bine sa optati pentru cele calitative, adaptate propriului tip de ten. Consultati-va cu un cosmetician sau cu medicul dermatolog asupra celor mai bune optiuni pentru dumneavoastra.
Cand achizitionati batonul corector, fondul de ten si pudra de fata, asigurati-va ca textura celor trei este compatibila si va ofera un rezultat uniform. Testati nuanta acestora pe linia maxilarului si alegeti-o pe cea mai apropiata de culoarea naturala a pielii. Important este ca machiajul sa nu faca nota discordanta cu tenul, pentru a nu atrage si mai mult atentia asupra imperfectiunii pe care incercati sa o ascundeti.
Specialistii in machiaj spun ca este o greseala sa utilizati un corector cu unul-doua tonuri mai inchis decat nuanta tenului, deoarece nu veti obtine un rezultat natural, ci mai degraba unul inestetic si ineficient in camuflarea imperfectiunii.
Aplicati machiajul corespunzator
In cazul in care ati ales un produs corector lichid, nu il aplicati direct cu degetul (altfel riscati sa transferati germeni si sebum catre cos), ci cu ajutorul unei pensule speciale sau al unui burete. Tintiti direct catre regiunea-problema si estompati corectorul prin miscari blande, circulare, apoi asteptati sa se usuce.
Urmatorul pas este sa aplicati fondul de ten tot cu ajutorul unui burete (aceasta tehnica va ajuta sa nu inlaturati formula corectoare). Dupa ce intindeti fondul de ten pe toata suprafata fetei, reveniti asupra regiunii cu imperfectiunea si mai aplicati un strat.
Acum utilizati o pensula deasa de machiaj pentru a raspandi pudra de fata (fara ulei in compozitie!), astfel incat fondul de ten sa se fixeze perfect si sa scapati complet de luciul acestuia. Un aspect mat ascunde mai bine micile probleme estetice ale pielii.
Spalati apoi cu apa si sapun (sau cu o lotiune de curatare speciala) pensulele si buretele folosite, pentru a scapa de eventualii germenii care ar putea ajunge ulterior din nou la nivelul pielii.
Apelati la tehnica aplicarii machiajului in straturi
In cazul unei pete accentuate sau al unui cos foarte rosu si inflamat, poate fi nevoie sa apelati la tehnica machiajului in straturi, pentru o camuflare perfecta a imperfectiunii. Folositi initial un corector in tonuri de galben, apoi aplicati fondul de ten, reveniti cu un corector in nuanta naturala a pielii direct pe regiunea-problema si incheiati cu un strat subtire de pudra, pentru fixarea perfecta a machiajului. La final, tenul va arata impecabil.
Distrageti atentia privitorilor de la imperfectiuni
Un alt truc de machiaj istet pentru ascunderea unui cos sau a unei iritatii inestetice este sa distrageti atentia privitorilor de la imperfectiune, accentuand o alta regiune a chipului. De pilda, daca acneea a aparut pe frunte, machiati buzele intr-o nuanta indrazneata, care sa acapareze toate privirile. In acest fel, zona cu probleme intra intr-un con de umbra si este mai putin sesizabila.
Transformati imperfectiunea intr-un atu
In cazul in care o pata cutanata sau un punct inflamat sunt de dimensiuni mici, le puteti transforma rapid intr-un atu. Folositi un creion dermatograf maro si desenati peste suprafata acestora un cerc plin, astfel incat sa para ca este, de fapt, o alunita.
Nu apelati la aceasta solutie daca imperfectiunea este prea extinsa sau prea proeminenta, intrucat rezultatul va fi unul contrar, de accentuare a regiunii inestetice.
Alegeti produse speciale pentru tratarea acneei severe
Piata cosmetica detine si o gama de produse speciale pentru camuflarea acneei severe, pe baza de silicon si alte ingrediente care acopera roseata si cicatricele. Consultati medicul dermatolog in alegerea unui astfel de produs, pentru a nu interfera cu tratamentul medicamentos pe care il urmati deja. Important este ca acesta sa imbunatateasca efectele medicamentelor, nu sa le inlature.
In functie de tipul dumneavoastra de piele, cremele, serurile si lotiunile pe baza de peroxid de benzoil sau acid salicilic pot cauza arsuri, intepaturi si, in cele din urma, cicatrice. Sfatul specialistului va ajuta sa faceti alegeri corecte in acest sens!
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- Haine pe care sa nu le porti niciodata la sala de sport
- Tulburarea dismorfica corporala sau sindromul urateniei inchipuite
- Lectii despre perseverenta si consecventa in tratamentul infectiei fungice a unghiilor
- Solutii de urgenta pentru herpes, cearcane si cosuri
- Alergiile la produsele cosmetice
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Prevenirea si tratarea tenului acneic la adolescenti
- Afectiunile cutanate
- Acneea rozacee