Ce trebuie sa stiti despre suplimentele pentru fertilitate?
Generalitati
SusInfertilitatea poate reprezenta o provocare pentru medici deoarece aceasta problema este destul de dificil de tratat. Tehnicile medicale moderne sunt uneori eficiente, insa acestea pot fi costisitoare, iar ratele de succes pot varia.
Pentru femeile cu rezerva ovariana redusa, embrioni de proasta calitate si varsta de peste 35 de ani, studiile arata faptul ca suplimentarea cu coenzima Q10 (in doze mari) ar putea imbunatati raspunsul ovarian la stimulare si numarul de embrioni de calitate buna.
In cazul infertilitatii masculine, exista multe suplimente dietetice care promoveaza cresterea calitatii spermatozoizilor, majoritatea continand vitamina C, E si coenzima Q10.
Aceste vitamine si antioxidanti pot ajuta, dar nu in cazul unui barbat diagnosticat cu infertilitate masculina severa, unde tratamentul recomandat pentru obtinerea sarcinii este fertilizarea in vitro.
Specialistii care se ocupa cu studiul acestei probleme incearca sa gaseasca alternative pentru interventia medicala pentru a ajuta femeile sa ramana insarcinate.
Acestia urmaresc sa utilizeze suplimente care sa stimuleze fertilitatea la femei sau la barbati sau chiar la ambele sexe.
Este de mentionat faptul ca exista numeroase indoieli cu privire la beneficiile pe care le pot aduce aceste suplimente. Majoritatea studiilor care s-au efectuat nu au avut rezultate foarte promitatoare.
Cuprins articol
Tipuri de suplimente pentru fertilitate
Sus1. Acetil L-carnitina
Acetil L-carnitina este un supliment comun de fertilitate.
Acetil L-carnitina (ALC) este un antioxidant. Intr-o revizuire a literaturii efectuata in 2018, cercetatorii au incercat sa determine efectul ALC asupra problemelor care afecteaza fertilitatea feminina, cum ar fi sindromul ovarului polichistic (PCOS), endometrioza, amenoreea sau dispareunia (durerea in timpul contactului sexual).
Revizuirea a constatat ca ALC are rezultate promitatoare in a ajuta la tratarea problemelor legate de fertilitatea feminina.
O alta revizuire recenta a analizat efectul pe care antioxidantii, inclusiv ALC, il au asupra sanatatii spermatozoizilor. Autorii au subliniat impactul pozitiv pe care antioxidantii l-au avut asupra motilitatii spermatozoizilor.
2. Vitamina E
Potrivit unei cercetari din 2018, vitamina E poate creste motilitatea spermatozoizilor datorita efectelor sale antioxidante si poate contribui la imbunatatirea fertilitatii la barbati.
Cu toate acestea, exista foarte putine studii privind beneficiile potentiale ale suplimentelor cu vitamina E pentru femeile care se confrunta cu probleme de fertilitate.
3. Acidul folic
Acidul folic poate fi eficient in ajutarea femeilor sa ramana gravide si sa mentina sarcina pana la final. Cu toate acestea, specialistii considera ca este nevoie de investigatii mai ample pentru a determina cat de eficient este acidul folic ca tratament pentru fertilitatea feminina.
Pentru barbati, o revizuire din 2017 a cercetarilor anterioare a constatat faptul ca o combinatie de acid folic si zinc a contribuit la imbunatatirea calitatii spermei.
Sursele bune de alimente care contin acid folic sunt legumele cu frunze verzi (varza kale sau spanac), fasolea, mazarea, nucile, fructele si ouale.
Acidul folic este solubil in apa si este distrus de temperaturile mari, deci ar fi bine sa nu fierbeti aceste alimente pentru a nu-si pierde concentratia de acid.
4. Coenzima Q10
Coenzima Q10 (CoQ10) ajuta la generarea de energie in celulele umane. Studiile recente privind capacitatea acestei enzime de a trata infertilitatea au avut rezultate pozitive.
Un studiu din 2018 a afirmat ca CoQ10 ar putea imbunatati raspunsul ovarelor la stimulare in cazul femeilor supuse fertilizarii in vitro (FIV). Rata sarcinii a fost mai mare la femeile care au utilizat CoQ10 decat la grupul de control, dar diferenta nu a fost statistic semnificativa.
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca, in timp ce CoQ10 are efecte pozitive, sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina eficacitatea sa.
5. Vitamina C
Vitamina C poate ajuta fertilitatea masculina. Un studiu din 2016 a constatat ca barbatii cu obezitate care au consumat vitamina C au prezentat o imbunatatire a concentratiei spermatozoizilor si cresterea mobilitatii acestora.
Functioneaza aceste suplimente?
SusIn timp ce unele cercetari indica faptul ca administrarea suplimentelor pentru fertilitate poate oferi unele beneficii, alte cercetari sugereaza ca acestea nu au niciun efect.
De asemenea, unele studii indica faptul ca barbatii care utilizeaza un timp prea indelungat terapia antioxidanta pot avea efecte negative asupra fertilitatii lor. Este nevoie de mai multe cercetari privind functionarea suplimentelor pentru fertilitate.
Totusi, unii oameni pot considera ca prin combinarea suplimentelor cu modificari ale stilului de viata, cum ar fi scaderea in greutate, limitarea consumului de alcool si renuntarea la fumat, sporesc sansele procesului de conceptie.
Cu toate acestea, suplimentele singure ar putea sa nu fie de ajuns pentru a garanta succesul in obtinerea unei sarcini.
Riscuri
SusUnele suplimente pentru fertilitate pot interactiona cu alte medicamente pe care o persoana le ia. De exemplu, acidul folic poate interactiona cu unele medicamente anticonvulsivante sau antiparazitare, in timp ce consumul de vitamina E impreuna cu anumite medicamente anticoagulante sau cu medicamente pentru pierderea in greutate si secretorii de acid biliar pot provoca efecte adverse.
Dozele mari de suplimente pot provoca, de asemenea, efecte secundare, care pot include:
- greata si varsaturi;
- eczeme;
- vedere incetosata;
- risc crescut de aparitie a afectiunilor cardiace (in cazul acidului folic);
- risc crescut de cancer (daca utilizati acid folic in exces);
- dureri de cap;
- enterocolita necrozanta (NEC) - o anomalie congenitala care pune viata in pericol.
Cereti sfatul medicului!
SusInainte de a utiliza suplimente pentru a ajuta la sporirea fertilitatii, o persoana ar trebui sa se consulte, in primul rand, cu medicul sau despre riscurile si beneficiile potentiale ale acestora.
Medicul va trebui sa cunoasca antecedentele personale patologice ale pacientului si orice alte conditii preexistente.
Unele dintre cele mai importante intrebari adresate unui medic sunt:
• Cu ce medicament nu este indicat sa interactioneze suplimentul?
• Ce riscuri exista in cazul unei supradoze?
Concluzii
SusS-a demonstrat prin intermediul unor studii faptul ca unele suplimente au efecte pozitive asupra fertilitatii. Toti oamenii ar trebui sa consulte, in primul rand, medicul inainte de a utiliza un nou supliment deoarece acesta ar putea sa aiba efecte adverse.
Alte modificari ale stilului de viata, cum ar fi: scaderea in greutate, renuntarea la fumat si limitarea consumului de alcool sunt, de asemenea, benefice pentru persoanele care incearca sa stimuleze procesul de conceptie, sporind astfel fertilitatea.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Bradut Adrian Ionascu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Prof. dr. Gheorghe Peltecu - Spitalul clinic FILANTROPIA
Articole recomandate
- Dieta pentru stimularea fertilitatii
- Influenta aspirinei asupra fertilitatii feminine
- Cum poate sti o femeie cand este fertila?
- Stabilirea fertilitatii
- Top 3 vitamine pentru cresterea fertilitatii la barbati
- Cum influenteaza stilul de viata, fertilitatea feminina
- Imbunatatirea fertilitatii masculine: 5 modalitati de a reduce greutatea in ...
- Calcul perioada fertila
- Stil de viata sanatos pentru sporirea fertilitatii
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi
- Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'?
- Ciclul menstrual si sanatatea feminina: Informatii esentiale si sfaturi de la dm