Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

10 greseli de folosire a lotiunii solare care va predispun arsurilor pielii

Actualizat la data de: 08 Iulie 2014

Generalitati

Sus
10 greseli de folosire a lotiunii solare care va predispun arsurilor pielii

In plin sezon estival, folosirea lotiunii solare nu mai este optionala.

O buna parte din populatie a inteles necesitatea acestei metode de protectie impotriva actiunii nedorite a razelor UV, insa mai putine sunt persoanele care stiu sa evite cele mai frecvente greseli de utilizare a cremelor cu factor de protectie SPF, oricat de calitative ar fi acestea.

Erorile de mai jos va predispun arsurilor solare si consecintelor asociate cu acestea, precum aparitia prematura a semnelor de imbatranire, hiperpigmentarea pielii si instalarea cancerului cutanat.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Greseli de utilizare a lotiunilor de protectie solara
  3. Citeste pe aceeasi tema

Greseli de utilizare a lotiunilor de protectie solara

Sus

1. Aplicarea lotiunii solare pe plaja

Eficacitatea produselor de protectie solara este asigurata de aplicarea lor cu 30 de minute inainte de expunerea la soare, spun medicii dermatologi. Daca asteptati sa ajungeti pe plaja pentru a pune in practica acest ritual de ingrijire, sa nu va surprinda faptul ca va puteti alege cu arsuri solare extrem de neplacute.

Ingredientele active din lotiunile solare au nevoie de timp pentru a fi complet absorbite in piele. In plus, tesutul cutanat este cel mai vulnerabil in primele minute de contact direct cu radiatiile ultraviolete, suferind agresiunea inca de pe drumul parcurs catre plaja.

2. Aplicarea partiala a lotiunii solare

Intreaga suprafata a pielii trebuie sa beneficieze de protectie anti-UV, nu doar portiunile ramase neacoperite de haine, sustin specialistii. Din acest motiv, este important sa aplicati lotiunea cu factor de protectie cat mai ridicat in propria intimitate, inainte sa va imbracati cu costumul de baie sau cu tinuta lejera de vara.

Mai mult decat atat, cand intindeti lotiunea pe piele dupa ce va imbracati, veti avea tendinta sa lasati mai multe zone neacoperite, de teama sa nu va patati hainele. Insistati si in regiunile ascunse, precum partea din spate a genunchilor sau zona lombara, pentru a reduce la minimum riscul arsurilor cutanate.

3. Neglijarea buzelor

Pielea sensibila a buzelor este extrem de vulnerabila in fata arsurilor solare, insa cu toate acestea, multe persoane evita sa aplice lotiunea solara si la acest nivel. Un studiu recent, efectuat de cercetatorii in dermatologie de la Universitatea din New York, a descoperit ca 63% din utilizatorii lotiunilor solare uita sa isi protejeze buzele, desi aceasta regiune corporala este amenintata de instalarea cancerului de piele.

Aplicati un strat de lotiune protectoare sau balsam cu factor de protectie SPF 30 (minimum), inainte sa folositi luciul de buze (umiditatea faciliteaza patrunderea razelor ultraviolete in piele).

4. Miscarile gresite in aplicarea lotiunii solare

Atunci cand frecati riguros lotiunea solara pe suprafata pielii pentru a grabi absorbtia acesteia, nu faceti altceva decat sa ii reduceti eficacitatea cu pana la 25%, spun biofizicienii. Masati de maximum sase ori fiecare portiune de piele, pentru a beneficia de rezultatele promise pe eticheta produsului.

O cale eficienta de evitare a reducerii randamentului lotiunii solare printr-o frictiune exagerata este sa utilizati o formula spray, care se absoarbe in tesutul cutanat fara nicio alta interventie.

5. Portiunile de piele uitate in timpul aplicarii

Degeaba aplicati doua straturi generoase de lotiune solara pe nas, daca neglijati alte portiuni de piele foarte sensibile, insa la fel de important de protejat. Regiunile ignorate cel mai des sunt degetele de la picioare si talpile, zona axilei, ceafa (imediat sub linia parului), urechile (mai ales varful si partea dorsala a lor), pleoapele si partea interioara a articulatiei coatelor. Pentru a evita cu succes arsurile solare, asigurati-va ca formula cu factor de protectie SPF ajunge si in regiunile anatomice mai putin evidente.

6. Alegerea gresita a tipului de lotiune solara

Pentru fiecare necesitate a utilizatorilor, exista si cate un tip de lotiune solara. De pilda, daca urmeaza sa inotati sau sa faceti sport in aer liber (asadar sa transpirati abundent), utilizarea unei formule cu o rezistenta scazuta la apa va fi complet inutila. Nu doar ca lotiunea va fi eliminata imediat prin sudoare sau contactul cu apa, insa se va scurge si in zone sensibile (asa cum sunt ochii), provocand disconfort (intepaturi, mancarimi, roseata etc.).

Pentru a preintampina aceste probleme, este important sa aplicati o lotiune solara cu rezistenta foarte ridicata la umiditate, recomandata de medicul dermatolog sau de un farmacist.

7. Utilizarea lotiunii solare de corp, pe ten

Faptul ca exista lotiuni solare care se adreseaza pielii de pe corp si formule destinate special tenului nu este o strategie de marketing sau o distinctie inutila. Pielea de pe fata este mult mai sensibila si mai susceptibila la iritatii, de aceea are nevoie de ingrediente blande, care sa nu produca inflamatii sau acnee.

Nu aplicati lotiunea solara pentru corp pe suprafata tenului, mai ales daca este sensibil sau cu tendinta spre uscare. Aceeasi interdictie se aplica si pentru spray-urile cu factor SPF care au in compozitie alcool, ingredient cu efect iritant asupra tenului.

8. Folosirea unei lotiuni solare cu eficacitate scazuta

In urma cu cativa ani, se punea in mod special accentul pe formulele de protectie solara impotriva razelor UVB, care sunt responsabile cu producerea arsurilor solare. Recent, specialistii au descoperit ca un scut protector impotriva razelor UVA este la fel de important pentru sanatatea tesutului cutanat, deoarece acestea patrund mai adanc in piele, sunt constante de-a lungul anului si induc imbatranirea prematura.

Asigurati-va ca utilizati o lotiune solara cu spectru larg de protectie, aceasta caracteristica fiind inscrisa pe ambalaj si referindu-se la blocarea razelor UVB si UVA deopotriva.

9. Saritul peste reaplicari

Lotiunea solara nu este o potiune magica, menita sa protejeze lungi perioade de timp, odata ce este aplicata intr-o zi. Medicii spun ca reaplicarea acesteia la fiecare 80 de minute, chiar daca este rezistenta la apa, este singura strategie prin care va puteti proteja cel mai bine de arsurile solare.

10. Folosirea lotiunilor solare vechi

Chiar si cand sunt inca in termenul de garantie, lotiunile solare vechi nu va garanteaza bai de soare lipsite de consecinte neplacute. In timp ce puteti utiliza o formula cumparata anul trecut in siguranta, cele care au peste doi ani de la deschiderea recipientului si-au pierdut, fara doar si poate, din eficacitate.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate