Nu folositi betisoare pentru curatarea urechilor!
Gandeste-te bine inainte sa iti cureti urechile cu betisoare cu vata!
Specialistii in otorinolaringologie ne spun ca cea mai buna metoda de a ne pastra urechile curate si fara ceara consta in igienizarea partii externe a acestora si evitarea celei interne.
Urechile noastre au capacitate de auto-curatire. Ceara este de obicei eliminata din ureche "fara ajutor" din exterior, nefiind nevoie de un instrument pentru a face acest lucru. Betisoarele cu vata, sau orice alt obiect pentru curatire, pot impinge ceara mai mult in canalul auditiv, producand obstructia acestuia.
Agrafele de par sunt in special periculoase daca sunt utilizate drept instrumente de curatire ale urechilor deoarece pot perfora stratul delicat de piele ce captuseste canalul auditiv - provocand astfel infectii.
Ceara de la nivelul urechii este secretata cu un scop - previne patrunderea bacteriilor la nivelul canalului auditiv. Infectia la acest nivel poate avea drept cauza existenta apei in spatele unui dop mare de ceara. Aceasta se cheama urechea inotatorului si afecteaza canalul auditiv extern. Daca ai o astfel de infectie, vei resimti durere atunci cand tractionezi sau aplici presiune pe structurile urechii externe.
Fiecare dintre noi secreta cantitati variabile de ceara la nivelul canalului auditiv. Cateodata exista o secretie in exces, ceara blocand canalul auditiv, facand astfel dificil auzul. Daca acest lucru se produce, un medic poate indeparta ceara in exces utilizind un jet de apa calda sau instrumentar de specialitate.
1
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti ORL
- Dr. Adina Zamfir - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Madalina Georgescu - Institutul de fono-audiologie si chirurgie functionala o.r.l. prof. dr. DORIN HOCIOTA
- Dr. Miorita Toader - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Andaluzia Oancea - Spitalul clinic COLTEA
- Dr. Lucian David - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
Articole recomandate
- Nu ignora durerea de urechi. Boli grave pe care le poate ascunde
- Mancarimile urechii pot indica infectii
- Otomicoza, infectia fungica a urechii
- Tehnici cosmetice pentru un machiaj rezistent
- Ce trebuie sa stie orice parinte despre corpii straini auriculari
- Cand sunt indicate spalaturile auriculare?
- Dopul de cerumen si consecintele acestuia
- Timpan perforat – cauze si tratament
- Tratamentul prin angioplastie si folosirea de stent