Tot ce trebuie stiut despre vasectomie
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este vasectomia
SusVasectomia este un tip permanent de contraceptie masculina. Aceasta presupune sectionarea sau blocarea pe cale chirurgicala a canalelor deferente, mici conducte ce transporta spermatozoizii de la nivelul testiculelor catre penis.
Spermatozoizii sunt absolut necesari pentru ca ovulul sa fie fertilizat, iar prin taierea canalelor deferente acestia nu vor mai ajunge la acest nivel. Astfel, dupa vasectomie, barbatii inca mai pot ejacula, dar fara a elimina si spermatozoizi.
Este important de cunoscut faptul ca vasectomia este o procedura permanenta de prevenire a sarcinii, iar specialistii estimeaza ca are o rata de succes de peste 99%. Procedura este rapida, sigura si, de obicei, necesita doar anestezie locala. Totusi, majoritatea barbatilor vor experimenta dureri cateva zile dupa interventie.
Cuprins articol
Pregatire pentru procedura
SusIn mod ideal, barbatii ar trebui sa discute amanuntit cu medicul despre vasectomie si despre caracterul permanent al acesteia. De asemenea, medicul trebuie informat despre tratamentele urmate si despre alergiile existente.
Anxietatea si teama in legatura cu interventia sunt alte subiecte despre care pacientii ar trebui sa discute cu medicul.
Pe langa pregatirea psihica a pacientului, acesta trebuie sa fie pregatit si fizic. Astfel, se recomanda eliminarea pilozitatii de la nivelul scrotului si purtarea de haine confortabile in ziua procedurii. In plus, pot fi recomandati slipi suspensori speciali, deoarece in acest mod scrotul poate fi sustinut mult mai bine.
Recuperare
Sus- Dupa cum a fost deja precizat, vasectomia implica taierea canalelor deferente sau blocarea lor la unul sau ambele capete cu ajutorul unor clipsuri sau agrafe speciale. Imediat dupa vasectomie, barbatii se vor confrunta cu dureri si disconfort la nivelul zonei inghinale.
De asemenea, scrotul poate deveni inflamat sau extrem de sensibil la atingere. In plus, exista cazuri in care la nivelul scrotului se poate simti o formatiune nodulara. Aceasta se formeaza in urma acumularii de spermatozoizi din canalele deferente. Situatia este inofensiva si de obicei dispare odata cu trecerea timpului.
- Daca nu exista complicatii, majoritatea barbatilor pot merge acasa chiar si imediat dupa procedura.
Totusi, recuperarea dupa vasectomie dureaza aproximativ o saptamana, iar medicii vor prescrie medicamente pentru durere pentru a ajuta la diminuarea disconfortului. Unele persoane pot apela chiar si la slipi suspensori pentru a reduce riscul de frictiune si de vatamare.
- Majoritatea barbatilor pot reveni la activitatile zilnice chiar imediat dupa procedura. De obicei, majoritatea activitatilor zilnice pot fi reluate fara probleme, dar este importanta discutarea cu medicul in prealabil.
De exemplu, sexul si alte activitati stresante trebuie evitate complet timp de o saptamana sau pana cand durerea se reduce. In plus, anumite studii au ajuns la concluzia ca poate dura chiar si pana la 3 luni pentru ca un barbat sa devina complet steril in urma unei vasectomii.
Riscuri si complicatii
Sus- Inflamatia si durerea sunt efecte resimtite de majoritatea barbatilor timp de una sau doua saptamani de la operatie. De asemenea, unele persoane pot sangera mai mult decat altele sau pot dezvolta infectii. Uneori, aceste persoane pot necesita tratamente medicamentoase suplimentare sau chiar interventii chirurgicale.
- Complicatiile mai putin frecvente ale vasectomiei sunt reprezentate de esecul interventiei, regretul in urma operatiei sau chiar durerea cronica. Esecul interventiei este rar, afectand aproximativ 1% dintre barbati in decurs de 2 ani. In ceea ce priveste regretul, unii oameni pot regreta vasectomia, in special atunci cand incep relatii noi cu alte persoane si isi doresc copii. Totusi, exista si cazuri de vasectomie ce pot fi reversibile.
- Durerea cronica resimtita la nivel testicular reprezinta o complicatie rara a vasectomiei. Aceasta afecteaza aproximativ 1-2% dintre persoanele ce au suferit interventia de acest tip. In plus, unii oamenii pot simti un nodul la nivelul scrotului, situatie numita granulom. Acesta se formeaza atunci cand spermatozoizii se scurg din canalele deferente.
