Cele mai mari pericole ale verii pentru sanatatea pielii
Generalitati
SusSanatatea pielii este amenintata de cele mai importante pericole in timpul verii, cand cea mai mare suprafata a sa este expusa ultravioletelor, insectelor, temperaturilor crescute, transpiratiei excesive, nisipului abraziv si altor factori externi agresivi.
In aceasta perioada, grija pe care o purtati propriei pieli, la modul propriu, va tine departe de neplaceri, disconfort si imbolnaviri.
Evitati principalele pericole de vara pentru sanatatea tesutului cutanat, cunoscandu-le pe deplin si luand masuri de prevedere eficiente.
Cuprins articol
Principalele amenintari pentru piele in sezonul cald
SusPielea este principala bariera de aparare a organismului.
In timp ce organele interne se confrunta cu aceleasi procese in fiecare zi, tesutul cutanat trebuie sa infrunte consecintele multor agresori spontani, de la traumele diverse din exterior, pana la caldura, frig, contactul cu razele ultraviolete, germeni sau cu vantul deshidratant.
Pe timp de vara, toate aceste amenintari prind proportii.
Intepaturile de tantar
SusAparent inofensive, intepaturile de tantar nu produc doar mancarimi, usturimi si umflaturi inestetice la nivelul pielii, fiind o potentiala sursa de infectare cu agenti patogeni periculosi.
Din cele peste 3000 de specii de tantari existente la nivel global, cateva sunt vectorii unui numar mare de boli infectioase, printre care se numara malaria, febra galbena sau febra Dengue.
Tot intepaturile acestor insecte pot provoca reactii alergice locale sau generale, ce se pot solda cu anafilaxia, o reactie sistemica severa periculoasa.
Prin urmare, este esential sa va protejati de pericolul intepaturilor de tantar prin utilizarea de substante repelente disponibile in farmacii, evitarea zonelor din proximitatea apelor, purtarea de pantaloni si bluze cu maneca lunga cand expunerea este mare si folosirea de insecticide pe corturi, haine si alte accesorii pentru camping.
Eruptia cutanata cauzata de caldura
SusNumita si sudamina sau milaria, aceasta eruptie frecventa in timpul verii, mai ales in randul copiilor mici, se manifesta prin aparitia de umflaturi mici, rosii, insotite de mancarimi si senzatie de disconfort.
Eruptia cutanata cauzata de caldura apare in urma blocarii glandelor sudoripare, in portiunile corporale acoperite de haine.
Desi eruptia trece de la tine, puteti ameliora simptomele prin aplicarea de comprese reci pe zonele afectate.
Crema cu hidrocortizon poate ajuta copiii cu aceasta eruptie sa scape de disconfort.
Arsurile solare
SusExpunerea neprotejata sau exagerata la razele ultraviolete rezulta in aparitia arsurilor solare.
Pielea se inroseste vizibil, devine dureroasa la atingere si apar senzatiile de usturime si mancarimi. Analgezicele, compresele reci, unguentele cu aloe vera sau lotiunile hidratante pot ameliora simptomele.
Arsurile solare de gradul doi, ce pot fi recunoscute in functie de inflamatia pielii si aparitia veziculelor, se vindeca mult mai greu si necesita efectuarea unui consult de specialitate.
Pentru a preveni arsurile solare, este esentiala utilizarea lotiunii solare cu factor de protectie SPF de minimum 50 inainte de expunere si evitarea contactului cu razele de soare in intervalul 10 - 16, in zilele caniculare.
Dermatita de contact
SusVara inseamna mai mult timp petrecut in natura sau efectuarea de drumetii montane relaxante.
Aceste activitati placute cresc predispozitia aparitiei dermatitei de contact, o eruptie cutanata care se manifesta prin mancarimi si roseata, chiar basici, urticarie si inflamatii, in cazuri mai rare.
Afectiunea poate sa fie provocata de contactul direct al pielii cu plante otravitoare sau iritante (iedera, stejar otravitor, urzica, lavanda, narcise etc.).
Evitati deplasarea prin ierburi inalte si informati-va asupra posibilelor reactii provocate de diversele tipuri de vegetatie cu care intrati in contact.
Infectiile cutanate
SusUmiditatea crescuta si temperaturile caniculare creeaza un mediu prolific de inmultire pentru germeni, in special pentru bacterii si fungi.
Tinea versicolor este o infectie fungica raspandita in sezonul cald, manifestata prin portiuni descuamate de piele pe piept, gat si spate.
Frecventarea piscinelor si strandurilor inseamna o predispozitire crescuta de a contacta numeroase boli infectioase, precum dermatofitia piciorului, pitiriazisul, micoza piciorului, furuncul sau moluscum contagioscum.
Cel mai mare risc de contactare a infectiilor cutanate il prezinta copiii, varstnicii, gravidele si persoanele cu imunitate deficitara.
Masurile de protectie implica evitarea deplasarilor fara incaltaminte, respectarea regulilor minime de igiena si utilizarea obiectelor intime individual.
Leziunile talpilor
Slapii si sandalele decupate lasa piciorul sa respire pe timp de vara, insa il priveaza de protectie impotriva taieturilor, zgarieturilor, intepaturilor si altor agresiuni posibile.
Numarul cazurilor de leziuni ale talpilor creste semnificativ pe timp de vara, tocmai din pricina pieselor de incaltaminte nepotrivite in anumite circumstante periculoase.
Atunci cand va deplasati in iarba, pe terenuri accidentate sau in padure, purtati incaltaminte adecvata, care sa protejeze zona degetelor, talpii, calcaiului si gleznei.
Aplicati lotiune de protectie solara inclusiv pe partea frontala a labei piciorului, unde pot sa apara arsuri solare cand purtati incaltaminte sumara.
Muscaturile de capusa
Capusele au devenit un pericol cunoscut la scara larga si in tara noastra, de cand cazurile bolii Lyme, afectiunea pe care aceste infecte o pot produce, au fost promovate in mass media.
Majoritatea muscaturilor de capuse nu sunt periculoase, desi pot provoca reactii alergice cutanate.
Totodata, ele pot transmite bacterie Borrelia Burgdorferi, cauzatoare a bolii infectioase Lyme.
Pentru a preveni muscaturile de capusa, folositi un produs repelent corespunzator si acoperiti-va mainile, picioarele si capul atunci cand va deplasati in zone cu iarba deasa.
Intepaturile de albina
SusCele mai multe reactii la intepaturile de albina sunt umflaturile minore, mancarimile si durerea usoara. Persoanele alergice pot prezenta simptome mai severe, precum urticaria, umflarea gurii si a gatului sau dificultatile de respiratie.
Daca suferiti de alergie, intindeti-va pe spate, indepartati acul si administrati o injectie cu epinefrina, apoi solicitati asistenta medicala de urgenta.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- Pudra de talc te poate imbolnavi? Riscurile ei asupra sanatatii!
- Efectele nocive ale soarelui
- 10 mituri despre mentinerea sanatatii pe timpul verii
- Modalitati de a va mentine sanatatea si la o varsta inaintata
- Este aerul conditionat daunator sanatatii? Argumente pro si contra
- Psoriazisul pe timpul verii: recomandari pentru o vacanta cat mai placuta
- Mituri despre sanatate pe timp de vara
- Insolatia: semne si simptome
- Cum sa va protejati pielea si parul in sezonul rece