Conjunctivita la copiii mici
Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie
Clinica: Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures
Ce este conjunctivita
SusConjunctivita este o infectie frecventa a ochiului, in special in randul copiilor sub cinci ani. Este o inflamatie (umflare si roseata) a conjunctivei, care este membrana transparenta care acopera partea alba a ochiului si interiorul pleoapelor. Uneori, conjunctivita este numita ochi roz, deoarece ochiul arata roz sau rosu.
Tratamentul depinde de tipul de conjunctivita care afecteaza copilul dumneavoastra. Conjunctivita poate fi o afectiune infectioasa sau alergica. Conjunctivita infectioasa este foarte contagioasa.
Simptome
SusDaca copilul dumneavoastra are conjunctivita, acesta poate prezenta:
-un ochi rosu sau roz (sau ambii ochi)
-roseata in spatele pleoapei
-umflarea pleoapelor
-lacrimi excesive
-scurgere galben-verzuie din ochi care se usuca atunci cand copilul dumneavoastra doarme, provocand formarea de cruste in jurul pleoapelor
- sensibilitate la luminile puternice (fotofobie)
-senzatie de mizerie (ca si cum ar fi nisip in ochi)
-mancarime a ochilor si frecarea ochilor.
Simptomele se dezvolta de obicei in 24 pana la 72 de ore de la infectare si pot dura de la doua zile pana la trei saptamani.
Tipuri
SusConjunctivita infectioasa
Conjunctivita poate fi cauzata de o infectie (fie un virus, fie o bacterie), care este foarte contagioasa. Copilul dumneavoastra ar putea dezvolta conjunctivita infectioasa daca intra in contact cu:
-scurgerile din ochi, nas sau gat ale unei persoane infectate prin atingere, tuse sau stranut
-degete sau obiecte contaminate
-apa contaminata sau prosoape contaminate
-persoana cu conjunctivita infectioasa va ramane infectioasa atata timp cat exista o scurgere din ochi.
Daca copilul dumneavoastra are conjunctivita infectioasa, nu-i permiteti sa imparta cu alte persoane picaturi de ochi, servetele, machiaj, prosoape sau fete de perna. Copiii cu conjunctivita infectioasa trebuie tinuti acasa de la ingrijirea copiilor, gradinita sau scoala pana cand scurgerile din ochi s-au curatat. Asigurati-va ca va spalati bine mainile in mod regulat pentru a preveni raspandirea infectiei la altii.
Conjunctivita alergica
Conjunctivita poate fi cauzata si de o reactie alergica. Conjunctivita alergica nu este contagioasa. Este mai probabil la copiii cu antecedente de alte alergii. Copilul dumneavoastra va prezenta adesea alte semne de febra a fanului daca conjunctivita lui este rezultatul unei alergii.
Semnele pot include mancarime sau curge nasului si stranut, iar ochii sunt mancarimi si lacrimati. Copiii cu conjunctivita alergica aproape intotdeauna isi freaca foarte mult ochii.
Tratament
SusConjunctivita cauzata de un virus dispare de obicei de la sine, fara nici un tratament. In cazul in care medicul suspecteaza ca aceasta afectiune a fost cauzata de o infectie bacteriana, se vor prescrie antibiotice sub forma cremelor sau picaturilor de ochi.
Uneori poate fi o provocare sa se administreze copiilor picaturi in ochi de mai multe ori pe zi. Daca apar astfel de probleme, se vor pune picaturile in colul ochiului inchis, iar atunci cand copilul va deschide ochiul, medicamentul va patrunde in interior. Daca exista in continuare dificultati cu administrarea picaturilor, se vor solicita medicului sa se recomande un unguent cu antibiotic ce va fi aplicat in strat subtire pe pleoapele inchise.
Preventie
SusPentru a preveni conjunctivita cauzata de infectii, copiii trebuie sa se spele de mai multe ori, pe maini, cu apa si sapun. Nu trebuie sa se foloseasca picaturile pentru ochi, machiajul, prosoapele sau fetele de perne ale altor persoane.
Se vor spala prosoapele si lenjeria folosite de copilul bolnav in apa fierbinte, separat de restul de rufe ale familiei pentru a se evita contaminarea.
Daca parintii cunosc faptul ca micutul lor este predispus la conjuctivita alergica, acestia vor tine ferestrele si usile inchise in zilele in care polenul si praful sunt in aer, si se vor aspira in mod frecvent covoarele, pentru a se diminua frecventa alergiilor declansate in casa.
Bibliografie:
https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/conjunctivitis
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Medic Primar Pediatru Liliana Cretu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Medic Primar Pediatru Andrei Zamfirescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Medic Primar Pediatrie Simona Mosescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Specialist Pediatrie Ruxandra Vidlescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Medic Specialist Pediatru Gabriela Otel - Sectia de pneumoftiziologie copii IX (Institutul MARIUS NASTA)
Articole recomandate
- Rujeola - pojarul sau cori
- Bolile copilariei despre care orice parinte ar trebui sa stie
- Frecventa radiografiilor - cat de des le putem face?
- Boli ce pot fi luate de la piscina
- Toamna – anotimpul imunizarii copiilor
- Gripa - cum separam mitul de adevar
- Bolile copilariei
- De ce plangem? Adevarul despre lacrimi
- 9 informatii fascinante despre lacrimi