Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Circumcizia la nou nascut - ablatia preputului

Actualizat la data de: 11 August 2022
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Clinica: Spitalul Municipal Campina

Generalitati

Sus
Circumcizia la nou nascut - ablatia preputului Vezi galerie foto

Circumcizia reprezinta interventia chirurgicala prin care se indeparteaza preputul, care este un pliu al pielii ce acopera si protejeaza varful penisului. Aceasta interventie chirurgicala se practica cel mai frecvent la nou nascuti in prima zi de viata.

Circumcizia se poate practica si mai tarziu, dupa prima zi de viata, in cazul prematurilor sau nou nascutilor cu anumite afectiuni medicale.

Circumcizia se poate efectua si ca tratament al unor afectiuni medicale ale penisului copiilor si adultilor, ca de exemplu balanita (inflamatia varfului penisului), fimoza (imposibilitatea decalotarii varfului penisului) sau parafimoza.

Este circumcizia sigura?

In general, circumcizia este un procedeu sigur ce poate fi realizat in mai putin de 15 minute. Cand circumcizia este realizata dupa varsta de 2-3 luni, procedura poate necesita o ora pentru efectuare. In aceste cazuri, se foloseste de obicei anestezia generala. Orice anestezie generala implica unele riscuri.

Cine efectueaza circumcizia?

Circumcizia este efectuata, de obicei, de catre medicul pediatru, obstetrician, medicul de familie, chirurgul sau urologul. Cu toate acestea, ritualul circumciziei poate fi efectuat si de persoane fara pregatire medicala in acest sens, cum ar fi rabinii din cultura ebraica.

Este circumcizia necesara?

Din punct de vedere medical, circumcizia nu este necesara. Decizia de a face sau nu circumcizie presupune unele aspecte cum ar fi, convingeri personale si culturale, considerente religioase, traditii familiale si beneficii sau riscuri ale actului chirurgical. Nu exista dovezi privind beneficiul medical al circumciziei, cu toate acestea circumcizia contribuie la reducerea infectiilor de tract urinar in copilarie, a bolilor cu transmitere sexuala si a cancerului de penis la adult.

Ce complicatii pot apare dupa circumcizie?

Complicatiile dupa circumcizie sunt rare. Cele mai frecvente complicatii sunt durerea, sangerarea, infectia la locul circumciziei sau la capatul extern al uretrei (tub care face legatura intre vezica urinara si varful penisului) si iritatia varfului descoperit al penisului. Complicatiile pe termen lung ale circumciziei includ deteriorarea capatului extern al uretrei, un grad scazut de stimulare sexuala a penisului pe parcursul vietii si cicatrici ale penisului datorate infectiei sau erorilor actului chirurgical.

Complicatiile grave ale circumciziei sunt foarte rare.

Ce consecinte pot apare daca nu se efectueaza circumcizia?

Persoanele de sex masculin la care nu s-a practicat circumcizia au risc mai mare de a face infectii de tract urinar in primul an de viata, fata de cei la care s-a practicat circumcizia. Mai tarziu in timpul vietii, barbatii necircumcisi au un risc mai mare de a contracta boli cu transmitere sexuala in comparatie cu cei la care s-a efectuat circumcizia.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Mod de efectuare
  3. Starea postoperator
  4. Consult de specialitate
  5. Medici specialisti recomandati
  6. Indicatii
  7. Complicatii
  8. Avantaje
  9. De retinut!
  10. Citeste pe aceeasi tema

Mod de efectuare

Sus

Circumcizia la nou nascut este realizata, de obicei, de cadre medicale specializate la o clinica, intr-un spital sau intr-un centru chirurgical:
- nou nascutul se plaseaza pe o suprafata plana, de obicei pe masuta de infasat
- copilul este imobilizat prin intermediul unor fese care sunt trecute peste maini si picioare pentru a tine copilul nemiscat in timpul procedurii
- se face toaleta penisului
- pe zona pe care se practica circumcizia se aplica un anestezic local, copilul ramanand treaz. Anestezicele locale includ blocante ale nervului penian. Anestezia generala se foloseste la copii mai mari de 2-3 luni. Cand copii sunt sub anestezie generala, se poate efectua blocarea nervului caudal cu scopul de a ameliora durerea postoperatorie.
- o clema sau alt dispozitiv steril, pentru circumcizie, se aplica pe capul penisului. Medicii folosesc clema cu care sunt cel mai obisnuiti, dar se poate opta intre mai multe tipuri de cleme. Fiecare clema are avantaje si dezavantaje insa diferentele dintre cleme sunt minore.
- preputul este indepartat folosind un bisturiu sau foarfece steril.

Starea postoperator

Sus

Dupa circumcizie, penisul si scrotul pot avea o culoare rosu-brun datorita solutiei folosite la dezinfectia locala inainte de interventia chirurgicala. Sutura de la nivelul penisului (de unde s-a indepartat preputul) poate fi tumefiata si sangeranda. Aceasta stare va disparea treptat in urmatoarele zile.

Copilul va fi tinut sub observatie 2-4 ore dupa interventia chirurgicala. Personalul medical va supraveghea penisul pentru o eventuala sangerare si pe zona de circumcizie se va aplica un pansament cu un unguent cicatrizant. Pansamentul va fi pastrat timp de 24 de ore. Cand se indeparteaza pansamentul, in prealabil, se imbiba cu apa calduta si apoi se desface cu blandete.

Dupa interventia chirurgicala, in mod obisnuit copilul prezinta urmatoarele simptome:
- durere la urinat - Disconfortul sau durerea pot apare cand zona de circumcizie, in curs de vindecare, vine in contact cu urina sau materiile fecale. Acest disconfort dispare, de obicei, in 3-4 zile dar poate persista pana la 2 saptamani.
- iritabilitate - Copilul poate prezenta tulburari de somn sau poate fi agitat pe perioada vindecarii circumciziei.
- aparitia unei secretii fine de culoare galbena la nivelul zonei de circumcizie a doua zi dupa interventie - Aceasta face parte din procesul de vindecare si va disparea in cateva zile.

La copiii mici, nu se sutureaza pielea la locul unde a fost efectuata circumcizia. Sutura se practica doar la copiii mai mari si la adulti.

Ingrijirea penisului dupa circumcizie

Parintii pot face copilul sa se simta mai bine dupa interventie si vindecarea sa fie mai rapida daca:
- la fiecare schimbare a scutecului se face toaleta penisului cu apa calda si sapun. Nu se recomanda indepartarea crustei de la locul inciziei, aceasta se va indeparta singura.
- la fiecare schimbare a scutecului se recomanda folosirea unui unguent cicatrizant. care se va aplica la nivelul varfului penisului si pe marginile cicatricei. Unguentul impiedica lipirea crustei de scutec.
- scutecul este fixat un pic mai larg pentru a se evita iritatia penisului
- se cere parerea medicului in privinta administrarii de Acetaminofen (Paracematol) pentru ameliorarea durerii postoperatorii
- copiii mai mari sau adultii isi pot relua activitatea la scurt timp dupa interventie, cu conditia sa evite orice poate irita sau produce durere penisului

Consult de specialitate

Sus

Penisul copilului va fi examinat in timpul examenelor medicale de rutina.

Daca apar probleme dupa interventia chirurgicala pentru circumcizie, trebuie anuntat medicul.

Medicul trebuie anuntat in urmatoarele situatii:
- copilul are varsta mai mare de 3 luni, iar temperatura rectala este mai mare de 38 grade C
- daca apar semne de infectie la locul circumciziei sau in jurul inciziei, ca de exemplu tumefiere accentuata a zonei, roseata, o zona rosie aparuta pe penis sau o secretie vascoasa, galbena de la nivelul penisului
- locul circumciziei sangereaza mai mult decat trebuie pentru o astfel de incizie sau sangele de pe scutec sau pansament este pe o suprafata mai mare decat un dop de sticla
- copilul este foarte agitat, plange foarte mult sau refuza alimentarea
- nu a urinat in urmatoarele 12 ore dupa circumcizie.

Medici specialisti recomandati

Sus

Personalul medical care executa aceasta interventie la copii mici este reprezentat de:
- medicii pediatrii
- obstetricienii
- medicii de familie
- urologii
- chirurgii
Chirurgii sau urologii efectueaza circumcizii, de obicei, la copii mai mari, la adolescenti sau adulti.

Indicatii

Sus

Circumcizia se efectueaza la nou nascut pentru beneficiile sale potentiale din punct de vedere medical, pentru convingerile religioase, culturale sau personale, datorita traditiei familiale, din considerente sociale. Parintii au liberatea de a decide daca doresc ca fiul lor sa fie sau nu circumcis. Daca se ia decizia de a practica circumcizia, este important ca aceasta sa fie planificata din timp si sa se tina cont de argumerntele pro si contra acestei interventii.
In SUA, de exemplu, unii specialisti recomanda circumcizia pentru toti nou nascutii, pe cand altii nu recomanda efectuarea circumciziei de rutina la toti nou nascutii.

Un studiu, efectuat de Academia Americana de Pediatrie in 1999, cu privire la necesitatea efectuarii circumciziei la nou nascuti a ajuns la concluzia ca, in ciuda unor potentiale beneficii din punct de vedere medical, aceasta interventie nu ar trebui recomandata ca o procedura de rutina la nou nascuti.

In trecut, circumcizia era considerata necesara daca preputul nu putea fi retractat (fimoza). La ora actuala, aceasta situatie este considerata normala, pentru ca preputul nou nascutilor este inca in curs de dezvoltare, iar majoritatea baietilor se nasc cu preputul neretractabil. Pana la varsta de 5 ani, preputul poate fi retractat la aproximativ 90% dintre baietii necircumcisi. (In cazuri rare, preputul unui baiat necircumcis nu poate fi retractat nici pana la pubertate; in aceste cazuri se recomanda efectuarea circumciziei).

Circumcizia reduce riscul de infectii ale tractului urinar in primul an de viata. De asemenea, mai tarziu in timpul vietii, barbatii necircumcisi au un risc mai mare de a contacta boli cu transmitere sexuala in comparatie cu cei la care s-a efectuat circumcizia.
Circumcizia poate influenta parerea baiatului despre sine. Unii baieti se simt stanjeniti, mai ales la vestiare, daca penisul lor nu arata la fel ca al majoritatii baietilor.

Circumcizia nu trebuie efectuata daca:
- copilul este bolnav sau are o stare de sanatate precara (de exemplu nu se alimenteaza bine, are dificultati in eliminarea urinii sau materiilor fecale si dificultati in mentinerea normala a temperaturii)
- baiatul are anomalii ale penisului, cum ar fi deschiderea uretrei pe fata ventrala sau dorsala (fata anterioara si posterioara) a penisului in loc de varf (hipospadias sau epispadias). In aceasta situatie, copilul trebuie sa aiba preputul intact pentru ca aceste anomalii sa poata fi corectate chirurgical.
- malformatii ale maduvei spinarii (meningomielocel sau spina bifida)
- are o deschidere anormala a rectului (anusului)
- are o istorie familiala de tulburari de coagulare (sunt necesare analize din sange care sa evidentieze daca copilul are sau nu asemenea probleme)
- este prematur si nu poate fi inca externat din spital

Toaleta penisului necircumcis este importanta la copil daca parintii nu au luat decizia de a recurge la circumcizie.

Ocazional, unii medici specialisti recomanda efectuarea circumciziei, dupa perioada de nou nascut, in special la baietii care au frecvente infectii ale tractului urinar, in primul an de viata. Circumcizia mai poate fi recomandata si la copii mai mari sau la adulti ca masura terapeutica in cadrul unor afectiuni care determina tumefierea sau inflamatia penisului. Aceasta interventie chirurgicala mai poate fi recomandata si barbatilor activi sexual care au boli cu transmitere sexuala repetate. Circumcizia la unii copii mai mari sau la adulti poate fi luata in considerare daca alt tratament nu a reusit sa amelioreze unele afectiuni severe ale organului genital.

Complicatii

Sus

Complicatiile dupa circumcizie sunt rare.
Pe termen scurt pot apare urmatoarele complicatii minore:
- durerea. Copilul poate avea durere la prima emisie de urina dupa interventia chirurgicala. Durerea poate persista pana la 2 saptamani, mai ales cand zona respectiva vine in contact cu urina sau materii fecale. Cu toate acestea, durerea dispare o data cu vindecarea zonei, de obicei in 3-4 zile.
- secretii sau sangerari discrete la locul interventiei
- infectii la nivelul zonei circumcise sau la capatul extern al uretrei (meatul urinar)
- iritatii ale portiunii descoperite a penisului mai ales la contactul cu urina sau cu materiile fecale. Aceste fenomene se pot evita prin folosirea unui unguent la nivelul portiunii descoperite a penisului.

Complicatiile pe termen lung dupa circumcizie sunt rare. Pe termen lung pot apare urmatoarele complicatii minore:
- afectiuni ale deschiderii externe a uretrei, tub care face legatura intre vezica urinara si varful penisului (stenoza meatului urinar)
- pierderea sensibilitatii penisului. Unii adulti, la care circumcizia s-a practicat la o varsta mai inaintata, au declarat ca sensibilitatea sexuala a disparut dupa interventia chirurgicala.
- cicatrici la nivelul penisului determinate de infectie sau de o eroare a actului chirurgical. De exemplu:
- inlaturare incompleta a preputului, ramanand portiuni din el atasate de penis (bride de piele). Acestea pot determina durere in timpul erectiei.
- esutul cicatricial poate creste spre in afara, de la zona de excizie, la nivelul varfului penisului. O reinterventie chirurgicala la nivelul penisului poate fi necesara pentru a imbunatatii aspectul si a permite un pasaj normal al urinei de la vezica urinara, daca au existat blocaje ale fluxului urinar datorate tesutului cicatricial.
- indepartarea accidentala a stratului extern al pielii care acopera penisul
- fimoza (preputul are un orificiu prea mic pentru a se putea retracta de pe varful penisului) poate aparea cand se indeparteaza doar partial preputul.

Complicatiile majore ale circumciziei sunt extrem de rare si pot include:
- indepartarea completa a pielii care acopera penisul, facand ca penisul sa para ca a fost indepartat in totalitate prin actul chirurgical (penis ascuns)
- sangerari abundente. Uneori este necesara sutura pentru a opri sangerarea.
- infectii bacteriene serioase in tesuturi sau sange, care ameninta viata (septicemie)
- indepartare partiala sau totala (amputatie) a varfului penisului (situatie intalnita extrem de rar)

Avantaje

Sus

Studiile privind beneficiile medicale ale circumciziei au avut rezultate contradictorii, dar procedeul poate reduce riscul pentru:
- infectiile tractului urinar in copilarie
- unele boli cu transmitere sexuala la adulti
- cancer de penis (carcinom cu celule scuamoase) la varstnici. Daca parintii decid sa nu efectueze circumcizia la copil, exista si alte modalitati de a reduce riscul cancerului de penis, printr-o igiena riguroasa.
- cancerul de col uterin la partenerele de sex feminin la varsta inaintata
- la barbatii la care nu s-a efectuat circumcizia, toaleta riguroasa a penisului, in special sub preput (dupa ce acesta este retractat), poate preveni infectiile bacteriene si reduce si mai mult riscul si asa scazut al cancerului de penis.

De retinut!

Sus

Parintii pot decide daca se va efectua sau nu circumcizia la copil. Aceasta posibilitate trebuie discutata, iar o decizie in acest sens trebuie luata chiar inainte de nasterea copilului. Daca se intarzie luarea deciziei, emotia si oboseala din timpul nasterii pot influenta abilitatea de a lua in considerare beneficiile si riscurile acestui act chirurgical pentru copil.

Daca parinti decid in favoarea circumciziei la nou nascut, trebuie discutat cu medicul toate aspectele privind temerile si preferintele acestora in legatura cu circumcizia.

In timpul interventiei chirurgicale ar trebui folosita anestezia. Daca medicul in mod curent nu foloseste anestezia in timpul circumciziei, parintii ar trebui sa o solicite. Parintii trebuie sa se intereseze ce fel de anestezie prefera medicul, blocarea nervului dorsal al penisului sau anestezie locala.
In cazul in care parintii decid sa nu efectueze circumcizie copilului lor, trebuie sa solicite medicului informatii privind ingrijirea unui penis necircumcis. Ingrijirea riguroasa a penisului previne infectiile bacteriene si reduce riscul de cancer de penis.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate