Otita la copil
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Clinica: Spitalul Municipal Campina
Ce este otita
SusInfectia urechii este cunoscuta si sub numele de otita medie acuta. Otita medie este o infectie a urechii medii. De cele mai multe ori, este cauzata de bacterii pe care aproape toti copiii le au in nas si in gat la un moment dat.
Infectiile urechii apar cel mai adesea dupa o infectie virala a tractului respirator, cum ar fi o raceala sau gripa. Aceste infectii pot provoca umflarea membranelor mucoase ale nasului si gatului si diminueaza apararea normala a gazdei, cum ar fi eliminarea bacteriilor din nas, crescand cantitatea de bacterii din nas. Infectiile virale ale tractului respirator pot, de asemenea, sa afecteze functia trompei lui Eustachio.
Functionarea normala a trompei lui Eustachio este importanta pentru mentinerea presiunii normale in ureche. Functia afectata a trompei lui Eustachio modifica presiunea din urechea medie (ca atunci cand zburati in avion). In urechea medie se poate forma lichid (numit efuziune), iar bacteriile si virusii urmeaza, ceea ce duce la inflamarea urechii medii. Presiunea crescuta face ca timpanul sa se umfle, ceea ce duce la simptome tipice de durere si agitatie la copiii mici sau chiar la ruperea acestuia, ceea ce duce la scurgerea de lichid in canalul auditiv.
Cauze
SusSpatiul din spatele timpanului, urechea medie, inchide sistemul auditiv si este gol in interior. Secretiile naturale formate aici sunt eliminate printr-un traseu intern numit trompa lui Eustachio. La copii, aceasta nu functioneaza foarte bine intotdeauna, probabil din cauza faptului ca nu este complet maturizat si deci nu are rezistenta necesara, iar secretiile nu sunt eliminate in totalitate. In momentul in care apare o problema la trompa lui Eustachio exista riscul acumularii de lichid in spatele timpanului. Bacteriile existente uneori in caile nazale se multiplica usor in acest lichid provocand infectia. Adesea, dupa un guturai, nasul se infunda si de aceea otita medie apare in timpul sau dupa acesta.
Simptome
De obicei durerea de ureche si cateodata febra. Unii copii pot avea doar febra si iritabilitate si mai rar pot sa nu aiba nici un fel de simptom in ciuda infectiei.
Simptomele unei infectii a urechii la adolescenti si la copiii mai mari pot include dureri de ureche si pierderea temporara a auzului. Aceste simptome apar, de obicei, brusc.
La sugari si copii mici, simptomele unei infectii a urechii sunt nespecifice. Multe dintre simptomele unei infectii ale urechii pot fi cauzate de o infectie virala simultana a tractului respirator. Simptomele unei infectii ale urechii pot include:
— Febra (temperatura mai mare de 38°C)
— Tragerea de ureche (copilul poate trage de urechea care il deranjeaza pentru a arata adultului disconfortul sau in incercarea de a elimina cauza acestuia)
— Agitatie, iritabilitate sau somn agitat
—Diminuarea activitatii
— Lipsa poftei de mancare sau dificultati in a manca
—Varsaturi sau diaree
—Scurgerea de lichid din urechea externa (numita otorree)
Otita poate fi diagnosticata prin examinarea urechii cu un instrument numit "otoscop". Cu ajutorul acestuia medicul poate vedea direct timpanul, care este rosu si cateodata bombat din cauza presiunii lichidului infectat.
Daca banuiti vreo infectie a urechii in cazul copilului dumneavoastra, sunati medicul de familie sau asistenta medicala pentru a vedea daca si cand trebuie examinat copilul.
Desi examinarea nu este dureroasa, celor mai multi sugari si copii nu le place sa li se examineze urechile. Pentru a face procesul mai usor, tineti copilul in poala si imbratisati-i bratele si corpul in timp ce medicul foloseste un instrument (otoscop) pentru a se uita in interiorul urechii copilului. Adesea, va trebui indepartat cerumenul (ceara din ureche) pentru ca medicul sa poata vedea bine timpanul.
Medicul poate spune daca copilul dumneavoastra are o infectie a urechii prin examinarea timpanului (membrana timpanica) pentru a vedea daca prezinta caracteristicile tipice ale unei infectii a urechii.