- Decizia cu privire la vasectomie este una foarte importanta si trebuie discutata de parteneri. Exista si varianta feminina de sterilizare, aceasta presupunand legarea trompelor uterine.
Interventia are ca efect blocarea ovulelor din drumul lor catre uter, dar este considerata mai riscanta decat vasectomia. Legarea trompelor uterine necesita anestezie generala, un alt motiv pentru care riscurile sunt mai numeroase decat in cazul vasectomiei.
Anestezia generala creste riscul de complicatii, dar mareste si perioada de recuperare. In plus, femeile care au suferit interventia de legare a trompelor uterine se confrunta cu un risc mai mare de sarcina ectopica daca procedura nu reuseste. Sarcina ectopica implica dezvoltarea ovulului fertilizat in afara uterului, iar vasectomia nu creste acest risc.
Eficienta vasectomiei
SusVasectomia este una dintre cele mai eficiente proceduri utilizate pentru controlul si prevenirea sarcinii. Riscul de aparitie a sarcinii dupa o vasectomie este de aproximativ 11 la 1000 de persoane.
Riscul de sarcina este cel mai ridicat la scurt timp dupa vasectomie. Acest lucru se explica prin faptul ca spermatozoizii necesita aproximativ 3 luni pentru a nu mai patrunde in restul materialului seminal. In urma vasectomiei, medicii pot efectua periodic testari ale spermei, tocmai pentru a analiza nivelul de spermatozoizi.
Astfel, se recomanda ca pana la indicatia medicului, cuplurile sa utilizeze in continuare prezervative sau alte metode de contraceptie daca nu vor sa conceapa un copil.
Vasectomia si functia sexuala
Sus- In mod normal, vasectomiile nu ar trebui sa afecteze functia sexuala. Vasectomia nu va interfera cu producerea de testosteron si nici cu nivelurile altor substante chimice asociate cu functionarea sexuala. De asemenea, un barbat poate inca sa ejaculeze dupa vasectomie, dar fluidul eliminat nu va mai contine spermatozoizi.
- Vasectomiile nu duc la modificari ale orgasmelor si nici ale senzatiilor sexuale. Cu toate acestea, persoanele care au suferit complicatii dupa vasectomie ar putea experimenta dureri in timpul actului sexual. Astfel, persoanele care sufera de durere in timpul sexului ar trebui sa discute cu medicul despre metodele de ajutor disponibile.
- In cazuri foarte rare, vasectomiile pot duce la deteriorarea arterelor sau nervilor de la nivelul scrotului. Daca se intampla acest lucru, barbatii pot resimti dificultati ale functiei sexuale. Unele persoane ce intampina aceste probleme pot solicita interventii chirurgicale suplimentare pentru remediere.
Concluzii
SusPentru cei mai multi barbati, vasectomiile sunt o forma sigura si eficienta de control al sarcinilor. Inainte de a alege sa aiba o vasectomie, un barbat ar trebui sa se gandeasca foarte bine si sa discute cu partenera in privinta conceperii unui copil.
Chiar daca sunt considerate permanente, multe dintre vasectomii sunt reversibile, dar medicii nu pot garanta intotdeauna succesul. Barbatii sunt sfatuiti sa nu ia decizia de a apela la vasectomie singuri, ci sa discute cu partenerele, membrii familiei si medicii specialisti.
Acestia din urma pot ajuta cu sfaturi profesionale si medicale. In plus, specialistii trebuie consultati chiar si dupa interventia chirurgicala, mai ales daca apar complicatii si efecte secundare.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Urologie
- Dr. Mihail Alexandrescu -
- Dr. Daniel Liviu Badescu - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Florentin Bengus - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Daniel Damian - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Gheorghe Nita - Spitalul clinic de urgenta Sf. IOAN
Articole recomandate
- Alegerea metodei contraceptive potrivite
- Cauze imunologice de infertilitate
- Oligospermia
- Analiza materialului seminal (spermograma)
- Trecerea la metodele moderne de contraceptie, o necesitate
- Infertilitatea masculina - metode terapeutice
- Colectarea spermei si pregatirea pentru reproducerea asistata
- Contraceptivele injectabile
- 10 mituri despre contraceptie