Sfaturi pentru ingrijirea urechilor
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Introducere
SusIgiena urechii este importanta, dar la fel este si siguranta impotriva zgomotului si a ranilor. Unele medicamente si boli va pot afecta auzul. Cunoasterea semnelor de pierdere a auzului este importanta, la fel ca si efectuarea controalelor regulate.
Cuprins articol
- Introducere
- Ce ar trebui sa stiti despre ingrijirea corecta a urechii?
- Care este modalitatea corecta de a va curata urechile?
- Ce ar trebui sa stiti despre boli, medicamente si cum va pot afecta urechile?
- Ce legatura are zgomotul cu ingrijirea urechii?
- Ce fel de probleme de siguranta va implica urechile?
- Sfaturi generale de ingrijire a urechii
- Care sunt semnele pierderii auzului?
- Concluzie
- Citeste pe aceeasi tema
Ce ar trebui sa stiti despre ingrijirea corecta a urechii?
SusUrechile sunt partea cea mai vizibila a sistemului auditiv uman. A avea grija de urechile tale este importanta din multe puncte de vedere. Curatarea este un pas, in timp ce prevenirea si tratarea infectiilor este un altul. Ingrijirea urechii include, de asemenea, luarea de masuri pentru a evita zgomotul inutil si urmarirea unei posibile pierderi de auz. Ar trebui sa va sunati medicul daca sunteti ingrijorat de oricare dintre aceste probleme.
Care este modalitatea corecta de a va curata urechile?
SusIata cateva sfaturi de igiena a urechii:
• Curatati-va urechile cu grija suplimentara. Nu va curatati urechile cu obiecte mici. Nu folositi ace sau obiecte ascutite pentru a va curata urechile. Aceste obiecte pot rani canalul urechii sau timpanul.
• Ceara este modalitatea de curatare a urechii. Daca aveti o acumulare de ceara care va blocheaza auzul, consultati un medic specialist pentru a o elimina. Nu incercati sa-l eliminati singur.
• Daca aveti mancarime sau durere in urechi, contactati medicul O.R.L.-ist. El va va examina, va va sfatui cu privire la tratamentul potrivit.
• Daca aveti urechi perforate, curatati-va in mod regulat cerceii si lobii urechilor cu alcool.
Ce ar trebui sa stiti despre boli, medicamente si cum va pot afecta urechile?
Sus1. Datorita modalitatilor in care corpurile noastre sunt conectate, anumite boli pot face mai probabile infectiile urechii sau pierderea auzului. In plus, urechile tale pot fi afectate de efectele secundare ale medicamentelor.
2. Unele boli si afectiuni medicale va pot afecta auzul. Daca aveti o pierdere brusca a auzului sau aveti zgomot constant in urechi sau cap, consultati imediat medicul.
3. Drenajul din ureche nu este normal si sugereaza de obicei o infectie. Consultati-va medicul cat mai curand posibil.
4. Unele medicamente pot afecta auzul. Luati medicamente numai conform instructiunilor si consultati-va medicul daca aveti dificultati de auz, probleme de echilibru sau zgomot in urechi.
Ce legatura are zgomotul cu ingrijirea urechii?
SusBoala si ceara nu sunt singurele lucruri la care trebuie sa te gandesti in ceea ce priveste ingrijirea adecvata a urechii. Este important sa va protejati de zgomot.
La domiciliu sau la serviciu, purtati protectie auditiva in timpul expunerii la niveluri puternice de zgomot. Legea cere sa utilizati protectia auditiva daca lucrati intr-un mediu zgomotos.
Centrele de ingrijire la domiciliu, magazinele de vanatoare si unele centre de gradinarit au accesorii pentru protectia urechilor. Daca la locul de munca exista protectie pentru auz, utilizati-o. Cand utilizati sisteme stereo si sisteme home theater, evitati nivelurile ridicate ale volumului. Daca crezi ca este prea tare, probabil ca este. Cand utilizati sisteme de sunet personale, volumul trebuie sa fie la un nivel confortabil. Daca altcineva poate auzi ceea ce asculti cu ajutorul auricularelor, volumul este prea mare. Scoateti castile din cand in cand pentru a va odihni urechile. Purtati dopuri pentru urechi la concerte rock, cluburi de noapte si evenimente sportive cu motor puternic.
Pastrati sistemele de sunet ale automobilelor la volume sensibile. Acest lucru va poate ajuta sa evitati deteriorarea auzului si va permite sa auziti si sa cedati vehiculelor de urgenta.
Ce fel de probleme de siguranta va implica urechile?
SusSiguranta si urechile tale nu sunt doar o problema de munca. Ar trebui sa ai grija si de urechile tale atunci cand faci activitati care iti plac. Iata cateva sfaturi pentru alte activitati:
• Purtati intotdeauna o casca atunci cand mergeti cu bicicleta, schiati, cu rolele sau participati la orice alta activitate care va expune riscul de rani la cap si la urechi.
• Daca faceti scufundari, invatati si exersati tehnici adecvate subacvatice pentru a evita schimbarile potential daunatoare ale presiunii din interiorul urechilor.
• Cand zbori intr-un avion, inghite si casca frecvent cand avionul coboara pentru a egaliza presiunea din urechi. Daca aveti o problema respiratorie superioara, cum ar fi o raceala sau o infectie a sinusurilor, luati un decongestionant cu cateva ore inainte de aterizare si/sau folositi un spray decongestionant chiar inainte de coborare si la aterizare.
• Puteti cumpara dopuri de urechi cu filtre speciale pentru a ajuta la egalizarea presiunii aerului in urechi in timpul calatoriilor cu avionul.
Sfaturi generale de ingrijire a urechii
Sus• Verificati regulat urechile de catre medicul dumneavoastra primar. Verificati auzul de catre un audiolog (un furnizor specializat in probleme de auz) daca dumneavoastra sau oricine altcineva va intrebati daca auzul dumneavoastra este normal. Consultati un specialist daca este necesar.
• Cand sunteti in aer liber pe vreme insorita, nu uitati sa folositi o protectie solara pe urechi.
• Daca observati umflaturi neobisnuite sau zone solzoase pe urechea exterioara, sunati la medicul dumneavoastra.
• Consultati imediat un medic specialist pentru urechi daca va raniti urechile, aveti dureri de urechi sau observati orice modificari in urechi sau auz. Uneori, durerea de urechi poate avea originea in dinti sau maxilare sau gat.
Care sunt semnele pierderii auzului?
SusIata cateva semne de avertizare ale pierderii auzului:
• Ai dificultati in a auzi conversatiile, mai ales in prezenta zgomotului de fond.
• Le ceri frecvent altora sa repete ceea ce au spus.
• Nu intelegi intotdeauna ce spun altii si raspunzi nepotrivit.
• Ai dificultati de auzit la telefon.
• Esti de acord, dai din cap sau zambesti in timpul conversatiilor cand nu esti sigur ce s-a spus. Sau te straduiesti sa auzi sau sa tii pasul cu conversatiile.
Semnele de avertizare suplimentare ale pierderii auzului includ:
-Solicitarea volumului televizorului sau radioului sa fie mai puternic decat prefera altii din camera.
-Senzatia ca oamenii mormaie sau au ceva in gura cand vorbesc.
-Iti este greu sa auzi sunete din mediu, cum ar fi ciripitul pasarilor.
-Retragerea din conversatii si situatii sociale pentru ca este prea greu de auzit.
-Cititi buzele pentru a putea incerca sa urmariti ceea ce spun oamenii.
-Auzi zgomot in urechi sau in cap, numit tinitus, care nu este cauzat de o sursa externa de sunet.
Concluzie
SusUrechile tale sunt importante pentru tine si pentru orice persoana. Puteti face mai multe lucruri pentru a va asigura ca raman sanatoase, protejandu-le de rani, pastrand exteriorul curat si acordand atentie cat de bine auziti. Nu pune lucruri in urechi. Daca aveti intrebari, sunati la medicul dumneavoastra pentru o programare sau pentru a vedea daca trebuie sa consultati un specialist.
Bibliografie:
1. https://www.hearingcarecentres.co.uk/10-tips-care-ears-properly/
2. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/13076-ear-care-tips
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti ORL
- Dr. Adina Zamfir - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Madalina Georgescu - Institutul de fono-audiologie si chirurgie functionala o.r.l. prof. dr. DORIN HOCIOTA
- Dr. Bogdan Mocanu - Institutul de fono-audiologie si chirurgie functionala o.r.l. prof. dr. DORIN HOCIOTA
- Dr. Miorita Toader - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Andaluzia Oancea - Spitalul clinic COLTEA
Citeste pe aceeasi tema
- Cele mai bune sfaturi pentru a evita imbatranirea pielii
- Ingrijirea pielii bebelusului: esentialul despre creme, pudre, sapunuri
- Ingrijirea zonei intime: patru greseli care te duc direct la medic
- Sfaturi legate de machiaj si frumusete pe timp de vara
- Masuri pentru a trata laringita si cum poate fi prevenita