Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Transplantul de par (graftingul) si reducerea scalpului

Actualizat la data de: 20 Aprilie 2022
Consultant medical:

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Clinica: Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti

Informatii medicale

Sus
Transplantul de par (graftingul) si reducerea scalpului Vezi galerie foto

Pierderea parului (alopecia) este o problema frustranta pentru foarte multe persoane. Produsele Hairgrow sau Propecia, ce contin minoxidil ca substanta activa, pot ajuta persoanele cu alopecie ereditara, dar acestea sunt remedii temporare. Pentru unii pacienti, transplantul de par reprezinta optiunea terapeutica preferata prin efectul permanent.

Pacientii care sufera de afectiuni inflamatorii precum lichenul plan, lupus sau sclerodermie pot deveni candidati pentru transplantul de par.

Cuprins articol

  1. Informatii medicale
  2. Alopecia
  3. Procedura
  4. Efecte adverse
  5. Recuperare
  6. Rezultate
  7. Citeste pe aceeasi tema

Alopecia

Sus

Alopecia se poate datora unui pattern de pierdere a parului de care sufera unii barbati, cunoscut si sub numele de alopecie androgenica, inflamatiilor de la nivelul scalpului sau leziunilor de la acest nivel. De asemenea, in urma unor evenimente precum interventiile chirurgicale la nivelul extremitatii cefalice, arsurilor sau accidentelor, pot aparea cicatrici ce impiedica regenerarea firelor de par. Vestea buna este ca toate aceste probleme pot fi tratate folosind transplantul de par.

Nu pot beneficia de ele femeile cu alopecie difuza a scalpului. De asemenea, pacientii fara “regiuni donatoare” nu sunt buni candidati pentru grafting - ca si cei cu cicatrici cheloide sau cicatrici fibroase, dure, secundare arsurilor sau traumatismelor scalpului.

O alta informatie important de retinut de catre pacienti este ca transplantul de par nu are capacitatea de a trata un pattern de pierdere a parului intalnit la barbati. Zonele transplantate vor acoperi zonele de alopecie, insa nu pot proteja de eventualele caderi ale parului viitoare.

Lucruri de luat in calcul inainte de a suferi un transplant de par

  • este important ca pacientul sa aiba asteptari realiste; in cazul in care acesta nu detine foarte mult par, rezultatul nu va fi cel mai bun
  • de obicei, firul de par deschis la culoare si gros ofera rezultate mai bune decat cel gros si inchis la culoare
  • dupa transplantul de par, poate dura pana la 9 luni pana ce acesta capata radacina si incepe sa umple spatiile restante
  • este important de inteles faptul ca este o procedura estetica, cu costuri ridicate
  • fumatorii prezinta risc crescut de complicatii post-operatorii
  • poate fi necesar sa se continue si tratamentul medicamentos dupa operatia de transplant de par

Procedura

Sus

Procedura: se realizeaza sub anestezie locala; fiecare sesiune pote dura intre 2 si 8 ore, in functie de numarul de foliculi pilosi care sunt transplantate; graftingul presupune prelevarea unor fragmente cu par de la nivelul regiunilor donatoare situate in regiunea occipitala, urmata de transplantarea de segmente fine din acestea la nivelul zonelor fara par. Chirurgia de reducere a scalpului poate fi efectuata in paralel cu transplantul de par. Aceasta presupune indepartarea chirurgicala a unor regiuni ale scalpului cu alopecie, apoi intinderea zonelor restante si sutura chirurgicala. Sunt necesare mai multe sedinte pentru obtinerea efectului dorit. Operatia de reducere este potrivita pentru a trata zone de alopecia de la nivel occipital si parietal .

Efecte adverse

Sus

Efecte adverse frecvente: majoritatea efectelor adverse secundare transplantului de par dispar in una pana la trei saptamani. Cele mai frecvente reactii adverse sunt tumefiere, inrosirea tegumentelor periorbitale, senzatie de amorteala si cruste la nivelul zonelor de prelevare si transplant. Reducerea scalpului este o procedura mai dureroasa decat transplantul de par. De asemenea poate aparea cefalee.
Complicatii: in unele cazuri, poate aparea infectie si cicatrici vicioase. Alte complicatii posibile includ: un aspect nenatural, rejectia grefei si pierderea parului transplantat. Poate aparea pierderea unor regiuni ale scalpului sau sangerare in cazul procedurii de reducere a scalpului.

Recuperare

Sus

Recuperare: la fiecare sedinta, ariile transplantate sunt acoperite cu o pelicula protectoare, iar zonele donatoare sunt suturate. Materialul de sutura este indepartat dupa 10 zile. Procesul de vindecare pentru fiecare transplant dureaza de la doua la patru luni. Initial parul cade, ingrijorand pacientii, dar va creste la loc ulterior. In cazul procedurii de reducere a scalpului, pacientii pot avea senzatia de scalp in tensiune timp de cateva luni.

Rezultate

Sus

Rezultate: pentru foarte multe persoane, transplantul de par si reducerea scalpului sunt solutii permanente. Pe langa rezultatul estetic multumitor, aceasta operatie reda increderea de sine pacientilor ce, din diferite motive, sufera de alopecie. 


Medici specialisti Chirurgie plastica

  • Dr. Ina Ruxandra Petrescu -
  • Dr. Zamfirescu Dragos - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
  • Dr. Octavian Badea - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
  • Dr. Florina Gusa - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
  • Dr. Catalin Stangu - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate