Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cum influenteaza stilul de viata, fertilitatea feminina

Actualizat la data de: 03 Iulie 2018

Generalitati

Sus
Cum influenteaza stilul de viata, fertilitatea feminina

Fertilitatea unei femei poate fi afectata de obiceiurile si stilul viata al acesteia. Exista, totusi, o serie de masuri care pot mentine sanatos, sistemul de reproducere al unei persoane de sex feminin. Daca o femeie isi doreste sa devina mama in prezent sau in viitorul apropiat, si-ar putea pune problema ce anume ar putea sa faca pentru a-si stimula fertilitatea. Unii factori, nu pot fi controlati (diverse probleme medicale), dar multe dintre alegerile zilnice pot influenta fertilitatea.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Ce este fertilitatea feminina
  3. Care sunt cauzele infertilitatii feminine
  4. Ce se poate face pentru stimularea fertilitatii feminine
  5. Ce ar trebui evitat pentru a proteja fertilitatea feminina
  6. Citeste pe aceeasi tema

Ce este fertilitatea feminina

Sus

Fertilitatea feminina este abilitatea unei femei de a concepe un copil biologic. In cazul in care doi parteneri, dintr-un cuplu, au o viata sexuala activa si nu utilizeaza produse contraceptive, iar femeia nu ramane insarcinata intr-o perioada mai lunga de un an, motivul ar putea fi o problema de fertilitate.

Care sunt cauzele infertilitatii feminine

Sus

Exista diverse afectiuni sau probleme medicale care pot sta la baza infertilitatii feminine:
- tulburari ale ovulatiei
- disfunctii ale trompelor uterine
- endometrioza - cand testutul endometrial (o mucoasa care captuseste in mod normal uterul) creste/se dezvolta si in alte locuri decat in mod normal
- afectiuni ale uterului.

De asemenea, varsta joaca un rol important in fertilitate. Amanarea sarcinii poate reduce probabilitatea ca o femeie sa poata sa obtina o sarcina. Dupa 30 de ani, ovulatia are loc mai putin frecvent, chiar daca ciclul menstrual este regulat. De asemenea, ovulele unei femei mai in varsta, nu pot fi fecundate la fel de usor ca cele ale unei femei mai tinere.

Ce se poate face pentru stimularea fertilitatii feminine

Sus

Un stil de viata sanatos poate imbunatati capacitatea unei femei de a fi fertila. Urmatoarele sfaturi ar putea fi utile in acest sens:
- mentinerea unei greutati normale - Atat supraponderabilitatea dar si subponderabilitatea pot afecta in mod semnificativ productia de estrogen care va inhiba ovulatia. O greutate sanatoasa creste frecventa ovulatiei si sansele ca o femeie sa ramana insarcinata.

- prevenirea bolilor si infectiilor cu transmitere sexuala, cum ar fi gonoreea sau chlamydia care pot afecta trompele uterine. Se va evita activitatea sexuala cu parteneri multipli care creste sansele contactarii bolilor cu transmitere sexuala, care care stau la baza a multor probleme de fertilitate.

- consultul regulat la medicul ginecolog - Vizitele periodice la medicul specialist sunt esentiale pentru diagnosticarea si tratarea eventualelor probleme de sanatate care ar putea sa puna in pericol fertilitatea unei femei.

Ce ar trebui evitat pentru a proteja fertilitatea feminina

Sus

Fertilitatea unei persoane de sex feminin ar putea fi protejata prin eliminarea unora din obiceiurile nocive, cum ar fi:
- fumatul - alaturi de afectiunile care pot afecta cervixul si trompele uterine, fumatul excesiv afecteaza functia ovarelor, iar numarul ovulelor eliberate in perioada de ovulatie va fi mult mai scazut. Nicotina si alte substante chimice continute de tigari predispun la anomalii genetice ale produsului conceptiei si interfera cu productia de estrogen. Pentu a renunta la fumat este recomandat sa se apeleze la specialisti, mai ales pentru a preintampina recidivele.

- alcoolul - consumul de alcool este asociat cu un risc crescut de aparitie al tulburarilor de ovulatie. Cercetarile au demonstrat ca, pana si un consum redus de alcool poate diminua sansele unei femei de a concepe. De aceea, este indicat sa se abandoneze aceasta deprindere.

- consumul excesiv de cofeina - prea multa cofeina ridica nivelul de estrogen si reduce metabolizarea acestuia, contribuie la disfunctia trompelor uterine si la aparitia endomentriozei. Pentru protejarea fertilitatii, se va limita cantitatea de cofeina consumata intr-o zi la maxim 900 mg pe zi (incluzand atat cofeina din cafea, ceai, ciocolata, suc si bauturi energizante).

- stresul - stresul accentuat poate inhiba ovulatia. Chiar si formele usoare de stres pot afecta fertilitatea. Desi se pare ca cercetarile realizate pana in prezent nu au demonstrat in mod evident impactul pe care stresul il are asupra fertilitatii feminine, specialistii recomanda diminuarea stresului si practicarea metodelor de relaxare, pentru femeile care doresc sa ramana insarcinate.

- activitatea fizica in exces - exercitiile fizice (aerobic, de exemplu) in exces pot dauna fertilitatii feminine prin reducerea cantitatii de progesteron eliberata de organism si prin inhibarea ovulatiei. Daca o femeie are o greutate normnala, si doreste sa ramana in curand insarcinata, ar trebui sa nu depaseasca sapte ore de exercitii fizice realizate intr-o saptamana. O persoana supraponderala va consulta medicul in legatura cu activitatea fizica permisa.

- expunerea la diverse substante toxice (chimice) sau la poluanti poate afecta fertilitatea unei femei. Persoanele care lucreaza in agricultura, tehnica dentara sau in industria farmaceutica pot fi predispuse la dereglari ale ciclului menstrual din cauza expunerii la un nivel ridicat de oxid de azot, solventi organici si alte substante chimice nocive.

In cazul in care o femeie doreste sa ramana insarcinata in viitorul apropiat si este ingrijorata de impactul pe care l-ar putea avea stilul sau de viata asupra fertilitatii sale, ar trebui sa consulte medicul. Specialistul va fi in masura sa o ajute si sa o sustina in directia conceperii unui copil, fara tratament pentru infertilitate.


Medici specialisti Ginecologie

  • Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Prof. dr. Gheorghe Peltecu - Spitalul clinic FILANTROPIA
  • Dr. Gheorghe Berbecar - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate