Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Keratoconjunctivita uscata (xeroftalmia)

Actualizat la data de: 15 Noiembrie 2012

Generalitati

Sus
Keratoconjunctivita uscata (xeroftalmia) Vezi galerie foto

Fluxul lacrimal furnizeaza o umidificare si lubrefiere constanta a ochilor necesara mentinerii vederii si confortului. Lacrimile sunt constituite dintr-un amestec de apa cu rol in umidifiere, ulei cu rol in lubrefiere, mucus care asigura alunecarea pleoapelor; anticorpi si proteine specifice cu rol in apararea antiinfectioasa.

Aceste componente sunt secretate de glandele lacrimale situate in jurul ochiului. Cand exista un dezechilibru in sistemul lacrimal, o persoana poate prezenta keratoconjunctivita uscata (ochi uscati).

In aceasta situatie lacrimile nu lubrefiaza in mod adecvat ochiul, persoana experimentand:

- durere

- fotofobie

- senzatie de nisip, arsura la nivelul ochiului

- senzatie de corp strain in ochi

- mancarime (prurit localizat)

- roseata

- tulburarea vederii.

Uneori, o persoana cu xeroftalmie va prezenta lacrimi in exces care se scurg pe obraz, ceea ce poate parea paradoxal. Aceasta se intampla cand ochiul nu este suficient de lubrefiat. Ochiul trimite un semnal catre sistemul nervos central penru o mai buna lubrefiere. Ca raspuns, ochiul este scaldat in lacrimi pentru a compensa xeroftalmia. Totusi, aceste lacrimi sunt mai apoase si nu au calitatile lubrefiante sau compozitia complexa a lacrimilor normale. Lacrimile vor indeparta substantele straine, dar nu vor acoperi suprafata ochiului in mod corespunzator. In plus, aceste lacrimi tind sa apara prea tarziu, ochiul necesitand regenerare si tratament.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauze
  3. Tratament
  4. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Suplimentar unui dezechilibru in sistemul lacrimal, keratoconjunctivita uscata poate fi cauzata de uscarea filmului lacrimal. Aceasta poate fi influentata de aerul conditionat, caldura si de alte conditii de mediu. Alte afectiuni care pot determina aparitia xeroftalmiei sunt reprezentate de:

- procesul natural de imbatranire, in special in timpul menopauzei

- efectele adverse ale diferitelor medicamente ca si antihistaminicile sau anticonceptionalele

- afectiuni care afecteaza secretia lacrimala, ca de exemplu sindromul Sjorgen, artrita reumatoida si alte boli de colagen cu afectare vasculara

- boli structurale ale ochilor care nu le permit inchiderea completa a pleoapelor sau afectiuni la nivelul ductului lacrimal.

Se recomanda consultul medicului in legatura cu masurile care pot fi luate pentru a preveni aparitia keratoconjunctivitei uscate.

Tratament

Sus

Xeroftalmia nu poate fi vindecata, dar exista un numar de pasi ce ar trebui urmati in tratamentul afectiunii. Ar trebui discutate optiunile de tratament cu un oftalmolog. Tratamentul xeroftalmiei poate include:

- colire oftalmice (picaturi pentru ochi) si unguente. Utilizarea colirelor oftalmice reprezinta tratamentul de baza al keratoconjunctivitei uscate. Nu intotdeauna acelasi tip de picaturi e eficient pentru toti pacientii, astfel incat uneori este necesara incercarea mai multor produse pana la descoperirea tratamentului optim. Daca este prezenta xeroza cronica se recomanda utilizarea picaturilor chiar in absenta simptomelor, pentru a mentine ochii lubrefiati. Daca ochii se usuca in timpul somnului, se recomanda folosirea unui lubrefiant dens, ca de exemplu unguent pe timpul noptii

- ocluzia temporara a ductului lacrimal – uneori este necesara inchiderea ductelor care dreneaza lacrimile in exteriorul ochiului. Aceasta se realizeaza printr-o procedura nedureroasa prin care un tampon care se va dizolva rapid este inserat in ductul lacrimal la nivelul pleoapei inferioare. Aceasta reprezinta o interventie temporara, realizata pentru a furniza o suplimentare adecvata a lacrimilor

- ocluzia permanenta a ductului lacrimal – daca ocluzia temporara a ductului lacrimal este eficienta, atunci poate fi folosit un tampon de silicon (ocluzia punctata). Tampoanele vor aduna lacrimile la nivelul ochilor atata timp cat se afla plasate in ductul lacrimal, acestea putand fii inlocuite. Rareori tampoanele ies din ductul lacrimal in mod spontan sau migreaza de-a lungul canalului lacrimal. Multi pacienti observa ca obstruarea canalului lacrimal imbunatateste confortul si reduce necesitatea utilizarii picaturilor de ochi

- Restasis – in 2002 a fost aprobata prescrierea colirului oftalmic Restasis pentru tratamentul xeroftalmiei cronice. In prezent este singurul tip de colir oftalmic recomandat, care ajuta ochii sa-si creasca secretia de lacrimi prin folosirea continua a acestui preparat

- alte optiuni de medicamente – alte medicamente, ca de exemplu steroizii topici, pot fi benefici in anumite cazuri

- tratamentul chirurgical – daca este necesar, ductul care dreneaza lacrimile in cavitatea nazala poate fi inchis permanent pentru a permite lacrimilor sa ramana la nivelul globului ocular. Aceasta este realizata cu anestezie locala in ambulator. Nu se recomanda limitarea activitatilor dupa acest tip de interventie chirurgicala.


Medici specialisti Oftalmologie

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate