Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Antibioticele nu sunt intotdeauna cea mai buna optiune pentru infectiile urechii la copii

Publicat la data de: 21 Decembrie 2007

In plin sezon al infectiile gripale multi parinti de copii mici si sugari consulta medicii de familie datorita prezentei la copiii lor a durerilor la nivelul urechilor. In majoritatea cazurilor, copiilor care sufera de infectii ale urechii li se prescrie amoxicilina sau un antibiotic similar, insa atunci cand antibiotiele nu reusesc sa impiedice recaderile bolii, medicii recomanda de obicei o procedura denumita timpanostomie. Timpanostomia este o procedura chirurgicala prin care se realizeaza mai multe orificii mici la nivelul membranei timpanice si sunt implantate tuburi pentru a drena fluidele de la nivelul urechii medii.

In ciuda acestor actiuni studiile publicate recent sugereaza nu numai ca antibioticele sunt prescrise in mod abuziv ci si faptul ca acesetea de fapt scad capacitatea sistemului imunitar al copilului mic de a lupta impotriva infectiilor. In timp ce numeroasea persoane din comunitatea medicala imbratiseaza in continuare utilizarea antibioticelor pentru tratarea infectiilor urechii in perioada copilariei, exista 4 lucruri pe care fiecare parinte ar trebui sa le stie inainte de a administra antibiotice copiilor:
1. antibioticele actioneaza numai asupra infectiilor urechii care sunt de origine bacteriana, ele neavand nici un efect asupra celor produse de virusuri, alergii, obstructii mecanice sau nutritie.
2. antibioticele nu reusesc sa elimine permanent fluidele acumulate in urechea medie, care sunt sursa infectiilor cronice ale urechii.
3. un studiu publicat de curand a raportat faptul ca acei copii care primesc amoxicilina pentru tratarea infectiilor cronice au de fapt o probabilitate de 2-6 ori mai mare de a prezenta o recurenta sau o acumulare de fluid la nivelul urechii medii.
4. utilizarea excesiva a antibioticelor poate perturba echilibrul bacteriilor intestinale benefice determinand tulburari digestive si infectii recurente.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate