Protejati-va ochii de radiatiile solare
Introducere
SusNu mai este un secret pentru nimeni faptul ca expunerea prelungita la soarele puternic al verii poate provoca o serie de neplaceri la nivelul pielii. Ceea ce este mai putin cunoscut este ca si ochii pot fi afectati serios de radiatiile puternice ale acestuia. Aceste neplaceri pot fi prevenite prin constanta protectie. Sa invatam cum.
Vara este un anotimp cu caracteristici speciale. Soarele emite radiatii ultraviolete pe intreaga perioada a anului, insa in anotimpul cald acestea sunt de aproximativ trei ori mai puternice decat iarna. De asemenea, intensitatea lor creste direct proportional cu altitudinea, de aceea persoanele care se expun razelor solare pe culmile muntoase sunt mult mai predispuse la a dezvolta diferite afectiuni conexe.
Persoanele care lucreaza in aer liber, cele care au ochii deschisi la culoare sau cele carora li se administreaza anumite medicamente fotosensibilizatoare - cum ar fi sulfonamida, tetraciclina, fenotiazina, psoralenul sau alopurinol - sunt cele mai afectate de razele ultraviolete provenite de la soare.
Cuprins articol
Ultravioletele si efectele lor asupra ochilor
SusRazele ultraviolete sunt radiatiile solare cu cel mai daunator efect asupra vederii. Ultravioletele comporta trei tipuri de manifestare in functie de lungimea undelor: UVA, UVB si UVC. Ultravioletele de tip C sunt cele cu lungimea de unda cea mai scurta si cu cel mai pronuntat risc pentru organism. Ele sunt insa cel mai frecvent absorbite in atmosfera, lucru care le face mai putin daunatoare decat cele de tip A sau B.
Expunerea la radiatiile UV, in special cele reflectate de nisip vara sau de zapada iarna pot produce arsuri la nivelul ochiului. Ca si cele de la nivelul pielii, acestea sunt dureroase, insa temporare. O expunere indelungata poate afecta nu numai structura superficiala a ochiului (corneea sau conjunctiva), ci si elemente din structura interna, precum retina sau lentilele.
Un studiu recent realizat de National Eye Institute - SUA arata ca persoanele care si-au petrecut in adolescenta patru-cinci ore la soare in fiecare zi pe perioada verii sunt supuse unui risc de pana la 50% mai mare sa se imbolnaveasca de degenerare maculara.
Simple neplaceri sau manifestari severe?
SusArsurile solare la nivelul globului ocular pot determina de cele mai multe ori o serie de manifestari temporare:
- senzatie de nisip in ochi;
- nevoia de a clipi excesiv;
- lacrimarea;
- dificultatea de a tolera lumina puternica;
- inflamarea ochilor.
Acestea sunt insa, exagerand putin, cazurile “fericite”. Uneori efectele in timp au rezultate ireversibile. Expunerile prelungite pe intreaga perioada a vietii pot determina in partea a doua a existentei instalarea cataractei. Corneea poate fi si ea afectata de arsurile solare, provocand uneori orbirea temporara. Tot soarele se face responsabil pentru dezvoltarea unor forme de cancer la nivelul conjunctivei sau al pleoapelor. Noi studii demonstreaza ca soarele determina aparitia degenerarii maculare la persoanele cu varste inaintate, afectiune oculara care produce orbirea.
Cataracta este o pelicula fina opaca aparuta la nivelul cristalinului. Aceasta blocheaza pasajul fasciculului luminos catre retina (componenta nervoasa a globului ocular la nivelul careia se formeaza imaginea), cauzand tulburari de vedere. In lume, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, exista 16 milioane de oameni care si-au pierdut vederea din cauza cataractei, dintre care 20% au dobandit boala in urma expunerii la razele UV ale soarelui.
Ce putem face?
SusSpecialistii recomanda o serie de masuri pe care fiecare trebuie sa le ia din timp pentru a evita neplacerile provocate de radiatiile luminoase la nivelul ochilor:
1. Apelati constant la beneficiile ochelarilor de soare chiar si in zilele innorate sau pe perioada iernii.
2. Alegeti cu atentie ochelarii de protectie. Ei trebuie sa blocheze in mod cat mai eficient radiatiile UV de tip A si B, pastrand insa o buna vizibilitate, de 75-90%.
3. Verificati cu atentie lentilele pentru a evita diversele imperfectiuni ce ar putea permite patrunderea luminii. De asemenea, ochelarii de protectie nu trebuie sa provoace deformari la nivelul imaginii.
4. Este bine sa alegem lentilele de culoare gri care protejeaza de radiatii fara a deforma culorile naturale.
5. Copiii si adolescentii trebuie sa se bucure de o atentie speciala pentru ca, de cele mai multe ori, acestia sunt cei care petrec o perioada mai indelungata la soare decat adultii.
Foarte importante sunt controalele periodice efectuate la medicul oftalmolog. Astfel, putem tine sub control problemele de vedere si putem primi sfaturi pentru protectia solara in conformitate cu starea de sanatate a ochilor nostri.
Autor: Irina Chelarescu
Consultant: Dr. Sorina Avram, medic oftalmolog
Sursa: Revista Farmacia ta
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oftalmologie
- Dr. Maria Monica Armegioiu - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Dr. Marian Burcea - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Dr. Mihai Pop - Spitalul clinic de urgente oftalmologice (fostul Spital ASCAR)
- Dr. Calin Tataru - Spitalul clinic de urgente oftalmologice (fostul Spital ASCAR)
- Dr. Ionela Coman -
Articole recomandate
- 10 greseli de folosire a lotiunii solare care va predispun arsurilor pielii
- Cum te protejezi de arsurile solare
- Sfaturi pentru alegerea celei mai potrivite creme de protectie solara
- Efectele radiatiilor UV asupra sanatatii organismului
- Noile recomandari pentru utilizarea cremelor de protectie solara. Ce nu am s ...
- Crema de protectie solara - cum o alegem pe cea potrivita
- Ghid pentru protejarea oaselor la orice varsta
- 7 moduri prin care va puteti proteja vederea
- 8 moduri simple sa va protejati sanatatea ochilor la orice varsta