8 obiceiuri prin care va puneti in pericol sanatatea pielii
Generalitati
SusSanatatea pielii poate fi pusa in pericol de numeroase obiceiuri nocive pentru tesutul cutanat, unele dintre ele aparent fara vreo legatura directa cu tineretea si supletea pielii.
De la mimica fetei si pana la alegerile alimentare pe care le faceti in mod regulat, toate influenteaza la un anumit nivel sanatatea si frumusetea tesutului cutanat.
Cuprins articol
Obiceiuri nocive pentru piele
SusOricat de multe produse cosmetice sofisticate ati folosi pentru intretinerea pielii, efectele lor se vor lasa asteptate daca nu renuntati la o serie de obiceiuri cotidiene nocive. Acestea din urma influenteaza direct sau indirect nivelul de hidratare, supletea si tineretea tesutului cutanat. Evitati pe cat posibil obisnuintele de mai jos, daca doriti sa va pastrati pielea frumoasa si sanatoasa pana la varste inaintate.
1. Consumati prea multe dulciuri
Un consum exagerat de dulciuri nu doar ca va predispune ingrasarii, obezitatii, diabetului sau bolilor de inima. O alta consecinta a acestui abuz alimentar este imbatranirea prematura a pielii. Zaharul in exces acelereaza procesul numit glicolizare, in care zaharul ataca elastina si colagenul, doua substante de care pielea are nevoie pentru a-si mentine elasticitatea. Prin urmare, un deficit in colagen si elastina determina aparitia ridurilor si a pielii lasate.
Inlocuiti produsele care au in compozitie zahar rafinat (alimentele procesate, in special) cu fructe, legume si surse de grasimi esentiale omega-3. Acesta este planul alimentar cu adevarat benefic in combaterea imbatranirii pielii.
2. Dormiti insuficient
In timpul odihnei, celulele pielii se regenereaza, ceea ca inseamna ca somnul insuficient nu ofera tesutului cutanat ragazul necesar pentru a se repara. Un studiu de specialitate a descoperit ca persoanele care dorm foarte putin, adorm extrem de greu si sunt agitate in timpul somnului prezinta mai multe riduri si depigmentari ale pielii, comparativ cu persoanele care se odihnesc corespunzator si se bucura de un somn de calitate.
Mai mult decat atat, atunci cand nu dormiti cel putin 7-8 pe noapte, riscati sa va treziti cu cearcane sau pungi sub ochi, doua probleme estetice foarte comune. Pozitia de somn este si ea foarte importanta daca dormiti pe o parte, presiunea exercitata pe suprafata fetei conduce la aparitia de cute, linii fine si, in final, riduri. Incercati sa va odihniti pe spate, cu capul sprijinit pe o perna de mici dimensiuni si usor mai ridicat decat restul corpului (astfel incat sa evitati totodata si edemul facial).
3. Va incruntati frecvent
Mimica faciala este foarte importanta pentru aspectul pielii, de vreme ce grimasele de suparare favorizeaza aparitia liniilor fine si a ridurilor pe frunte, in jurul ochilor si al buzelor. Cand va incruntati frecvent, muschii faciali se incordeaza, formandu-se cute pe suprafata pielii.
Daca va surprindeti deseori in aceasta ipostaza, apelati la un exercitiu util care poate sa contracareze consecintele grimasei de furie incercati sa va miscati urechile spre partea din spate a capului, fara sa folositi mainile (doar pielea scalpului). In acest mod, nu doar ca intindeti tenul si relaxati muschii faciali, insa va autoinduceti si o stare de relaxare si pozitivitate, la care cei din jur vor reactiona pe masura.
4. Folositi rar lotiunea de protectie solara
Prima regula in mentinerea sanatatii pielii si prevenirea afectiunilor cutanate este sa folositi in fiecare zi lotiunea de protectie solara. Razele ultraviolete sunt cauza principala a imbatranirii pielii, iar expunerea neprotejata in fata acestora poate conduce si la aparitia inflamatiilor si chiar a cancerului cutanat.
Medicii dermatologi va recomanda sa alegeti o lotiune solara cu spectru larg, care blocheaza ambele tipuri de ultraviolete (UVA si UVB) si care au un factor de protectie de minimum 30. Formulele imbunatatite cu antioxidanti, pe baza de cofeina, vitamina C, resveratrol sau idebenona, ofera protectie suplimentara.
5. Neglijati pielea gatului si a mainilor
Daca va concentrati exclusiv asupra tenului in ritualul de ingrijire, gresiti. Medicii dermatologi spun ca multi pacienti isi neglijeaza pielea mainilor si a gatului, desi acestea sunt zonele in care apar prima oara semnele de imbatranire, precum petele, deshidratarea si pierderea fermitatii pielii.
Prin urmare, oferiti aceeasi atentie mainilor si gatului cand va hidratati pielea, aplicand zilnic un strat generos de crema hidratanta si lotiune cu protectie SPF.
6. Tratati doar regiunile in care apar cosuri
Atunci cand erupe un cos, obisnuiti sa il tratati local cu un ser special, care usuca pielea din jur si o irita. Daca va regasiti in aceasta situatie, este momentul sa va schimbati metoda de ingrijire a tenului. Curatati-va fata cu un produs purificator anti-acneic cel putin o data pe zi, astfel incat sa evitati reaparitia cosurilor.
7. Nu va curatati tenul corespunzator
Utilizarea unei lotiuni de curatare nu este necesara exclusiv in zilele in care purtati machiaj. Toxinele din aer se acumuleaza la nivelul tenului si invadeaza porii, cauzand o serie intreaga de probleme cutanate puncte negre, acnee, iritatii, exces de sebum etc.
In fiecare seara, inainte de culcare, curatati-va tenul cu un demachiant potrivit tipului dumneavoastra de ten sau pastrati cateva servetele demachiante pe noptiera de langa pat, astfel incat sa le aveti mereu la indemna si sa le utilizati zi de zi.
8. Schimbati produsele de ingrijire prea des
Chiar daca rezultatele oferite de o anumita crema hidratanta nu va multumesc dupa o scurta perioada de utilizare, nu va grabiti sa o schimbati cu alta. Acest obicei va induce falsa impresie ca niciun produs de ingrijire nu functioneaza pentru dumneavoastra.
Medicii dermatologi recomanda pacientilor sa astepte cel putin 6 saptamani pentru a observa efectele unui anumit produs, inainte sa il inlocuiasca. Ciclul de regenerare a pielii (procesul prin care celulele noi ajung in stratul superior al pielii) dureaza aproximativ 30 de zile. Prin urmare, modificarile in textura, tonul si elasticitatea pielii aduse de un anumit produs de ingrijire nu pot fi observate decat dupa o luna de utilizare.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- Despre sanatatea pielii si dermatomicoze
- Sanatatea pielii pe timpul iernii
- Detoxifierea pentru infrumusetarea pielii
- 9 condimente si plante cu reale beneficii asupra pielii
- Obiceiuri de ingrijire prin care va puteti pune in pericol pielea
- Trucuri de ingrijire pentru piele si par in sezonul rece
- Fructe benefice pentru o piele perfecta
- Tratamente cosmetice: Efectul imbatranirii la nivelul pielii
- Masuri esentiale de prevenire a imbatranirii pielii