Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

7 sfaturi pentru prevenirea aparitiei vergeturilor

Actualizat la data de: 22 Decembrie 2017

Generalitati

Sus
7 sfaturi pentru prevenirea aparitiei vergeturilor

Vergeturile, denumite si striae distensae sau striae gravidarum, arata ca niste dungi pronuntate pe pielea ta. Culoarea lor poate varia, de la rosu, purpuriu, la argintiu.

De obicei, zonele afectate de vergeturi sunt abdomenul, pieptul, soldurile, posteriorul, coapsele.

Vergeturile se intalnesc cel mai frecvent in timpul sarcinii, dar acestea pot aparea oricand si la oricine. Unele persoane sunt mai predispuse sa dezvolte vergeturi decat altele. Daca mama, tatal, bunicii sau alte rude au vergeturi, sansa de a avea si tu este mai mare.

Chiar daca riscul de aparitie al vergeturilor este ridicat, iti oferim cateva sfaturi, atat pentru reducerea acestuia, cat si pentru diminuarea vergeturilor deja existente.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Sfaturi utile pentru tratarea vergeturilor
  3. Factori de risc
  4. Vergeturile si sarcina
  5. Tratamentul
  6. Concluzie
  7. Citeste pe aceeasi tema

Sfaturi utile pentru tratarea vergeturilor

Sus

1. Controlul greutatii

Cel mai important lucru pe care il poti face pentru prevenirea aparitiei vergeturilor este sa iti mentii greutatea in limitele normale. Vergeturile pot aparea ca urmare a intinderii dermei datorata cresterii rapide in greutate.

De asemenea, poti observa aparitia vergeturilor si in urma scaderii bruste in greutate. Unele persoane dezvolta vergeturi in perioada de crestere, cum ar fi in timpul pubertatii.

O dieta sanatoasa si exercitiile fizice te vor ajuta sa iti mentii o greutate normala. Daca observi o crestere sau o scadere rapida in greutate, cel mai bine ar fi sa iti consulti medicul.

2. Hidrateaza-te

Pentru a-ti mentine pielea hidratata si catifelata este important sa bei suficienta apa zilnic. Cantitatea de apa recomandata zilnic de catre specialisti este de 3 litri pentru barbati si 2 litri pentru femei.

Daca bei cafea sau alte bauturi pe baza de cofeina, riscul de aparitie al vergeturilor poate creste. Trebuie sa ai grija si sa bei apa, ceaiuri din plante sau alte bauturi fara cofeina pentru a contracara efectul acestora.

3. O dieta bogata in nutrienti

Vergeturile pot aparea si ca urmare a lipsei anumitor nutrienti din dieta zilnica. Asigura-te ca nu iti lipsesc alimentele bogate in:

- Vitamina C,
- Vitamina D,
- Vitamina E,
- Zinc,
- Proteine.

Cel mai simplu mod de a avea toate acestea este sa alegi cat mai multe alimente neprocesate termic si de culori diferite. De exemplu, un mic-dejun alcatuit din oua, paine integrala si fructe de padure va da culoare farfuriei tale si iti va asigura toti nutrientii necesari.

4. Vitamina C

Colagenul confera rezistenta si elasticitate pielii. Ajuta la reducerea aparitiei ridurilor si la prevenirea vergeturilor. Aceasta reprezinta un nutrient important in dezvoltarea colagenului.

Vitamina C se gaseste in multe fructe si legume. Citricele, precum portocalele si lamaile, reprezinta o sursa bogata de vitamina C.

5. Vitamina D

Cercetatorii au descoperit o legatura intre lipsa vitaminei D din organism si aparitia vergeturilor. Este nevoie de mai multe studii in acest domeniu, dar mentinerea nivelului normal al vitaminei D poate reduce riscul de aparitie al vergeturilor.

Cel mai simplu mod de a-ti asigura aportul de vitamina D este expunerea la soare. Vitamina D este de asemenea adaugata in produse precum painea, cerealele, laptele sau iaurtul.

6. Zincul

Zincul reduce inflamatiile si ajuta la vindecarea ranilor. Introducerea in dieta a alimentelor bogate in zinc, precum nucile si pestele, te poate ajuta sa iti mentii pielea sanatoasa.

7. Trateaza vergeturile din momentul aparitiei acestora

Daca nu reusesti sa previi in totalitate aparitia vergeturilor, poti incerca sa diminuezi aspectul acestora pentru a nu mai fi vizibile pe termen lung.

Fa-ti o programare la medicul de familie sau la dermatolog pentru a discuta optiunile cu privire la vergeturile aparute recent. Medicul poate determina cauza aparitiei vergeturilor si iti poate sugera cele mai potrivite optiuni pentru imbunatatirea aspectului acestora.

Factori de risc

Sus

Unele persoane sunt mai predispuse la aparitia vergeturilor. Riscul de aparitie al vergeturilor este ridicat:

- daca esti femeie;

- daca in familia ta exista persoane cu vergeturi;

- daca esti supraponderal/a;

- daca esti insarcinata;

- daca ai castigat sau ai pierdut brusc in greutate;

- daca folosesti corticosteroizi;

- daca ai implant mamar;

- daca ai boli genetice, precum sindrom Cushing sau sindrom Marfan.

Vergeturile si sarcina

Sus

Cel mai frecvent, femeile observa aparitia vergeturilor in timpul sarcinii. Se estimeaza ca intre 50% si 90% dintre gravide vor avea vergeturi pana in momentul nasterii.

Unii experti considera ca hormonii secretati in timpul sarcinii predispun la aparitia vergeturilor.

Este posibil ca hormonii sa aduca mai multa apa in derma, facand-o mai moale, mai relaxata si mai putin rezistenta la rupere atunci cand este intinsa, insa aceasta idee este inca in dezbatere.

Oricum, cele mai multe femei vor observa aparitia vergeturilor in lunile a sasea sau a saptea de sarcina.

Cea mai buna metoda de a evita aparitia vergeturilor la gravide este sa castige in greutate in timp si constant.

Acestea pot discuta cu medicul pentru a gasi cea mai potrivita dieta si un plan de exercitii adecvat pentru a evita cresterea rapida in greutate si pentru a avea in alimentatie toti nutrientii necesari, atat pentru mama, cat si pentru fat.

Tratamentul

Sus

Prevenirea aparitiei vergeturilor poate fi dificila, dar din fericire exista tratamente care imbunatatesc aspectul acestora.

Cremele pe baza de retinol

Reprezinta un tratament local care deriva din vitamina A. Aspectul vergeturilor se poate imbunatati dupa aplicarea cremei cu retinol, in special daca acestea au aparut de scurt timp. Crema ajuta la refacerea colagenului din piele si face ca urmele sa aiba aspectul pielii.

Discuta cu medicul tau despre acest tratament daca esti insarcinata sau alaptezi. Este posibil sa nu fie potrivit pentru tine, datorita efectelor secundare.

Terapia cu laser

Aceasta este o alta optiune pentru reducerea vergeturilor. Laserul poate ajuta la stimularea cresterii colagenului sau elastinei in piele. Exista mai multe tipuri de terapii cu laser, iar medicul te poate ajuta sa o gasesti pe cea mai potrivita pentru tine.

Acidul glicolic

Cremele pe baza de acid glicolic si exfoliantele reprezinta o alternativa de tratament. Multe dintre aceste tratamente sunt destul de costisitoare. Te ajuta sa imbunatatesti aspectul vergeturilor existente, dar nu te ajuta in prevenirea aparitiei noilor vergeturi.

Concluzie

Sus

Vergeturile se estompeaza cu timpul si se observa din ce in ce mai putin. Prevenirea aparitiei acestora poate fi destul de dificila si nu s-a descoperit inca niciun tratament profilactic.

Grija pentru mentinerea greutatii normale, hidratarea si o dieta sanatoasa te pot ajuta sa previi aparitia vergeturilor. In cazul aparitiei acestora, consulta imediat medicul pentru a gasi cea mai buna metoda de tratament.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate