Cum afecteaza internetul fertilitatea masculina
Generalitati
SusMajoritatea barbatilor nu acorda prea multa atentie ingrijirii prenatale, dar expertii in tratarea infertilitatii masculine afirma ca actiunile desfasurate de un barbat pot afecta capacitatea acestuia de a deveni sau nu, tata.
Sperma barbatilor se produce pe tot parcursul unei zile, iar spermatozoizii au nevoie de aproximativ doua-trei luni pentru a ajunge la un nivel deplin de maturitate.
De aceea, comportamentul unui barbat in decursul ultimelor 90 de zile poate influentata in mod negativ compozitia spermei sale sau poate afecta sanatatea copilului pe care il vor procrea in viitorul apropiat.
Cauze ale infertilitatii masculine
SusDesi atentia se concentreaza asupra femeilor atunci cand cuplurile nu pot concepe, in aproximativ jumatate din cazuri, vinovati sunt barbatii.
Printre cele mai frecvente comportamente care pot prejudicia calitatea si cantitatea spermatozoizilor sunt asezarea telefoanelor mobile in buzunarul pantalonilor si utilizarea laptopului pozitionat in apropierea coapselor.
Alte obiceiuri nocive care pot declansa infertilitatea masculina sunt consumul excesiv de alcool, fumatul, baile fierbinti, sauna, purtarea de lenjerie de corp stramta, utilizarea drogurilor recreative, administrarea de suplimente specifice sustinerii unui act sexual normal si imbolnavirile frecvente. Studiile arata ca astfel de comportamente pot diminua calitatea si cantitatea spermei.
In urma a tot mai multe studii s-a demonstrat ca viabilitatea, motilitatea si numarul spermatozoizilor expusi la radiatiile emanate de telefonul mobil timp de o ora a scazut la 11% comparativ cu probleme de control. Telefoanele mobile emit radiatii care pot prejudicia spermatozoizii barbatilor care le poarta in buzunar sau la nivelul curelelor. Aceste consecinte sunt cauza apropierii telefoanelor de zona inghinala.
Un episod de gripa poate reduce cantitatea de sperma, de aceea specialistii recomanda ca barbatii care doresc sa procreeze sa ia in calcul administrarea unui vaccin antigripal. Bolile cronice, cum ar fi hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, obezitatea pot sa scada numarul de spermatozoizi (in ultimul caz, excesul de grasime duce la o productie crescuta de hormoni feminini).
Utilizarea laptopului poate sa scada sansele unei persoane de sex masculin de a avea copii in mod natural. Semnalele WiFi pot fi daunatoare pentru spermatozoizi, chiar dupa 4 ore de utilizare a laptopului (scad motilitatea si deterioreaza ADN-ul). Conform unor studii, subiectii care au lucrat timp de 60 de minute la un laptop pe care l-au tinut pe coapse, au constatat ca temperatura scrotului a crescut in mod semnificativ, iar numarul de spermatozoizi a fost redus considerabil ca urmare a acestui fenomen.
In ansamblu, orice tip de caldura aplicata la nivelul scrotului este nociva pentru sistemul reproducator masculin. Barbatii trebuie sa fie constienti ca apa fierbinte, sauna, laptopul sau alte surse similare de incalzire care pot ridica temperatura corpului sau a zonei intime le va afecta fertilitatea, in mod negativ.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Urologie
- Dr. Daniel Liviu Badescu - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Florentin Bengus - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Bogdan Braticevici - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Daniel Damian - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Gheorghe Nita - Spitalul clinic de urgenta Sf. IOAN
Articole recomandate
- Semnele si simptomele infertilitatii masculine si feminine
- Diagnosticul infertilitatii masculine
- Tratamentul infertilitatii masculine
- Infertilitatea cuplului
- Infertilitatea - sterilitatea
- Semne si cauze ale infertilitatii
- Modalitati de depistare si gestionare a stresului masculin
- Inseminarea artificiala intratubara (ITI)
- Calitatea materialului seminal