Complicatiile grave sunt rare dar totusi exista. Otita medie poate duce la inflamatia si/sau infectia invelisului creierului (meningita), la infectia oaselor care inconjoara urechea sau la contaminarea bacteriana a sangelui. Datorita riscului de aparitie a acestor complicatii, administrarea antibioticelor pe cale orala este pe deplin justificata.
Tratament
SusAntibioticele sunt de obicei prescrise pe o perioada de trei, cinci sau sapte zile, in functie de tipul acestora. Tratamentul trebuie urmat dupa sfatul medicului chiar daca simptomele se amelioreaza sau dispar inainte de a-l termina. In general se simte o atenuare a simptomelor in primele 48 de ore de la inceperea administrarii antibioticelor.
In timpul acestor prime 48 de ore simptomele probabil vor persista dar acest lucru nu inseamna ca antibioticele nu actioneaza. Pentru calmarea durerilor sau febrei se poate administra paracetamol in functie de greutatea sau varsta copilului. Intre timp copilul poate fi din nou examinat pentru a vedea daca trebuie schimbat antibioticul. La terminarea tratamentului cu antibiotice, copilul trebuie tinut sub observatie pentru a ne asigura ca infectia a fost eliminata complet.
Sunt necesare antibioticele?
Folosirea antibioticelor a fost pusa sub semnul intrebarii de catre cei care sustin ca unele infectii au drept cauza virusuri si nu bacterii. Antibioticele nu sunt eficiente contra virusurilor, iar din aceasta cauza unele persoane se tem de folosirea in exces a acestora. Unele studii demonstreaza ca in jur de 30% din otitele medii nu se vindeca de la sine fara ajutorul unui tratament cu antibiotice.
Deci 70% se pot vindeca de la sine. Problema este ca nu pot fi identificate cele 30 de procente printr-o simpla examinare a urechii. Identificarea este importanta deoarece otita medie netratata poate duce la complicatii infectioase mai grave.
In unele situatii, in cazul unui copil mai mare, unii medici pot opta pentru supravegherea acestuia pana cand infectia se resoarbe, fara a mai administra imediat antibiotice. In schimb, daca infectia este grava, in special la copiii mici, medicul prescrie un antibiotic. Aceasta alegere depinde in intregime de situatie.
Ce facem daca infectia reapare?
SusComplicatiile cele mai frecvente ale otitei medii sunt reaparitia sau persistenta infectiei, sau prezenta constanta a lichidului in urechea medie in ciuda unui tratament cu anibiotice. Acest lichid duce la scaderea auzului. Scaderea auzului duce la intarzierea intelegerii cuvintelor la toti copiii mici.
Daca infectia continua sa apara in ciuda tratamentului cu antibiotice avem doua posibilitati: administrarea antibioticelor in doza mica in fiecare zi, timp de cateva luni (tratament profilactic), sau o mica interventie chirurgicala - timpanostomie, efectuata de catre un medic ORL, ce consta in introducerea prin timpan a unui mic tub de plastic pentru a drena urechea medie prin exterior. Acest tub este folosit pana cand sistemul de drenaj natural al urechii, trompa lui Eustache, se maturizeaza.
Marea majoritate a copiilor depasesc aceasta problema si nu dezvolta cu varsta nici o sechela permanenta in planul acuitatii auditive si nu sufera de nici o alta complicatie pe termen lung de pe urma otitelor.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Medic Primar Pediatru Andrei Zamfirescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Medic Primar Pediatrie Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Primar Pediatru Daniela Pacurar - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Primar Pediatru Stanciu Adrian - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Medic Specialist Pediatrie Ruxandra Vidlescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
Articole recomandate
- Cum ajuti copilul cand are nasul infundat?
- Analize la inceput de an scolar - de ce este important sa i le faci copilulu ...
- Importanta alaptarii pentru sanatatea copilului
- E timpul sa ii ascultam pe parinti! – Studiu al GSK Romania despre impactu ...
- Implantul cohlear - electrozi la nivelul urechii interne
- Avantajele si dezavantajele alimentatiei exclusiv la san
- Primul ajutor in cazul febrei la copii
- Afectiunile urechii - remedii homeopate
- Mancarimile urechii pot indica infectii