Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

9 greseli pe care le puteti face cand va spalati parul

Actualizat la data de: 04 Martie 2014

Generalitati

Sus
9 greseli pe care le puteti face cand va spalati parul

Greselile pe care le puteti face atunci cand va spalati parul, fara sa le constientizati, va compromit sanatatea si aspectul podoabei capilare pe termen lung.

Excesul de sebum, uscarea excesiva a firelor de par sau lipsa de volum sunt consecinte comune ale ingrijirii necorespunzatoare a parului.

Specialistii va recomanda cateva masuri sigure prin care sa va spalati parul in mod corect si care sa va asigure frumusetea si stralucirea suvitelor fara mari eforturi.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Sfaturi pentru spalarea corecta a parului
  3. Citeste pe aceeasi tema

Sfaturi pentru spalarea corecta a parului

Sus

Spalarea corecta a parului este singura cale prin care va puteti mentine in forma optima podoaba capilara. Orice predispozitie genetica la problemele legate de frumusetea si sanatatea parului va fi agravata semnificativ de obiceiurile gresite in aceasta privinta. Specialistii spun ca, folosind samponul in mod eronat, va puteti compromite parul mai mult decat nu l-ati utiliza corespunzator.

Aflati care sunt cele mai frecvente greseli in spalarea parului si de ce ar trebui sa le evitati in viitor.

1. Samponarea cu spuma excesiva

Multe persoane cred ca parul se va spala mai bine, daca samponul produce multa spuma, iar ingredientele din formula ajung in cantitate cat mai mare pe toata suprafata suvitelor. Specialistii in frumusete spun ca, in realitate, spuma produsa de sampon elimina mai multi sulfati duri, care pot usca firele de par si le pot deteriora in timp.

Spuma samponului este periculoasa in special pentru parul ondulat (predispus deshidratarii), mai ales daca este si vopsit.

2. Samponarea in 3 sesiuni

La fel de gresit este, spun specialistii, sa va samponati parul, apoi sa-l clatiti, sa mai aplicati o data samponul si sa repetati acest proces de mai multe ori la rand. Impuritatile sunt eliminate suficient printr-o singura samponare, urmata de clatire si aplicarea balsamului. Daca exagerati cu cantitatea de sampon utilizata, va expuneti podoaba capilara si scalpul uscarii excesive si altor probleme asociate cu deshidratarea pielii capului.

3. Folosirea unui singur tip de sampon

Cand descoperiti o marca de sampon care va ofera rezultate multumitoare dupa spalare, trebuie sa stiti ca utilizarea ei 365 de zile pe an poate fi nociva pentru sanatatea parului dumneavoastra. Specialistii spun ca este foarte important sa schimbati sortimentul samponului ocazional (o data la 2-3 luni), astfel incat sa preveniti acumularea unor anumite ingrediente (precum siliconul dintr-un anumit produs) la radacina firelor de par.

O solutie in acest sens este sa apelati la cate o marca diferita de sampon din cand in cand, dar toate potrivite tipului dumneavoastra de par. Tot pentru prevenirea acumularii de chimicale periculoase puteti folosi un sampon purificator o data pe luna, special conceput pentru inlaturarea reziduurilor chimice de la nivelul scalpului.

4. Utilizarea samponului pe parul insuficient umezit

O alta eroare comuna in folosirea samponului este umezirea insuficienta a parului si a scalpului inainte de samponare. Cand pielea capului si suvitele sunt partial uscate, samponul nu va produce suficienta spuma si intervine tentatia de a adauga si mai mult sampon, pentru a compensa.

Iar excesul de acest produs inseamna o predispozitie mai mare la deshidratarea scalpului si a firelor de par (prin inlaturarea uleiurilor naturale protectoare si absorbtia de substante chimice nocive). Propuneti-va sa stati cu capul sub jetul dusului cel putin 60 de secunde, inainte sa aplicati samponul.

5. Prima aplicare a samponului in aceeasi zona a scalpului

Ca o miscare reflexa, prima aplicare a samponului ajunge sa fie intotdeauna in aceeasi zona a scalpului (in general in crestetul capului). Daca procedati in acest fel, puteti observa in timp ca parul nu se mai asaza asa cum va doriti in aceasta regiune, din pricina deshidratarii locale cauzate de samponul aplicat intr-o cantitate mai mare in acest punct.

Incercati sa alternati zonele din care incepeti samponarea, de la baza cefei in sus, de la frunte catre spate, de la perciuni spre centru etc. In acest mod, nu supuneti o singura portiune a scalpului celei mai mari cantitati de sampon.

6. Frictiunea excesiva in timpul samponarii

Pielea scalpului este mai sensibila decat tind multe persoane sa creada, iar frictiunea excesiva in timpul samponarii poate conduce la lezarea tesutului cutanat capilar si a firelor de par. Cand va masati pielea capului in timpul samponarii, folositi buricele degetelor in locul unghiilor sau al palmelor si efectuati miscari blande, circulare, care sa nu produca disconfort la atingere.

7. Samponarea zilnica

Sanatatea parului poate fi compromisa de samponarea zilnica, deoarece ingredientele din sampon pot deregla echilibrul natural al sebumului produs de glandele scalpului, cu rol in hidratarea pielii capilare si a firelor de par, dar si de protectie impotriva impuritatilor si a factorilor agresivi din mediul inconjurator.

Cand va spalati pe cap in fiecare zi, privati scalpul de aceste uleiuri esentiale si determinati glandele sebacee sa devina hiperactive. Specialistii spun ca nici macar persoanele cu par gras nu ar trebui sa apeleze la samponarea zilnica, intrucat isi pot agrava cu atat mai mult problema. Utilizarea unui sampon cu aplicare pe parul uscat poate ajuta la amanarea spalatului pe par cateva zile.

8. Spalarea parului cu apa fierbinte

Numeroase persoane prefera sa isi spele parul cu apa fierbinte, crezand ca temperatura apei ajuta la eliminarea mai eficienta a impuritatilor. In realitate, temperatura ridicata a apei este foarte nociva pentru sanatatea parului, cauzand deshidratarea podoabei capilare si pierderea stralucirii suvitelor.

Apa calduta, in schimb, ajuta la mentinerea nivelului optim de hidratare a scalpului si firelor de par si la o mai buna absorbtie a ingredientelor emoliente din balsamul de par.

9. Clatirea excesiva a parului vopsit

Daca aveti parul vopsit si va clatiti in mod excesiv, riscati sa pierdeti din pigmentul vopselei de par la fiecare spalare. Acest proces va obliga sa va vopsiti parul mai des, asadar sa il predispuneti deteriorarii. Si in acest caz este foarte important sa utilizati apa calduta la clatire.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate