Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Barba, un pericol pentru sanatate? Vezi ce spun oamenii de stiinta

Actualizat la data de: 19 Februarie 2016
Barba, un pericol pentru sanatate? Vezi ce spun oamenii de stiinta

Este un simbol al masculinitatii si tot mai populara in randul barbatilor tineri, insa ea poate ascunde si bacterii daunatoare.

Este barba curata si nu prezinta niciun risc pentru sanatate sau este ca un magnet pentru microbi?

Barba, mai lunga sau mai scurta, cert este ca ea este purtata cu mandrie de foarte multi reprezentanti ai sexului tare, la nivel mondial.

Potrivit unui studiu efectuat anul trecut in Statele Unite ale Americii, barbile de care barbatii sunt atat de mandri ar putea fi mai murdare decat o toaleta, din cauza bacteriilor pe care le colecteaza.

Microbiologul american John Golobic a coordonat un studiu in cadrul caruia a analizat mai multe barbi.

Concluzia lui a fost ca in multe dintre acestea numarul de bacterii prezente era unul destul de mare. Dar in acel studiu nu s-a specificat nimic despre bacteriile care se gasesc pe fata unui barbat.

Acest fapt a dus la aparitia unei noi intrebari: se gasesc in barba mai multe bacterii decat pe fata barbierita?

Potrivit unei cercetari care a fost publicata in 2014 in publicatia “Journal of Hospital Infection”, barba nu reprezinta un pericol pentru sanatate.

Mai multe bacterii in cazul barbatilor care se barbieresc

In cadrul acestui studiu, cercetatorii au comparat colonizarea bacteriana de pe fetele unui numar de 408 barbati care lucrau in domeniul sanatatii. Unii dintre acestia aveau barba, in timp ce altii nu purtau barba.

Acestor barbati li s-au colectat mostre de pe fata, pentru ca cercetatorii sa vada care dintre cazuri prezinta un numar mai mare de bacterii si in care dintre situatii este un mediu mai prielnic pentru dezvoltarea acestora.

Echipa de cercetatori a gasit o mica diferenta intre cele doua grupuri de barbati, dar rezultatele au aratat ca unele specii de bacterii au fost mai susceptibile de a fi gasite la reprezentantii sexului masculin care nu purtau barba.

Cercetatorii isi explica aceste rezultate prin faptul ca in urma barbieritului apar mici leziuni la nivelul tenului, locul perfect pentru a gazdui coloniile bacteriene si pentru a incuraja inmultirea acestora.

Rezultatele cercetarii au aratat ca barbatii fara barba au fost de trei ori mai predispusi sa fie purtatorii unei specii de bacterii, in special a Stafilococului auriu, cunoscut pentru faptul ca este rezistent la multe antibiotice.

Stafilococul auriu poate sa cauzeze infectii grave ale pielii, cat si infectii respiratorii. Astfel, se pare ca barba are rolul unui scut de protective contra bacteriilor si nu este atat de riscanta pentru sanatate.

Cercetatorii spun ca au cateva limitari la studiul lor, pentru ca nu au fost in masura sa aprecieze daca densitatea barbii ar putea afecta colonizarea bacteriana.

Anul trecut, Alun Withey, un istoric specializat in medicina, de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie, a inceput un proiect de trei ani pentru a cerceta istoria parului facial, din punct de vedere medical si al igienei.

Perioada care va fi inclusa in cercetare este cuprinsa intre anii 1700 si 1918.

In aceste perioade de timp, barba a fost si a iesit din tiparele modei. De exemplu, intre anii 1700 i 1830 moda la barbati incuraja un ten perfect barbierit. Apoi, in epoca victoriana, a fost la moda barba. Au urmat moda mustatii si a barbii lungi specifica perioadei hippie.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate