Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Infertilitate? Exista solutii naturale pentru aceasta problema!

Actualizat la data de: 24 Iulie 2020
Infertilitate? Exista solutii naturale pentru aceasta problema!

Nu exista nicio indoiala ca infertilitatea este o problema in crestere in societatea de astazi. Studiile arata ca aproximativ 10 la suta dintre femeile cu varste cuprinse intre 25 si 44 de ani se lupta sa ramana insarcinate sau sa pastreze sarcina. Motivele sunt multe si majoritatea raman necunoscute, insa ceea ce stim este ca aceasta problema are un impact personal si financiar semnificativ asupra celor afectati.

Ce este infertilitatea?

Termenul „infertil” se refera la imposibilitatea unei femei de a ramane insarcinata dupa un an de incercare (sau 6 luni pentru o femeie de peste 35 de ani).
Infertilitatea, ca orice afectiune, este pur si simplu un semn ca ceva nu este in regula in organismul tau. Fertilitatea este un proces natural in organism, dar unul pe care corpul il poate dezactiva daca nu considera ca poate sustine in siguranta o sarcina.

Care ar putea fi cauzele?

Exista atat de multi factori care pot provoca sau contribui la infertilitate, motiv pentru care eficacitatea tratamentului conventional poate varia atat de mult- pur si simplu nu poate aborda toate cauzele posibile. Medicamentele pentru fertilitate si hormonii artificiali de orice fel, inclusiv anticonceptionalele pot inrautati cauza principala si pot influenta viitoarea sarcina.

Factori de risc infertilitate la femei:
• Varsta inaintata
• Consumul de alcool si tigari
• Obezitatea sau denutritia
• Boli cu transmitere sexuala care pot afecta sistemul reproducator
• Conditii medicale: tulburari de ovulatie, sindromul ovarelor polichistice, dezechilibre hormonale, boala inflamatorie pelvina (BIP), endometrioza, fribrom uterin, cicatrici din interventii medicale, etc.
• Medicamente sau tratamente: chimioterapie sau radioterapie, utilizarea pe termen lung a medicamentelor antiinflamatorii nesteroidiene cu doza mare (aspirina, ibuprofen).

Factori de risc infertilitate masculina:
• Forma, cantitatea si calitatea spermei
• Transportul spermei in sistemul reproducator masculin
• Varsta inaintata
• Consumul de alcool si tigari
• Obezitatea
• Expunerea la toxine, cum ar fi pesticide, erbicide si metale grele
• Conditii medicale: ejaculare retrograde, varicocel, dezechilibru hormonal, cum ar fi productia scazuta de testosterone, anticorpi care ataca sperma si o distruge.

Vestea buna este ca, in multe cazuri, organismul poate combate infertilitatea in mod natural, daca li se ofera resursele corecte.

Solutii naturale pentru infertilitatea feminina

Vitex- Vitex Agnus Castus sau Fructul castitatii este una dintre cele mai eficiente plante pentru stimularea fertilitatii la femei. Are multiple beneficii asupra sanatatii aparatului reproducator feminin, a secretiei de hormoni in vederea reproducerii si a combaterii efectelor sindromului premenstrual. Studiile au aratat ca Vitex contribuie la cresterea secretiei de progesteron, hormonul fertilitatii, sustinand astfel procesul de ovulatie si productia de ovule.

Acizii grasi Omega- 3- Nimic nu poate regla hormonii, precum acizii grasi omega-3 si DHA. Acestea sunt esentiale pentru o ovulatie buna la femei si pentru o buna sanatate a spermatozoizilor la barbati. Acizii grasi Omega-3 se gasesc in multe alimente, cum ar fi diferite tipuri de peste, seminte precum inul si chia, nuci, oua sau spanac. Exista suplimente cu omega-3 care cresc sansele de a ramane insarcinata si, odata ce a avut loc conceptia, poate fi in continuare benefic intrucat imbunatateste dezvoltarea creierului fatului. Una dintre cele mai bogate si pure surse de Omega-3 este uleiul de krill, iar conform studiilor o administrare de minim 3 luni cu 1-2g de ulei de krill/zi amelioreaza simptomele premenstruale si ajuta la reglarea sistemului hormonal.

Acidul folic (Vitamina B9)- Cunoscut in primul rand pentru preventia aparitiei defectelor genetice in cazul fatului si contribuie la dezvoltarea tesutului matern necesar pe durata sarcinii. Acidul folic poate ajuta, de asemenea, la a ramane insarcinata. Acidul folic este o componenta cheie in mentinerea unei stari fertile prin reglarea proceselor de ovulatie.

Complex de B-uri- Vitaminele din grupul B sustin o gama larga de procese metabolice. Aceste vitamine intervin in procesul de metabolizare al estrogenului asigurand echilibru hormonal, un ciclu menstrual regulat si un nivel optim de progesteron. Din acest grup, foarte importanta este vitamina B6 care stimuleaza secretia de progesteron si previne avortul spontan.

Solutii naturale pentru infertilitatea masculina

Maca- Este o solutie foarte populara in tratarea infertilitatii, atat la femei, cat si la barbati. Una dintre principale actiuni ale acestei plante adaptogene este stimularea si hranirea hipotalamusului care regleaza glanda pituitara, actionand ca tonic pentru sistemul hormonal. intregul sistem endocrin devine echilibrat, deoarece glanda hipofizara controleaza activitatea glandelor suprarenale, a tiroidei si a organelor sexuale: testicule si prostata. Astfel, Maca contribuie la cresterea semnificativa a numarului de spermatozoizi, a motilitatii si volumului spermei si libidoul.

Branca ursului- Numita si Ginseng Romanesc aceasta planta este un adevarat ajutor pentru sporirea fertilitatii masculine. Are efect vasodilatator genital, extrem de util in cazul impotentei vasculare. Datorita substantelor active care actioneaza simultan asupra glandelor endocrine, a sistemului nervos si a aparatului cardiovascular, Branca ursului este un remediu excelent pentru problemele sexuale. Creste nivelul de testosteron, asigurand cresterea libidoului si productia spermei.

Ashwagandha- este o planta adaptogena cu beneficiia cunoscute in problemele de fertilitate. Este un foarte bun reglator hormonal, prin reducerea nivelului de cortizol in situatiile de stres intens. Pentru barbati, Ashwagandha reduce efectele cauzate de stres si creste libidoul si stimuleaza spermatogeneza.

Zinc- Aportul de zinc este una dintre pietrele de temelie ale fertilitatii masculine. Conform studiilor, deficienta scazuta de zinc a fost asociata cu niveluri scazute de testosteron, calitate slaba a spermatozoizilor si a spermei si risc crescut de infertilitate masculina.

Vitex Zen Forte

• Formula concentrata dedicata pentru stimularea fertilitatii la femei, productia de progesteron si stimularea ovulatiei.
• Formula complexa imbunatatita cu Vitamina C naturala, pentru o biodisponibilitate crescuta

Maca Zen Forte

• imbunatateste echilibrul hormonal al barbatilor (functia erectila si fertilitatea)
• imbunatateste echilibrul hormonal feminin (fertilitate, libidou, menopauza)


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.