Fimbrioplastia, metoda de deblocare a trompelor uterine obstructionate
Generalitati
SusFimbrioplastia este o interventie chirurgicala care are rolul de a debloca trompele uterine obstructionate, insa numai in anumite conditii. Exista mai multe tratamente disponibile pentru aceasta afectiune - reanastomoza tubara, salpingotomia, fimbrioplastia sau histerosalpingoscopia. Toate sunt realizate cu scopul restabilirii fertilitatii femeilor.
Situatii in care se impune
SusObstructia trompelor uterine este una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilitatii la femei. In functie de particularitatile fisei medicale, de localizarea blocajului tubar si de alte afectiuni asociate, medicii apeleaza la o metoda chirurgicala de remediere a problemei.
Interventia chirurgicala este singurul tratament disponibil pentru deblocarea trompelor. Fimbrioplastia se face numai atunci cand pacientele sufera de un blocaj partial care este localizat la capatul terminal al trompei.
Cand cauza obstructiei este de ordin structural (fibroza) se apeleaza tot la fimbrioplastie.
Scopul interventiei este sa se indeparteze aderentele sau tesuturile care impiedica trompa sa functioneze normal. Pentru aceasta, medicii trebuie sa salveze functiile fimbriilor (acele franjuri mobile care prind ovocitul eliberat de ovar) pentru a putea avea loc transportul ovocitelor si fecundarea.
Mod de realizare
SusInainte de a recurge la aceasta interventie, medici investigheaza amanuntit problema suspectata cu ajutorul laparoscopiei si al examenului pelvin.
Pozitia pe care pacientele o au pe masa de operatie in timpul acesteia este diferita de una ginecologica, clasica. Ele stau intinse pe spate, cu picioarele lasate sa cada firesc, de la genunchi in jos, astfel incat soldurile sa fie extinse la 10 grade, iar vulva si perineul sa aiba o expunere optima pentru interventie. Medicii fac apoi o incizie la nivel abdominal, cat mai aproape de pelvis, si indeparteaza aderentele care blocheaza trompa.
Sansele de reusita sunt foarte mari in urma acestei interventii.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Bradut Adrian Ionascu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Gheorghe Peltecu - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Gheorghe Berbecar - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
Articole recomandate
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi
- Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'?