Abcesele cutanate: tipuri, cauze si tratament
Generalitati
SusAbcesele cutanate sunt infectii localizate sub forma unor mici umflaturi pe suprafata tesutului cutanat sau in tesuturile moi de sub piele, aparute sub actiunea unor agenti parazitari sau microbieni.
Masa sensibila formata se inroseste si este calda la atingere, ajungand in cele din urma sa colecteze puroi.
Dureroase la atingere, abcesele pielii pot sa apara in orice regiune corporala, fiind mai raspandite la nivelul spatelui, fetei, pieptului si foliculilor de par. Abcesele dificil de tratat cu unguente pot necesita lacerarea sau drenajul.
Cuprins articol
Tipuri de abcese cutanate
SusOrice colectare de puroi formata in urma dezintegrarii tesuturilor, provocata de regula de contactarea unor bacterii, este considerata a fi un abces cutanat. Tipurile principale sunt urmatoarele
- Furunculul. Este un abces al pielii cauzat, de regula, de bacteria Stafilococul auriu, cu unul sau mai multe capete, insotit de febra si frisoane. Infectia se localizeaza la nivelul foliculilor de par si glandelor sebacee asociate acestora. Tegumentele fetei, ale gatului, umerilor, feselor si zonei axilare sunt cel mai predispuse formarii furunculelor.
- Acneea chistica. Se refera la abcesul format pe fondul blocarii si infectarii glandelor sebacee, care afecteaza tesutul mai adanc al pielii, de regula de la nivelul fetei. Acneea chistica apare cel mai frecvent in perioada adolescentei.
- Hidradenitis suppurativa. In acest caz, este vorba despre mai multe abcese care se formeaza in regiunea axilara sau pubiana, ca rezultat al inflamatiilor locale de la nivelul glandelor sudoripare. Aceasta infectie cutanata este dificil de tratat cu antibiotice si necesita, de regula, o interventie chirurgicala de indepartare a glandelor bolnave.
- Chistul pilonidal. Acest abces se instaleaza la nivelul santului fesier si debuteaza cu mici infectii ale foliculilor de par. Sub actiunea iritatiilor si a frictiunii, zonele inflamate cresc in dimensiune si se intaresc (sub forma unor noduli), devin dureroase si fac dificila pozitia in sezut.
Cauze
SusAbcesele cutanate sunt cauzate de obstructia glandelor sebacee sau sudoripare, inflamarea foliculilor pilosi sau de diverse vatamari de la nivelul pielii, care se infecteaza si se transforma intr-un abces. Odata ce germenii ajung sub tegument sau in interiorul glandelor sebacee si sudoripare, declanseaza un raspuns inflamator al corpului, care incearca sa elimine agentii patogeni.
Centrul abceselor de lichefiaza si contine celule moarte, bacterii si alte reziduuri. Zona incepe apoi sa creasca, creand tensiune sub tesut si inflamatii in proximitate. Persoanele cu o imunitate scazuta sufera mai frecvent de abcese cutanate, iar pacientele cu unul sau mai multe diagnostice dintre cele de mai jos sunt susceptibile la complicatii
- diabet;
- cancer;
- insuficienta renala;
- SIDA;
- hipogamaglobulinemie;
- siclemie;
- leucemie;
- tulburari vasculare periferice;
- boala Crohn;
- colita ulcerativa;
- traume severe;
- alcoolism;
- arsuri severe.
Totodata, medicamentele care slabesc sistemul imunitar pot fi o cauza ascunsa a aparitiei abceselor cutanate. Printre acestea se numara medicamentele cu cortizon si cele folosite in chimioterapie.
Simptome
SusCel mai frecvent, abcesele cutanate iau forma unor mase comprimabile dureroase, roz sau rosii, sensibile la atingere si insotite de caldura locala. Pe masura ce progreseaza, devin ascutite, iar materia purulenta din interior incepe sa fie vizibila. In cele din urma, se pot deschide spontan (sparge).
Fara ingrijire medicala, abcesele cutanate se pot agrava, infectia raspandindu-se in tesuturile subcutanate si, posibil, chiar in fluxul sanguin. In acest punct, pot sa se instaleze febra si starea de rau. In functie de tipul abcesului, pot debuta si alte simptome
- greata;
- varsaturi;
- edem;
- leziuni cutanate diverse;
- drenaj al fluidului din abces.
In unele cazuri extreme, abcesele pot provoca o serie de complicatii, ce pot include
- raspandirea infectiei catre maduva osoasa sau creier;
- septicemia;
- endocardita;
- gangrena;
- osteomielita (infectia osoasa acuta).
Bacteria MRSA, o tulpina bacteriana rezistenta la antibiotice, poate fi o alta complicatie a abceselor cutanate, foarte dificil de tratat.
Diagnostic
SusIn cazul abceselor cutanate usoare, vindecarea poate sa survina de la sine. Consultati medicul in urmatoarele conditii
- Abcesul are un diametru mai mare de 1 cm;
- Abcesul devine tot mai mare si mai dureros;
- Abcesul este localizat in regiunea rectala sau pubiana;
- Febra este mai mare de 38 de grade C;
- Abcesul prezinta o dunga rosie in proximitate.
Medicul stabileste diagnosticul prin observarea semnelor si simptomelor specifice. Nu sunt necesare teste de sange sau alte analize de laborator specializate, insa atunci cand infectia se raspandeste in tesuturile adanci ale pielii, poate fi necesara prelevarea de culturi ale materiei purulente, pentru identificarea bacteriei responsabile cu infectia. In acest mod, se poate stabili si tratamentul corespunzator.
In cazul in care abcesele cutanate sunt recurente, iar medicul suspecteaza ca ar putea exista o afectiune nediagnosticata care sa le produca, poate solicita si o proba de sange si urina.
Tratament
SusTratamentele administrate acasa sunt de obicei suficiente pentru vindecarea abceselor cutanate, prin aplicarea de comprese calde care sa reduca umflatura si sa faciliteze scurgerea materiei formate. In cazurile mai complicate, interventia medicului va fi necesara.
Specialistul va aplica o anestezie locala si o solutie antiseptica pe toata suprafata abcesului, apoi il va sparge cu un instrument special si va elimina mecanic puroiul, reziduurile si fluidul. Majoritatea pacientilor scapa de simptome imediat ce abcesul a fost drenat corespunzator.
O alta componenta a tratamentului pentru abcesele cutanate este administrarea antibioticelor in cazul infectiilor bacteriene, mai ales la nivelul pielii din jurul abcesului, insa ele sunt rareori o solutie terapeutica, in lipsa drenajului chirurgical.
Printre tratamentele naturiste folosite in grabirea vindecarii abceselor usoare si moderate se numara solutia de apa si curcuma, bauta de trei ori pe zi, uleiul de arbore de ceai sau uleiul de ricin.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.