Circumcizia la adulti
Ce este circumcizia
SusCircumcizia reprezinta indepartarea chirurgicala a tegumentului de la nivelul varfului penisului. Acest tegument este mobil si acopera penisul, insa se retrage in timpul erectiei.
In timpul circumciziei, medicul chirurg va rezeca o portiune din aceasta piele si va reatasa tegumentul ramas, astfel incat se formeaza o portiune mai scurta de tegument.
La copii, circumcizia se realizeaza pentru diverse motive, fie religioase, medicale, sociale sau culturale. De exemplu, in comunitatile islamice si evreiesti se practica in mod frecvent, din considerente religioase. Circumcizia este mai comuna la nou-nascuti decat la adolescenti si adulti.
Adultii care trec prin circumcizie mai tarziu in viata aleg sa o faca din diferite motive, iar pe majoritatea tegumentul in exces ii deranjeaza intr-un anume fel. Circumcizia la adulti este de cele mai multe ori o procedura simpla, insa este o operatie mai laborioasa decat la nou-nascuti si copii.
Cuprins articol
Recomandari medicale
SusMotivele pentru care adultii pot alege sa isi faca circumcizie includ:
Tratamentul unor afectiuni
Daca circumcizia se realizeaza la recomandarea medicului, pentru a trata anumite afectiuni, atunci beneficiile pentru sanatatea pacientului sunt bine cunoscute. Patologiile ce pot fi tratate prin circumcizie includ:
• Fimoza
• Parafimoza
• Balanita
Reducerea riscului de HIV si alte infectii cu transmitere sexuala
Unele studii au concluzionat ca pacientii care au fost circumscrisi au un risc mai scazut de a face HIV si alte boli cu transmitere sexuala, in urma actului sexual. Organizatia Mondiala a Sanatatii raporteaza acest risc ca fiind cu 60% mai scazut la pacientii cu circumcizie.
Infectia herpetica si cea cu HPV este de asemenea mai rara la pacientii circumscrisi.
Totusi, circumcizia nu protejeaza niciun individ impotriva acestor infectii cu transmitere sexuala. Masurile uzuale de protectie ar trebui in continuare respectate.
Reducerea riscului de infectii urinare
Pacientii cu circumcizie au risc mai scazut de a dezvolta infectii de tract urinar, in comparatie cu cei cu tegumentul penian intact. Acest lucru este in special adevarat pentru cei care si-au facut circumcizia in timpul vietii de adult, nu in copilarie.
Preventia infectiilor si a iritatiei genitale
Fimoza este patologia ce se dezvolta atunci cand tegumentul penian nu se mobilizeaza sa acopere varful penisului. Acest lucru cauzeaza disconfort, cicatrizare, inflamatie frecventa si risc crescut de infectie. Circumcizia poate preveni aparitia fimozei.
Balanita reprezinta inflamatia si tumefierea penisului, fiind deseori rezultatul iritatiei locale sau a unei infectii. Balanita poate fi de asemenea prevenita prin circumcizie.
Igiena imbunatatita
Tegumentul penian al indivizilor fara circumcizie poate fi un loc de acumulare a secretiilor, a celulelor moarte si a bacteriilor, motiv pentru care igiena se imbunatateste la pacientii circumscrisi. Masurile de igiena nu trebuie insa ignorate la nicio categorie de pacienti.
Motive religioase
Indivizii ce apartin de o anumita religie si doresc sa respecte traditiile culturale specifice, pot opta pentru circumcizie din motive spirituale si/sau emotionale.
Reducerea riscului de cancer
Cancerul penian este o forma foarte rara de cancer, insa cercetatorii sustin ca este chiar si mai rara in randul persoanelor cu circumcizie.
Riscurile procedurii
SusCircumcizia la adulti este o procedura relativ simpla, insa acest lucru nu inseamna ca nu exista riscuri. Cele mai comune riscuri asociate cu aceasta interventie sunt:
• Hemoragia. Poate aparea hemoragie locala in primele ore pana la cateva zile, in jurul cicatricei de dupa interventie
• Infectie. Infectia la locul inciziei este posibila si poate prelungi perioada de recuperare.
• Reactii secundare la anestezice. Majoritatea pacientilor vor primi un tip de anestezie inainte de procedura, iar reactiile la medicamente sunt posibile si pot include greata, varsaturi si cefalee.
• Rezultate nefavorabile. Din cauza particularitatilor fiecarui caz, tegumentul penian poate ramane prea scurt sau prea lung, ceea ce duce la complicatii aditionale.
• Complicatii ale plagii. Incizia si sutura pot sa nu se vindece corespunzator, ceea ce duce la complicatii locale ale plagii operatorii
• Reatasare. Tegumentul se poate reatasa la penis in mod necorespunzator, ceea ce va necesita reinterventia chirurgicala
Cum se realizeaza circumcizia
SusCircumcizia la nou-nascut este o procedura foarte simpla si de scurta durata. La adult insa, procedura dureaza intre 30 de minute si o ora si este nevoie de anestezie. In functie de fiecare caz si de preferintele pacientului, acesta va primi anestezie locala sau anestezie generala.
In timpul procedurii, medicul chirurg va indeparta pielea in exces si va imbunatati aspectul si anatomia locala a structurilor.
Inainte de acest lucru se vor lua masuratori exacte pentru a rezeca cantitatea optima de piele. Pielea va fi apoi suturata cu restul de tegument ramas, iar firele de sutura se vor resorbi de la sine. Penisul va fi acoperit de un bandaj de protectie iar pacientul va fi plasat intr-un salon de recuperare.
In lipsa complicatiilor imediate, pacientii sunt externati in aceeasi zi si li se ofera instructiuni de ingrijire a plagii.
Recuperare
SusIn primele ore si zile dupa interventie, pot aparea echimoze si tumefiere la nivelul penisului. Aplicati pachete de gheata local, de cateva ori pe zi, pentru a reduce inflamatia. Este important sa mentineti curat pansamentul de la nivelul inciziei, pentru a preveni infectia. Pansamentul poate fi schimbat in ziua 1 sau 2 post-operator, la cabinetul medicului.
Recuperarea completa dureaza intre 2 si 3 saptamani, perioada dupa care toate functiile vor fi reluate. Unii pacienti pot avea insa nevoie de recuperare mai indelungata. Discutati cu medicul despre momentul in care puteti relua efortul fizic si actul sexual dupa procedura.
Ingrijire post-operatorie
Durerea de dupa circumcizia adultului este de regula usoara, insa medicul va poate prescrie analgezice minore pentru a ameliora disconfortul. S-ar putea de asemenea sa primiti antibiotic, pentru a preveni infectia.
In ceea ce priveste masurile de ingrijire pe care le puteti lua dumneavoastra, asigurati-va ca purtati lenjerie potrivita, comoda, care sa nu va stranga si care sa ofere sustinere adecvata. Faceti plimbari dupa operatie, insa mentineti miscarile lente si cu impact jos. Nu faceti dus decat dupa ce pansamentul este indepartat, si fiti atenti sa nu puneti presiune pe locul inciziei si suturii, in primele zile.
Rezultate
Rezultatele pe care le asteapta fiecare pacient in urma circumciziei depind semnificativ de motivul pentru care se realizeaza interventia in primul rand.
Daca motivul este unul medical, rezultatul este intotdeauna unul bun si nu va fi nevoie de o reinterventie in viitor. Daca motivul este religios, procedura poate avea impact asupra credintelor personale. Daca motivul este unul pur estetic, rezultatele sunt subiective.
Rezultatele fiecarui pacient sunt diferite si consecintele asupra sensibilitatii, functiei sexuale si urinare difera de la individ la individ.
Concluzie
SusCircumcizia la adulti este o procedura simpla, insa ceva mai laborioasa decat la nou-nascuti si copii. Aceasta se realizeaza din diferite motive si consta intr-o interventie chirurgicala de durata minima, cu recuperare destul de rapida. Rezultatele sunt subiective in functie de dorintele si asteptarile fiecarui pacient.
Bibliografie
https://www.healthline.com/health/adult-circumcision#results
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/circumcision/about/pac-20393550
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Urologie
- Dr. Mihail Alexandrescu -
- Dr. Daniel Liviu Badescu - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Bogdan Braticevici - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Daniel Damian - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Gheorghe Nita - Spitalul clinic de urgenta Sf. IOAN
Articole recomandate
- Hemofilia (boala Christmas)
- Infectiile tractului urinar la copil
- Stenoza meatala sau peniana
- Cancerul penian
- 10 intrebari despre prima saptamana a nou-nascutului
- Ghidul sistemului reproducator masculin
- Infectiile urinare la copii - inalte si joase
- Cresterea si dezvoltarea nou-nascutilor
- Cancerul de prostata