Indepartarea corpilor straini cu localizare intraoculara
Generalitati
SusCorpii straini de mici dimensiuni care nu afecteaza in mod dramatic vederea ar trebui indepartati cu grija, acasa. Aceasta recomandare se aplica doar particulelor fine, neascutite si de dimensiuni reduse.
In cazul in care sunt implicate obiecte sau particule cu marginile ascutite, de dimensiuni mai mari sau a caror prezenta este perceputa ca fiind deosebit de dureroasa, pacientul este sfatuit sa se adreseze medicului specialist oftalmolog.
De asemenea, pacientul trebuie sa acorde o atentie deosebita si sa nu neglijeze prezenta lentilelor de contact, care trebuie indepartate inainte de a se incerca inlaturarea obiectului strain din ochi. Este indicat sa nu se puna lentilele inapoi la ochi decat dupa vindecarea completa a zonei afectate.
Exista obiecte straine care pot patrunde accidental in ochi (de exemplu, gene) si care pot fi indepartate usor chiar de pacient, acasa.
In continuare sunt prezentate cateva recomandari ale specialistilor oftalmologi, privitoare la astfel de situatii.
Tratament la domiciliu
SusEste indicat sa se clateasca la inceput regiunea perioculara si chiar ochiul cu solutie salina (aceeasi solutie folosita si pentru spalatul lentilelor de contact, in cazul in care persoana este familiarizata cu ea). Daca o astfel de solutie nu este la indemana, se poate inlocui cu apa distilata sau, in situatii extreme, cu apa de la robinet. Totusi, se recomanda, pe cat posibil, evitarea folosirii apei de la robinet datorita continutului acesteia in clor. O concentratie crescuta a clorului poate fi cauza aparitiei iritatiilor oculare, care determina agravarea simptomatologiei. Spalarea efectiva a ochiului este foarte utila, acest pas ducand, in multe situatii, la indepartarea instantanee a corpului strain.
Exista mai multe metode utile de a introduce apa in ochi:
- mentinerea deschisa a ochiului deasupra unei fantani arteziene
- aplecarea cu ochiul deschis sub dus sau deasupra robinetului unei chiuvete
- pozitionarea, folosind jet moderat, a unui furtun de gradina deasupra ochiului deschis
- picurarea apei dintr-un pahar in ochi (cu capul pe spate si repetand procedeul de mai multe ori).
In cazul in care aceasta metoda nu duce la indepartarea obiectului strain din ochi, se poate incerca vizualizarea lui si folosirea varfului unei batiste sau al unui alt material de bumbac pentru a-l capta. Pentru a imbunatatii vizualizarea corpului strain atunci cand are localizari greu accesibile, se indica tractionarea fina si atenta a pleoapei, astfel: daca obiectul este resimtit pe pleoapa inferioara se recomanda tractionarea usoara a marginii sale inferioare, iar daca este la nivelul pleoapei superioare, prin impingerea marginii ei superioare.
Daca obiectul este localizat sub pleoapa inferioara, privirea trebuie orientata in sus (si invers, daca este sub pleoapa superioara - privirea trebuie sa fie in jos). In aceste situatii apare nevoia unei a doua persoane care sa indeparteze corpul strain.
In timpul acestor manevre este foarte important sa nu se zgaraie corneea, acea pelicula fina ce acopera irisul, aceasta fiind foarte sensibila chiar daca se folosesc materiale moi.
In cazul in care obiectul strain este de natura metalica sau de dimensiuni mai mari, chiar daca este accesibil si poate fi inlaturat aparent cu succes acasa, se recomanda prezentarea la oftalmolog pentru o evaluare generala a ochiului afectat. Aceasta recomandare se aplica in cazul tuturor obiectelor straine prezente la nivelul ochiului, in special cand nu exista certitudinea ca respectivul corp strain nu a penetrat globul ocular.
Prezentarea la un serviciu medical specializat este indicata si dupa ce obiectul a fost indepartat acasa, dar inca persista senzatia de corp strain in ochi.
Dupa ce particula straina a fost inlaturata, ochiul afectat poate fi usor rosu sau poate lacrima.
Este foarte important de precizat ca in timpul incercarilor de indepartare a obiectelor straine din ochi, pacientul nu trebuie sa aplice presiune pe globul ocular. Aceasta atentionare este cu atat mai importanta daca este vorba de un corp strain ce a produs o perforatie la nivelul globului ocular. Intr-o astfel de situatie frecarea sau apasarea directa a ochiului poate avea consecinte nefavorabile asupra functiei oculare. Acest lucru trebuie avut in vedere in special in cazul copiilor mici care se freaca instinctiv la ochi, ori de cate ori au senzatia de corp strain intraocular.
Tratament de specialitate
SusAbraziunile corneei sunt tratate cu unguente pe baza de antibiotice sau cu picaturi, la care se poate asocia medicatie antialgica. In cazul in care abraziunea este extinsa si cuprinde peste 50% din suprafata corneeana se poate folosi un bandaj special (de genul clapelor pentru ochi).
Leziunile directe ale irisului, cristalinului sau retinei, trebuie investigate si evaluate de medicul oftalmolog, acesta hotarand daca exista sau nu indicatie chirurgicala sau doar de tratament medical.
Perforatia de glob ocular are intotdeauna indicatie chirurgicala.
Daca pacientul prezinta acumulare de sange intre cornee si iris - hyphema, fara alte leziuni asociate, starea globului ocular afectat trebuie urmarita indeaproape si evaluata periodic de catre oftalmolog.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oftalmologie
- Dr. Maria Monica Armegioiu - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Dr. Marian Burcea - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Dr. Mihai Pop - Spitalul clinic de urgente oftalmologice (fostul Spital ASCAR)
- Dr. Calin Tataru - Spitalul clinic de urgente oftalmologice (fostul Spital ASCAR)
- Dr. Catalin Horatiu Manole -
Articole recomandate
- Cum sa ne educam corpul
- Cum isi pot pregati barbatii corpul pentru plaja
- Remedii naturiste pentru mirosul neplacut al corpului
- 50 de lucruri uimitoare despre corpul uman
- 16 aspecte inedite despre corpul uman
- Agenezia de corp calos
- Un corp de invidiat in doar 4 saptamani
- Tulburarea dismorfica a corpului
- Ecografia - O metoda diagnostica utila in perioadele solicitante pentru corp ...