Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cum ne pregatim pielea pentru bronzat

Actualizat la data de: 24 Mai 2013

Generalitati

Sus
Cum ne pregatim pielea pentru bronzat

Pregatirea temeinica a pielii si organismului pentru sezonul de vara este cruciala pentru evitarea arsurilor solare si a complicatiilor care apar in urma expunerii necontrolate la soare cancer de piele, alergii, deshidratare, riduri, depigmentare, eczeme etc.

Programul de ingrijire a pielii la plaja include reguli importante pentru inainte, in timpul, cat si dupa perioada expunerii la soare.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Pregatirea pielii pentru expunerea la soare
  3. Trucuri pentru o expunere sigura a pielii la soare
  4. Trucuri pentru ingrijirea pielii dupa plaja
  5. Citeste pe aceeasi tema

Pregatirea pielii pentru expunerea la soare

Sus

Scrubul sau exfolierea

Exfolierea sau indepartarea celulelor moarte si a impuritatilor de pe piele este esentiala cu cateva saptamani inainte de expunerea la soare. Curatarea cu produse cosmetice de exfoliere sau scruburi ajuta pielea sa devina mai receptiva la razele soarelui si bronzul sa fie mai uniform. Insa aceste proceduri - peeling, scrub, exfoliere - nu se fac niciodata inainte cu o zi sau doua de a merge la plaja, intrucat exista riscul iritatiilor si infectiilor.

Epilarea

Este recomandat ca epilarea sa nu se faca niciodata in ziua expunerii la soare. In momentul epilarii cu ceara, pielea este puternic agresata, devine mai sensibila si este predispusa la tot soiul de infectii sau iritatii cauzate de lotiuni si creme, de nisip si chiar de soare.

Epilarea se face cu cel putin 2-3 zile inainte de expunerea la soare, mai ales daca indepartarea parului se face cu ceara sau prin metode care smulg firele de par si lasa porii vulnerabili la iritatii si infectii. Imediat dupa epilare, este indicat sa se aplice solutii speciale pe baza de plante - musetel, aloe, eucalipt - pentru calmarea pielii si prevenirea infectiilor.

Hidratarea pielii

Programul intens de hidratare a pielii trebuie sa inceapa cu cel putin o saptamana inainte de expunerea la soare. Hidratarea pielii se face din doua surse importante consumul zilnic de apa si produsele de ingrijire a pielii.

Se beau cel putin 2 litri de apa in fiecare zi si se foloseste crema de ingrijire a pielii puternic hidratanta si cu efect antiaging, intrucat razele soarelui imbatranesc prematur pielea. Lotiunea se aplica de doua ori pe zi, dimineata si seara.

Stimularea productiei de melanina

Melanina este pigmentul care ofera culoare pielii si are un puternic efect de protectie impotriva efectelor nocive ale razelor ultraviolete. Cu cat pielea contine mai multa melanina, cu atat scade riscul arsurilor solare si al iritatiilor in urma expunerii pielii la bronzat.

Stimularea productiei de melanina si consolidarea unei bariere de protectie impotriva razelor UV se poate face prin administrarea unor suplimente cu substante nutritive precum betacaroten, vitamina A, C si E. Acestia impiedica imbatranirea prematura, datorita antioxidantilor si protejeaza pielea de radicalii liberi care agreseaza pielea in timpul expunerii solare.

Trucuri pentru o expunere sigura a pielii la soare

Sus

Pregatirea pielii pentru expunerea la soare continua si in momentul sosirii pe plaja. Exista o serie de reguli speciale cu privire la ingrijirea corespunzatoare a pielii in timpul expunerii solare, care trebuie respectate cu strictete.

Printre cele mai importante metode de prevenire a arsurilor solare si a efectelor dezastruoase pe care le poate avea asupra sanatatii pielii se numara

- aplicarea unui strat generos de crema sau lotiune cu factor de protectie solara adecvat, cu 30 de minute inainte de a ajunge pe plaja si la fiecare 2 ore in timpul expunerii la soare

- purtarea unei palarii sau sepci de protectie pe cap, pentru prevenirea insolatiei

- hidratarea intensa pe plaja, prin sporirea consumului de apa sau al alimentelor puternic hidratante (fructe si legume)

- purtarea unor ochelari de soare cu protectie UV, pentru protejarea sanatatii ochilor

- evitarea expunerii la soare in zilele caniculare, cu temperaturi foarte mari, intre orele 10:00-17:00, cand soarele este foarte puternic, iar razele UV sunt extrem de periculoase

- aplicarea insistenta de lotiune cu protectie solara pe alunite si monitorizarea atenta a oricarei modificari legate de culoare, textura sau volum ale acestora; verificarea periodica a starii alunitelor la medicul dermatolog

Trucuri pentru ingrijirea pielii dupa plaja

Sus

Ritualul de ingrijire a pielii la plaja continua si dupa expunerea la soare, cand este important sa luati alte masuri pentru prelungirea efectului de bronz si redarea supletii si stralucirii pielii afectate de razele fierbinti ale soarelui.

Hidratarea pielii

Programul de ingrijire a pielii dupa plaja presupune hidratarea constanta, atat imediat dupa expunerea la soare, cat si pe termen lung, dupa ce sezonul de bronz s-a incheiat. Aplicarea unor creme puternic hidratante si hranitoare combate efectul de uscare a pielii provocat de razele soarelui si contribuie la redarea elasticitatii pielii.

Calmarea arsurilor si regenerarea pielii agresate de soare

Folosirea produselor sau lotiunilor cosmetice pentru dupa plaja este esentiala in procesul de mentinere a sanatatii si stralucirii pielii dupa expunerea solara. Se folosesc doar produse care contin ingrediente 100% naturale, din uleiuri esentiale cu efect hidratant, nutritiv si racoritor. Unele dintre plantele si uleiurile ideale pentru ameliorarea arsurilor solare si regenerarea celulelor afectate ale pielii sunt:

  • uleiul de masline;
  • uleiul de lavanda si eucalipt;
  • aloe vera;
  • ceaiul de musetel;
  • galbenelele;
  • uleiul de arbore de ceai etc.

Aceste ingrediente naturale se regasesc in compozitia mai multor produse de ingrijire a pielii bio sau eco de pe piata.

Insa aceste plante si uleiuri pot fi transformate si in remedii naturiste homemade, sub forma tincturilor, ceaiurilor sau unguentelor si aplicate constant pe pielea agresata in urma arsurilor. Au rolul de a calma disconfortul, de a indeparta roseata si de a reface structura celulara distrusa de razele UV.

Evitarea epilatului si exfolierii pielii

Tratamentul de peeling, scrub sau exfoliere, precum si cel de epilat, se amana pe o perioada de la cateva zile pana la 1-2 saptamani dupa ultima expunere la soare, in functie de gravitatea arsurilor si de cat de agresata a fost pielea la plaja.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate