Pediculoza: tipuri, tratament, preventie
Generalitati
SusPaduchii sunt paraziti care se ataseaza de parul uman si se hranesc cu sange uman. Cele mai raspandite tipuri de paduchi sunt paduchii capului. O infestare cu paduchi este cunoscuta din punct de vedere medical sub denumirea de pediculoza (Pediculosis capitis).
Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) estimeaza ca in Statele Unite se produc anual peste 12 milioane de infestari cu paduchi.
O femela adulta poate depune pana la sase oua pe zi, iar aceste oua sunt fixate chiar pe lungimea firului de par.
In cazul in care ouale sunt pozitionate la mai putin de 6 mm distanta fata de pielea scalpului, este cel mai probabil ca acestea sa dea nastere altor paduchi. Ouale raman lipite de firul de par din cauza secretiilor lasate de femela.
Dureaza aproximativ o saptamana pentru casa devina nimfe care, in urma celor 3 etape succesive de crestere, ajung la dimensiunile unui adult. Paduchii adulti au dimensiunile unei seminte de susan si sunt foarte greu de observat deoarece ei pot fi de orice culoare, de la alb pana la maro.
Acestia se hranesc, de obicei, cu sange de aproximativ 4-5 ori pe zi, iar in momentul in care musca, elimina o substanta care are rol in blocarea coagularii sangelui.
Este posibil ca infestarea cu paduchi sa apara la orice persoana, insa unele prezinta un risc mai mare de a intra in contact cu paduchii.
Tipuri de paduchi
Tipurile comune de paduchi sunt:
- paduchii de cap;
- paduchii de corp;
- paduchii pubieni.
Paduchii de cap (pediculoza capului)
Acesti paduchi sunt paraziti ceea ce inseamna ca ei nu pot supravietui fara o gazda umana, deci nu pot fi luati de la caine, pisica sau de la oricare alt animal de companie pe care il aveti.
Paduchii nu au aripi, deci nu pot zbura. Ei se ataseaza de firul de par cu ajutorul ghearelor de la cele sase picioare.
Cel mai des sunt intalniti la nivelul firelor de par din spatele gatului si din jurul urechilor unde este mai cald, insa ei pot sa supravietuiasca pe toata suprafata scalpului.
Paduchii de corp (pediculoza corpului)
Spre deosebire de paduchii de cap, acestia isi depun ouale pe haine, nu pe piele. De asemenea, paduchii de corp traiesc pe imbracamine, ajung pe suprafata corpului doar pentru a se hrani.
Acest tip de paduchi sunt purtatori de boli, precum:
- tifosul epidemic;
- febra de transee;
- febra recurenta.
Paduchii de corp sunt singurul tip de paduchi cunoscuti pentru transmiterea bolilor.
Paduchii pubieni (pediculoza pubiana)
Paduchii pubieni sunt o specie de paduchi ce prezinta picioare frontale mari, ceea ce ii face sa semene cu niste crabi in momentul in care sunt observati cu ajutorul unui microscop optic, de aceea acestia se mai numesc si crabi. Ca dimensiuni, acestia sunt cel mai mic tip de paduchi.
Paduchii pubieni sunt, de obicei, transmisi de la o persoana la alta in timpul actului sexual. Ei traiesc la nivelul parului pubian al gazdei si pot provoca mancarimi.
Cuprins articol
Cum se raspandesc paduchii?
SusInfestarile cu paduchi pot sa apara la orice persoana, insa scolarii si prescolarii prezinta o predispozitie mai mare pentru aparitia acestora. Este foarte important de subliniat faptul ca igiena precara nu reprezinta o cauza principala a aparitiei paduchilor.
De obicei, copiii care locuiesc intr-un mediu aglomerat se pot confrunta cu problema aparitiei paduchilor. Ei traiesc intr-un spatiu mic, foarte aproape unul de celalalt si dorm in acelasi pat. Aceste lucruri favorizeaza transmiterea paduchilor de la un copil la altul.
Exista doua moduri prin care paduchii de cap se pot transmite de la o persoana la alta:
- in mod direct prin contactul direct;
- in mod indirect prin utilizarea comuna a palariilor, sepcilor, esarfelor sau a oricarui alt obiect personal (ex. pieptene).
Pediculoza corporala se poate contacta prin intermediul paduchilor care traiesc pe hainele nespalate. Totusi, raspandirea acestui tip de paduchi poate fi prevenita cu usurinta prin spalarea periodica a hainelor dupa purtare si prin evitarea imprumutarii obiectelor vestimentare.
Paduchii pubieni se pot transmite doar prin intermediul contactului sexual. Copiii care sunt infestati cu paduchi pubieni pot fi victime ale abuzului sexual.
Tratament
SusExista o serie de tratamente foarte eficiente impotriva paduchilor. Acestea includ produsele fara prescriptie medicala, remediile naturale, dar si medicamente eliberate pe baza prescriptiei medicale.
Totusi, este foarte bine de stiut faptul ca CDC nu recomanda produsele naturale pentru eliminarea paduchilor.
Indepartarea completa a paduchilor implica trei pasi, indiferent de tipul acestora, procesul de tratament este, in esenta, acelasi:
- eliminarea paduchilor;
- eliminearea larvelor (oualelor);
- decontaminarea zonelor afectate si a hainelor.
Cel mai cunoscut produs pentru tratarea paduchilor este samponul pediculicid. Dupa aplicarea pe zona afectata a samponului, parul nu trebuie sa fie spalat timp de 2 zile. Pentru a indeparta ouale depuse pe firele de par se va folosi un pieptene special.
De asemenea, trebuie curatate foarte bine zonele din casa unde ar putea sa cada firele de par, iar hainele sau asternuturile care au fost expuse paduchilor trebuie spalate cu apa fierbinte.
In cazul in care doriti sa evidati utilizarea medicamentelor in tratarea paduchilor, exista produse naturale, dar care nu sunt reglementate de Administratia pentru Alimente si Medicamente, si pot avea propriile riscuri, in special la copiii mici. Exista si posibilitatea ca aceste produse naturale sa nu fie la fel de eficiente ca medicamentele.
Prevenire
SusNu exista niciun produs sau metoda dovedita care sa elimine complet raspandirea paduchilor, insa exista pasi pe care ii puteti urma pentru a reduce riscurile de parazitare.
In primul rand, este recomandat sa evitati contactul cap-la-cap cu alte persoane ori de cate ori este posibil. Incercati sa evitati sa imprumutati obiecte personale, cum ar fi pieptene sau haine.
De asemenea, evitati pe cat posibil spatiile mici si aglomerate, precum spatiile comune de vestiare si dulapurile din locurile publice.
Este foarte bine sa va informati copiii despre paduchi si despre pasii pe care ii pot urma pentru a evita aparitia acestora.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- Tratamentul chirurgical al distrofiei musculare
- Un nou agent terapeutic biologic mai eficient decat etanercept in tratamentu ...
- Prevenirea si tratamentul precoce al anomaliilor dento maxilare
- Metotrexatul in tratamentul bolii trofoblastice gestationale
- Tratamentul alergiilor oculare
- Tratament in caz de otalgie (durerea de urechi) secundara scufundarii
- Tratamentul fracturii cotului
- Efectele tratamentului pentru cancer asupra creierului - Chemo brain
- Tratamentul ortodontic: tehnica linguala