Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

6 sfaturi de la experti despre ingrijirea pielii uscate iarna

Actualizat la data de: 22 Octombrie 2018

Generalitati

Sus
6 sfaturi de la experti despre ingrijirea pielii uscate iarna

Ingrijirea pielii uscate pe timp de iarna nu este o simpla optiune pentru majoritatea persoanelor, ci o necesitate.

Temperaturile foarte scazute, nivelul redus de umiditate in aer, vantul puternic si gerul deshidrateaza intens tesutul cutanat.

Uscarea pielii nu este singura problema cutanata provocata de climatul anotimpului rece.

Descuamarea si craparea tesutului cutanat, precum si instalarea eczemei, pot fi alte consecinte ale conditiilor de mediu specifice iernii.

Din fericire, expertii au formulat o serie de recomandari utile pentru prevenirea neplacerilor provocate de pielea uscata.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Prevenirea si tratarea pielii uscate in sezonul rece
  3. Citeste pe aceeasi tema

Prevenirea si tratarea pielii uscate in sezonul rece

Sus

Intrucat pana si o piele mixta sau grasa poate prezenta simptomele deshidratarii sub efectul unor factori de mediu nocivi, sfaturile de mai jos, formulate de specialisti in dermatologie, se adreseaza tuturor tipurilor de piele.

Tineti cont de ele in ritualul zilnic de ingrijire si va veti bucura de o piele supla, fina si hidratata, indiferent de perioada anului.

1. Nu folositi sapunul pe zonele de piele predispuse uscarii excesive

Pielea bratelor si a picioarelor poate ajunge sa fie afectata serios de uscarea excesiva si de prurit in sezonul rece, nu doar din pricina expunerii sporite a extremitatilor la vant si frig. De vina poate fi si sapunul folosit in timpul dusului, care inlatura sebumul cu rol protector, lasand pielea vulnerabila si uscata.

La nivelul tenului, axilelor, talpilor si regiunii genitale, glandele sebacee sunt mult mai active, de aceea folosirea abundenta a sapunului este recomandata si sigura. Pe de alta parte, pielea bratelor si a picioarelor produce o cantitate mult mai mica de sebum protector, fiind mai afectata de utilizarea excesiva a sapunului.

Spuma scursa de la sapunirea celor regiuni corporale este suficienta pentru a curata si bratele si picioarele, fara a exista pericolul deshidratarii tesutului cutanat. Folositi formule de curatare usoare, fara parfum, care nu cresc gradul de uscare a pielii si nu agravreaza mancarimile.

Imediat dupa fiecare dus, aplicati o lotiune hidratanta sau un ulei hranitor, care ajuta pielea sa isi mentina nivelul optim de umiditate.

2. Tratati corespunzator zonele de piele descuamate

La nivelul fetei, in special la baza narilor, pielea tinde sa se crape si sa se descuameze, formandu-se coji inestetice. Aceasta problema este cauzata fie de iritatiile provocate de suflatul nasului, fie de expunerea tenului la frig si vant.

Aplicarea unei creme hidratante nu face decat sa mascheze temporar cojile, nicidecum sa repare pielea crapata. Intrucat cojile formate sunt similare cu cele formate pe scalp (matreata), utilizati un sampon antimatreata (preferabil pe baza de acid salicilic, zinc sau seleniu) pentru spalarea scalpului, a sprancenelor si a portiunilor de piele descuamata.

Dupa ce aplicati samponul, folositi miscari circulare pentru facilitarea absorbtiei ingredientului activ, respectiv grabirea exfolierii celulelor cutanate moarte. Daca aceasta masura nu functioneaza, consultati medicul dermatolog, care va poate prescrie o crema pe baza de cortizon pentru eliminarea cojilor formate.

3. Hidratati constant pielea mainilor

Spalatul mainilor este principala cale prin care puteti preveni contactarea germenilor care produc raceala si gripa, dar si o cauza a uscarii excesive a pielii mainilor. Activitatile casnice, precum spalatul vaselor, contribuie la deshidratarea pielii palmelor la exterior.

Singura cale de a iesi din acest cerc vicios este sa aplicati, de mai multe ori pe zi, o crema intens hidratanta pentru maini, imediat dupa ce va spalati. Formulele care au in compozitie glicerina, ceramide, acizi grasi esentiali, unt de shea sau acizi sterici, s-au dovedit a fi cele mai eficace in prevenirea si tratarea pielii uscate a mainilor.

4. Tratati la timp bataturile

Atunci cand pielea este supusa unei frictiuni continue, aceasta incepe sa se ingroase, ca o reactie de autoaparare. Straturile pielii care se compacteaza sub presiune dau nastere unor portiuni intarite de tesut, numite calusuri sau bataturi. Acestea sunt prezente in general la nivelul talpilor, atunci cand incaltamintea nu este de marimea sau forma potrivita.

Deoarece talpile sunt tinute toata iarna in bocanci care le pot restrictiona libertatea de miscare, puteti preveni formarea bataturilor prin aplicarea unei creme pe baza de acid glicolic (concentratie 15%-20%), care stimuleaza eliminarea celulelor moarte si uniformizeaza calusurile aflate pe care sa se formeze.

5. Atentie la semnalele transmise de piele

Atunci cand pielea pare ca se strange, cel mai probabil produsele de ingrijire folosite nu mai sunt potrivite pentru necesitatile tesutului cutanat.

Lotiunile de curatare si cremele care actioneaza pozitiv primavara si vara pot avea efect deshidratant pe timp de iarna. De aceea, este de preferat sa schimbati lotiunea purificatoare normala cu una care nu produce spuma (curata, dar nu inlatura sebumul de la suprafata pielii), sa exfoliati pielea mai rar si aplicati prompt o crema hidratanta care ajuta pielea sa isi mentina nivelul optim de hidratare.

Dieta poate fi ea o cauza a disconfortului tesutului cutanat. Alimentele sarate, aportul insuficient de lichide sau unele substante medicamentoase (diureticele, medicamentele pentru hipertensiune) contribuie semnificativ la deshidratarea pielii si aparitia scuamelor, pruritului si a rosetei.

6. Controlati roseata pielii cu ingrediente simple

Portiunile inrosite ale pielii, aparute doar atunci cand vremea este rece si aerul uscat, sunt o forma de eczema sau dermatita. Acest simptom indica faptul ca bariera naturala a pielii este afectata si ca pielea a devenit mult mai vulnerabila in fata alergenilor si agentilor iritanti din mediu.

Bariera naturala a pielii este constituita din ceramide si lipide, acestea fiind ingredientele pe care trebuie sa le cautati in compozitia produselor de ingrijire.

Pentru hidratare, aplicati o crema pe baza de umectanti, care atrag umiditatea din aer in piele. Glicerina, lactatul de sodiu, uleiul de masline etc. sunt ingrediente simple, care ajuta la tratarea portiunilor inrosite ale pielii. Evitati cosmeticele care au parfum in compozitie si tratamentele cu acid salicilic, acid glicolic sau retinol, pana cand pielea revine la normal.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate