Metode pentru imbunatatirea fertilitatii
Generalitati
SusCercetarile au demonstrat ca nivelul de fertilitate al unei femei depinde de ceea ce mananca, de cat de activa este dar si de alte caracteristici ale stilului de viata. De altfel, este binecunoscut faptul ca hrana si modul neadecvat de viata afecteaza starea de sanatate a inimii, sansele de a dezvolta anumite tipuri de cancer, sanatatea ochilor, a oaselor, etc. Iar toate aceste situatii pot influenta capacitatea unei persoane de a ramane insarcinata si de a avea o sarcina normala.
Din pacate, exista un numar destul de mare de experti in fertilitate care nu cunosc suficiente detalii despre modul in care dieta afecteaza capacitatea unei femei de a reproduce.
Cuprins articol
Recomandari
SusIn urma unui studiu de mare amploare, realizat asupra unui lot semnificativ de femei, s-au acumulat o multitudine de informatii care au fost concretizate in 10 strategii principale care au rolul de a imbunatati fertilitatea:
1. Se vor evita grasimile trans, grasimile rele pentru organism care au un efect negativ asupra sistemului circulator. Aceste tipuri de grasimi se gasesc mai ales in produsele alimentare din comert si in fast-food;
2. Se vor utiliza cat mai multe tipuri de uleiuri vegetale nesaturate, precum uleiul de masline si ulei de canola;
3. Se vor consuma in mod special proteine vegetale, in defavoarea celor animale: nuci, fasole, etc.;
4. Se vor alege cerealele integrale si alte surse de carbohidrati cu ardere lenta, mai degraba decat carbohidratii rafinati care cresc rapid nivelul de zahar din sange si insulina;
5. Se va bea in fiecare zi un pahar de lapte integral, un iaurt sau se va consuma o inghetata in fiecare zi. Uneori acestea pot fi inlocuite cu laptele degresat sau alte produse lactate cu un continut scazut de grasimi;
7. Se vor administra periodic multivitamine care contin acid folic si alte tipuri ale vitaminei B;
8. Se vor consuma alimente care contin fier, mai ales fructe si legume si mai putin carne rosie;
9. Se va bea zilnic multa apa, in cantitati moderate ceai, cafea si alcool si se vor evita sucurile acidulate si dulci;
10. Se vor face cat mai multe exercitii fizice. Daca acestea fac deja parte din programul zilnic, se va mari ritmul antrenamentului. Totusi nu se va exagera.
Printre aceste reguli nu a fost introdusa renuntarea la fumat, intrucat doar un procent foarte mic dintre femeile participante la studiu, fumau. Daca este nevoie se va respecta si legea numarul 11 care prevede evitarea fumatului.
Sfaturi pertinente
SusExista o multitudine de informatii dietetice disponibile pentru femeile care doresc sa ramana insarcinate. Recomandarile de mai sus au la baza experienta legata de sarcina, fertilitate si ovulatie a unui numar impresionant de femei. Iar interesant este ca acestea pot fi urmate si de catre barbati pentru imbunatatirea nivelului lor de fertilitate.
Sfaturile prezentate deja sunt simple si destul de ieftine, nu au efecte secundare, cu posibila exceptie a unei sarcini gemelare. Acestea sunt disponibile si usor de urmat de catre toti oamenii, nu doar de catre cei care nu sufera de boli cronice. Pot mentine o stare optima de sanatate a ambilor parteneri si stimuleaza fertilitatea. De fapt, o dieta care sa aibe la baza aceste strategii nu va contribui doar la dezvoltarea normala a unei sarcini ci va ajuta la pastrarea sanatatii, indiferent de varsta sau sex.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Bradut Adrian Ionascu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Gheorghe Peltecu - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Gheorghe Berbecar - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
Articole recomandate
- Terapia de substitutie hormonala
- Ciclul menstrual neregulat si ovulatia
- Endometrioza - proliferare endometru
- Tratamentul infertilitatii masculine
- Infertilitatea la barbati - generalitati
- Cum pot fi crescute sansele de a avea gemeni?
- Menopauza
- Vitaminele care sporesc fertilitatea
- Pozitii sexuale din Kamasutra pentru fertilitate
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi