Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cauzele infertilitatii masculine

Actualizat la data de: 11 Aprilie 2024
Cauzele infertilitatii masculine

Doua treimi dintre cuplurile care nu pot avea copii sunt afectate de infertilitatea barbatului.

Daca dupa un an sau mai mult de un an de contacte sexuale neprotejate femeia nu ramane insarcinata, primul lucru ce trebuie facut este o spermograma.

Dar daca aceasta e in limite normale, trebuie consultata femeia, pentru a stabili daca ea este cea care are probleme de fertilitate.

Infertilitatea de sex masculin se datoreaza productiei scazute de spermatozoizi, blocajelor care impiedica livrarea de sperma, spermatozoizilor lenti sau anormali.

Afectiunile ereditare, accidentele, problemele cronice de sanatate, stilul de viata, dezechilibrul hormonal, anomaliile cromozomiale, problemele cu functia sexuala (dificultati de ejaculare, disfunctie erectila) si alti factori pot juca un rol important in infertilitatea masculina.

Fertilitatea masculina este un proces complex, iar a nu putea concepe un copil poate fi stresant si frustrant, insa sunt disponibile o serie de tratamente moderne de infertilitate in clinicile de specialitate.

Pentru ca femeia sa ramana insarcinata, partenerul trebuie, in primul rand, sa produca spermatozoizi sanatosi.

Pentru aceasta functie cel putin unul dintre testicule trebuie sa functioneze corect, iar corpul trebuie sa produca testosteron si alti hormoni necesari pentru a declansa si de a mentine productia de sperma.

La fel de important este ca spermatozoizii sa ajunga in sperma si pentru asta ei trebuie sa fie foarte mobili si in numar suficient. In cazul in care numarul de spermatozoizi din sperma este scazut, scad sansele de fertilizare a ovulul partenerei.

Spermatozoizii trebuie sa aiba forma normala si sa fie capabili sa se miste. Daca miscarea (motricitatea) sau forma (morfologie) spermatozoizilor este anormala atunci ei nu pot ajuge la ovulul feminin.

Infertilitatea masculina poate fi cauzata de o serie de probleme de sanatate si tratamente medicale. Aici amintim:

Varicocelul, o inflamatie a venelor care dreneaza testicul si o cauza comuna a infertilitatii masculine. Afectiunea creste temperatura testiculului, ceea ce duce la un numar scazut de spermatozoizi si motricitate redusa a acestora.

Anticorpii care ataca sperma, celule ale sistemului imunitar care identifica gresit spermatozoizii ca fiind invadatori nocivi si care incearca sa ii elimine.

Unele infectii, cum ar fi cele cu transmitere sexuala – Chlamydia si gonoreea, pot interfera cu productia de sperma sau sanatatea spermei sau pot provoca cicatrici care blocheaza trecerea spermatozoizilor. Acelasi efect il au inflamatia prostatei (prostatita) si testiculele inflamate din cauza oreionului.

Probleme de ejaculare provocate de diferite probleme de sanatate (diabet zaharat, leziuni ale coloanei vertebrale, chirurgie a vezicii urinare, a prostatei sau a uretrei) si tratamente medicamentoase. Unii barbati cu leziuni ale maduvei spinarii sau anumite boli nu pot ejacula sperma, chiar daca aceasta este produsa.

Defecte ale canalelor ejaculatorii. Tuburile care transporta sperma pot fi afectate de boala (fibroza chistica), accidente sau probleme ereditare din cauza carora barbatul respectiv sa se fi nascut fara canalele ejaculatorii.

Ejacularea retrograda este situatia in care sperma, in loc sa fie expulzata in exterior prin meatul uretral, refuleaza si ajunge in vezica urinara. Barbatii cu ejaculare retrograda pot avea orgasm, desi cantitatea de sperma ejaculata in exterior este diminuata, sau in unele cazuri, chiar absenta.

Aceasta disfunctie sexuala masculina poate fi o cauza de infertilitate, dar nu este periculoasa. Ejacularea retrograda poate fi cauzata de interventii chirurgicale, medicamente sau boli care afecteaza sistemul nervos. Semnele acestei boli pot include o urina tulbure dupa ejaculare.

Testicule ectopice (care nu au coborat in scrot). In cazul unor barbati, in timpul dezvoltarii fetale, unul sau ambele testicule nu reusesc sa coboare din abdomen in sacul care, in mod normal, contine testiculele (scrotul).

O tulburare digestiva cauzata de sensibilitate la gluten, boala celiaca, poate cauza infertilitate , insa fertilitatea se poate imbunatati dupa trecerea la o dieta fara gluten.

Dezechilibrele hormonale si defectele cromozomiale sunt factori importanti in fertilitatea masculina. Sindromul Klinefelter mostenit (in care un barbat se naste cu doi cromozomi X si un cromozom Y) provoaca dezvoltarea anormala a organelor de reproducere masculine.

Printre alte sindroame genetice asociate cu infertilitatea se numara fibroza chistica, sindromul Kallmann, sindromul Young si sindromul Kartagener.

Anumite tratamente medicamentoase pot afecta productia de sperma si reduce fertilitatea masculina: terapia de substitutie a testosteronului, utilizarea de steroizi anabolizanti pe termen lung, medicamentele impotriva cancerului (chimioterapie), anumite medicamente antifungice, unele medicamente pentru ulcer.

Probleme cu actul sexual. Acestea pot include probleme cu pastrarea sau mentinerea unei erectii suficienta pentru actul sexual (disfunctia erectila), ejacularea prematura, act sexual dureros pentru barbat, anomalii anatomice (cum ar fi deschiderea uretrei sub penis - hipospadias) si probleme psihologice sau de relationare cu partenera.

Dr. Andrei Silviu
Clinica Fertilia


Medici specialisti Urologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate