Semnele si simptomele infertilitatii masculine si feminine
Generalitati
SusInfertilitatea este o afectiune destul de frecventa si se caracterizeaza prin imposibilitatea unui cuplu de a concepe un copil dupa ce a avut relatii sexuale neprotejate.
Cel mai stresant lucru este reprezentat de faptul ca majoritatea persoanelor infertile sunt asimptomatice si descopera afectiunea abia atunci cand incearca sa conceapa un copil.
Cuprins articol
Factorii de risc ai infertilitatii masculine si feminine
SusInfertilitatea afecteaza atat barbatii, cat si femeile, iar studiile au estimat ca aproximativ 40% din problemele de infertilitate din cuplu provin din cauza femeii, 30-40% din cauza barbatului si 20-30% din cauza ambilor parteneri sau a unor cauze necunoscute.
Factorii de risc comuni infertilitatii masculine si feminine sunt reprezentati de:
• Infectii in sfera genitala;
• Cancere si tratamentele cancerelor;
• Varsta crescuta;
• Consumul de alcool si tutun;
• Consumul de droguri;
• Istoric de infectii cu transmitere sexuala;
• Stres prelungit;
• Alimentatie inadecvata.
Cauzele infertilitatii masculine
Infertilitatea masculina poate fi cauzata de:
• numarul scazut de spermatozoizi din timpul ejacularii – valorile mai mici de 15 milioane de spermatozoizi din timpul ejacularii sunt considerate scazute;
• mobilitatea scazuta a spermatozoizilor – in acest caz, spermatozoizii nu pot ajunge la ovul;
• forma anormala a spermatozoizilor – anomaliile de forma a spermatozoizilor pot ingreuna sau opri traseul acestora spre ovul, iar conceptia poate fi dificila.
Semnele si simptomele infertilitatii masculine
SusDaca spermatozoizii nu au o forma optima sau nu pot calatori rapid si precis spre ovul, conceptia poate fi dificila.
Afectarea calitativa si cantitativa a spermei poate fi cauzata de anumite conditii, iar urmatoarele semne si simptome pot trage un semnal de alarma pentru barbatii care nu reusesc sa aiba copii.
Existenta dezechilibrelor hormonale
O varietate de dezechilibre hormonale pot afecta fertilitatea unui barbat. Testosteronul este un hormon extrem de important pentru fertilitatea masculina. Testiculele produc acest hormon, iar diferitele afectiuni ale testiculelor pot duce la infertilitate.
Alti doi hormoni trimit semnale catre testicule pentru a produce testosteron: hormonul luteinizant si hormonul de stimulare foliculara. Acesti hormoni sunt produsi de glanda pituitara (hipofiza), astfel incat orice problema cu aceasta glanda poate influenta si fertilitatea.
Disfunctie erectila
Modificarile hormonale, factorii psihologici sau problemele de natura fizica pot face dificila obtinerea sau mentinerea unei erectii.
Daca acest lucru devine un eveniment regulat, poate interfera cu raporturile sexuale si poate reprezenta un semn al unei probleme mai grave.
Probleme cu ejacularea
Dificultatea la ejaculare sau observarea unor modificari ale spermei, precum scaderea volumului, pot fi, de asemenea, semne de tulburare a fertilitatii masculine.
Modificari la nivelul testiculelor
Un aspect important in fertilitatea masculina il reprezinta mentinerea sanatoasa a testiculelor. Testiculele care isi reduc volumul reprezinta un alt semn al problemelor hormonale.
Pe de alta parte, testiculele umflate, dureroase sau sensibile pot fi semne ale unei alte probleme de baza, cum ar fi o infectie, care poate afecta, de asemenea, calitatea spermei si fertilitatea masculina.
Obezitatea
Studiile au demonstrat ca obezitatea este frecvent corelata cu infertilitatea. Persoanele obeze si supraponderale pot avea frecvent disfunctii sexuale si tulburari calitative ale spermei. Ca urmare a acestor lucruri, obezitatea creste riscul de afectiuni ce provoaca infertilitatea masculina.
Semnele si simptomele infertilitatii feminine
SusIncapacitatea de a ramane insarcinata
Cel mai frecvent semn al infertilitatii feminine este acela de a nu ramane insarcinata, chiar daca s-a incercat o perioada mai lunga de timp.
Un medic poate diagnostica infertilitatea daca o femeie nu a ramas gravida dupa un an de incercari. De asemenea, daca o femeie are peste 35 de ani, poate fi infertila daca nu a ramas insarcinata dupa 6 luni de incercari.
Greutate corporala crescuta
De asemenea, ca si in cazul barbatilor, obezitatea poate afecta in mod negativ sanatatea aparatului reproducator.
Femeile obeze au o probabilitate mai redusa de a concepe un copil si au riscuri mai crescute pentru complicatii in timpul sarcinii, comparativ cu femeile cu o greutate normala.
Durere in timpul sexului
Dispareunia sau durerea in timpul contactului sexual poate reprezenta un simptom al unei probleme de sanatate subiacente care poate influenta fertilitatea unei femei. Exemple de astfel de probleme de sanatate includ infectiile, endometrioza si fibroamele uterine.
Menstruatii lungi, abundente sau dureroase
Unele femei se pot confrunta cateva zile cu un flux menstrual usor, iar altele pot avea menstruatii lungi, dureroase si abundente.
Femeile care se confrunta cu perioade menstruale severe pot prezenta semne de endometrioza, o afectiune in care tesuturile specifice uterului se pot dezvolta in alte parti ale corpului, cum ar fi ovarele, trompelor uterine, vezica urinara etc.
Endometrioza reprezinta un factor de risc important pentru infertilitate. Alte simptome ale endometriozei includ:
- durere pelvina cronica (chiar si in afara menstruatiilor);
- durere in timpul contactului sexual;
- dureri de spate;
- greata;
- fatigabilitate;
- ciclu menstrual neregulat;
- tulburari intestinale.
Modificari de culoare ale sangelui menstrual
Daca sangele menstrual devine mai deschis la culoare decat de obicei, acest lucru poate fi un motiv de ingrijorare. Sangele menstrual este, de obicei, rosu aprins la inceputul menstruatiei, putand deveni mai inchis la culoare in urmatoarele zile.
Culoarea inchisa a sangelui inca de la inceputul menstruatiei poate reprezenta, de asemenea, semn de endometrioza. Medicul trebuie informat imediat ce apar modificari de orice tip a sangelui menstrual.
Ciclu menstrual neregulat
Durata ciclului menstrual variaza de la persoana la persoana. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor au un ciclu menstrual regulat.
In cazul in care, ciclul menstrual devine neregulat sau chiar lipseste, medicul trebuie informat deoarece aceste aspecte pot contribui la infertilitate.
Ovulatia neregulata poate fi cauza a numeroase probleme, printre care sindromul de ovar polichistic, obezitatea, subponderabilitatea si problemele tiroidiene.
Modificari hormonale
Semnele si simptomele unei modificari hormonale pot fi nespecifice, iar o persoana poate sa nu le sesizeze sau sa nu cunoasca factorul cauzal principal. Fluctuatiile nivelurilor hormonale pot provoca:
- crestere inexplicabila in greutate;
- acnee severa;
- maini si picioare reci;
- reducerea apetitului sexual;
- secretii mamelonare;
- aparitia pilozitatii faciale;
- par si unghii fragile.
Prezenta altor afectiuni medicale
Prezenta unor diferite conditii medicale poate contribui la afectarea fertilitatii feminine. Acestea includ:
- afectiuni ale trompelor uterine;
- afectiuni ovariene;
- sindromul de ovar polichistic;
- endometrioza.
Majoritatea persoanelor vor consulta un medic daca nu pot concepe un copil in decurs de un an. Medicul poate diagnostica infertilitatea si poate oferi sfaturile necesare.
Diagnosticul infertilitatii masculine
SusInfertilitatea masculina poate fi diagnosticata pe baza anamnezei, a examenului fizic si pe baza analizelor. Acestea includ:
- analiza spermei;
- teste de sange;
- ecografie;
- teste genetice;
- teste de urina.
Diagnosticul infertilitatii feminine
SusDiagnosticul infertilitatii feminine poate fi pus in urma examenului fizic general si a istoricului medical, incluzand informatii despre medicamentele luate, ciclul menstrual si obiceiurile sexuale.
De asemenea, examenul ginecologic si efectuarea unor teste sunt necesare. Acestea includ:
- laparoscopie exploratorie;
- teste de sange si urina;
- histerosalpingografie;
- testarea rezervei ovariene;
- ecografie;
- teste genetice.
Concluzii
SusAproximativ 15-20% din cuplurile care incearca sa conceapa un copil pot intampina probleme ale fertilitatii. Infertilitatea din cuplu poate fi din cauza barbatului, a femeii sau a ambilor parteneri.
Cuplurile care au probleme de conceptie trebuie sa consulte un medic. Acesta poate diagnostica infertilitatea si poate descoperi factorul ce o cauzeaza, oferind ulterior tratamentul sau sprijinul necesar. Industria medicala inregistreaza frecvent progrese in acest domeniu.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Sexologie
- Dr. Rares Ignat -
- Dr. Roxana Patrascu -
- Dr. Raluca Adriana Muntean -
- Dr. Gabriel Pirvan -
- Dr. Nicolae Calomfirescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
Articole recomandate
- Factori care pot influenta infertilitatea feminina
- Semne de boala la nivelul organismului
- Dereglarile hormonale: simptome si afectiuni
- Infectia cu ureaplasma – cauze, simptome, tratament
- Oligospermia
- Cand este necesar consultul ginecologic?
- Hiperplazia congenitala a glandelor suprarenale
- Tratamentele pentru infertilitatea masculina
- Testarea fertilitatii - Teste de infertilitate